Behöver du hjälp att välja grovdammsugare eller våtdammsugare? Det här är storsäljare som alla har fått toppbetyg av våra kunder!

När du ska suga upp grövre smuts, byggdamm och spillvatten behöver du en grovdammsugare. Till skillnad från en vanlig dammsugare är grovdammsugaren, eller industridammsugaren som den också kallas, konstruerad så att det du suger upp aldrig kommer i kontakt med motorn. Det gör att du kan suga upp en annan typ av smuts och i många fall även vatten. Ibland pratar man därför om vattendammsugare eller torr- och vattendammsugare.

En annan fördel med grovdammsugaren är att du kan koppla den direkt till ditt verktyg för att slippa spån och damm när du arbetar.

Inte redo att välja våtdammsugare än?

Den här guiden är skriven för dig redan vet vad du behöver för grovdammsugare. Om du vill läsa mer om grovdammsugare rekommenderar vi följande artiklar:
Så väljer du rätt grovdammsugare
Olika typer av dammsugare – vilken är rätt för dig?
Expert från Nilfisk: Så får du ut mer av din grovdammsugare
10 kul och oväntade användningsområden för en grovdammsugare
Expert från Kärcher: 5 tips när du ska välja grovdammsugare

Suger upp både damm och vatten

När vi tittar på våra mest sålda grovdammsugare har de fler likheter än olikheter. De kan alla suga upp både torrt damm och vätskor och har uppsamlingsbehållare på 25–35 liter. Samtliga är nätdrivna och har en effekt mellan 1000–2000 watt. Populärast är stora tillverkare som Nilfisk, Kärcher, Bosch och Flex.

Viktigt att välja rätt dammsugare

Vilken grovdammsugare är "bäst i test"? Det beror naturligtvis helt på hur du kommer att använda den. Om du vill koppla den till ett verktyg med dammsugaranslutning är det viktigt att dammsugaren passar. Om du vill vara på den säkra sidan ska du välja en dammsugare från samma tillverkare, med dokumenterad kompatibilitet. Om den inte skulle passa kan du ofta få till en koppling med hjälp av stegadaptrar.

Flera av grovdammsugarna har en automatisk start/stopp-funktion. Det innebär att de startar automatiskt när verktyget börjar dra el, förutsatt att det är kopplat till ett uttag på dammsugaren.

Dammklass L, M eller H?

Dammsugare delas in i olika klasser beroende på vilken typ av damm de kan ta hand om. Dammklass L är riskfritt damm, i dammklass M har du typiskt damm för yrkesanvändare och till dammklass H hör cancer- och sjukdomsframkallande damm. Bland våra mest populära dammsugare har de flesta dammklass L, men även dammsugare med M-klassning förekommer.

Bäst i test grov- och våtdammsugare 2024

Vet du inte vilken grovdammsugare du ska välja? Kanske kan du få hjälp och inspiration av att se vilka grovdammsugare andra kunder har köpt och rekommenderar? Det här är våra populäraste och mest omtyckta grovdammsugare just nu!

1. Kärcher WD 6 PS - Effektiv rengöring i vått och torrt

Govdammsugaren Kärcher WD 6 P S är en riktig favorit! Den klarar allt från fina dammpartiklar till stora smutsklumpar, oavsett om de är torra eller våta. Den robusta 30 litersbehållaren i rostfritt stål och den praktiska dräneringspluggen gör städningen smidig. Med åtta meter nätkabel och 3,5 meter sugslang, når du enkelt överallt. Perfekt för effektiv och mångsidig rengöring!

Fördelar:

+ Låg energiförbrukning på 1300 watt

+ 3,5 meter sugslang

+ 8 meter elkabel

Så tycker våra kunder

Proffsmagasinets kunder är väldigt nöjda med våtdammsugaren Kärcher WD 6 PS. Det märks på att de har gett höga betyg och skrivit positiva recensioner. En användare skriver att WD6 har flera funktioner som han eller hon saknade på sin tidigare dammsugare. Bland annat att det går att reglera suget. En användare skriver: "Har använt WD 6 PS för uppgifter i uthus och vid renovering av badrum, och är mycket nöjd med jobbet maskinen gör."

2. Nilfisk Multi ll 30 T Inox VSC - Grovdammsugare med smarta funktioner

Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC är en effektiv våt- och grovdammsugare med hög prestanda och smarta funktioner. Med motor på 1400W och behållare på 30 liter, är den idealisk för både inomhus- och utomhusbruk. Bland de avancerade funktionerna märks filterrengöringsindikatorn, som varnar användaren när dammsugarens prestanda börjar avta på grund av filterblockering. När filtret är smutsigt använder du Push&Clean-funktionen, som rengör filtret med hjälp av en luftpuls.

Fördelar

+ Indikator för filterrengöring

+ Push&Clean

+ Hög sugstyrka

+ Blåsfunktion

Så tycker våra kunder

Nilfisk Multi ll 30 T Inox VSC är fått många positiva recensioner av våra kunder på Proffsmagasinet. Flera kunder skriver att dammsugaren lever upp till deras förväntningar och att de är nöjda med dess sugförmåga och dess smarta funktioner. Flera nämner att den har en lång sugslang, att den är tyst i drift och att det är en bra maskin för verkstaden och bilen. Den får också beröm för sin prisvärdhet. En användare skriver "Riktigt bra sug och förhållandevis tyst. Vad mer kan man begära?". En annan skriver "Det gick utmärkt att suga ut allt vatten från alla rören till poolen inför vinterstängning! Hade en instegsmodell från annan leverantör innan som mest var skräp. Bättre att lägga lite till och få denna utmärkta maskin."

3. Kärcher Professional NT 22/1 Ap Te - Perfekt för proffsen

Kärschers sortiment av grovdammsugare delas upp i den gula Home & Garden-serien och den grå Professional-serien. Kärcher Professional NT 22/1 Ap Te hör till den senare kategorin och erbjuder hög sugeffekt och en mängd smarta funktioner för yrkesanvändaren. Vad sägs om eluttag för handverktyg? En annan egenskap som brukar uppskattas av hantverkare på språng är den låga vikten, som gör den lätt att flytta mellan olika arbetsplatser.

Fördelar

+ Uttag för elverktyg

+ Väger 6,1 kg

+ Semi-automatisk filterrengöring

Så tycker våra kunder

Vi har i skrivande stund inte fått in så många recensioner av Kärcher Professional NT 22/1 Ap Te, men de vi har fått in är väldigt positiva. En användare skriver att den passar honom eller henne perfekt och att den fungerar att sätta på dennes såg.