Behöver du hjälp att välja grovdammsugare? Det här är fem storsäljare som alla har fått toppbetyg av våra kunder!

När du ska suga upp grövre smuts, byggdamm och spillvatten behöver du en grovdammsugare. Till skillnad från en vanlig dammsugare är grovdammsugaren, eller industridammsugaren som den också kallas, konstruerad så att det du suger upp aldrig kommer i kontakt med motorn. Det gör att du kan suga upp en annan typ av smuts och i många fall även vatten. Ibland pratar man därför om vattendammsugare eller torr- och vattendammsugare.

En annan fördel med grovdammsugaren är att du kan koppla den direkt till ditt verktyg för att slippa spån och damm när du arbetar.

Inte redo att välja grovdammsugare än?

Den här guiden är skriven för dig redan vet vad du behöver för grovdammsugare. Om du vill läsa mer om grovdammsugare rekommenderar vi följande artiklar:
Så väljer du rätt grovdammsugare
Olika typer av dammsugare – vilken är rätt för dig?
Expert från Nilfisk: Så får du ut mer av din grovdammsugare
10 kul och oväntade användningsområden för en grovdammsugare
Expert från Kärcher: 5 tips när du ska välja grovdammsugare

Suger upp både damm och vatten

När vi tittar på våra mest sålda grovdammsugare har de fler likheter än olikheter. De kan alla suga upp både torrt damm och vätskor och har uppsamlingsbehållare på 25–35 liter. Samtliga är nätdrivna och har en effekt mellan 1000–2000 watt. Populärast är stora tillverkare som Nilfisk, Kärcher, Bosch, Flex och Makita.

Viktigt att välja rätt dammsugare

Vilken grovdammsugare är "bäst i test"? Det beror naturligtvis helt på hur du kommer att använda den. Om du vill koppla den till ett verktyg med dammsugaranslutning är det viktigt att dammsugaren passar. Om du vill vara på den säkra sidan ska du välja en dammsugare från samma tillverkare, med dokumenterad kompatibilitet. Om den inte skulle passa kan du ofta få till en koppling med hjälp av stegadaptrar.

Flera av grovdammsugarna har en automatisk start/stopp-funktion. Det innebär att de startar automatiskt när verktyget börjar dra el, förutsatt att det är kopplat till ett uttag på dammsugaren.

Dammklass L, M eller H?

Dammsugare delas in i olika klasser beroende på vilken typ av damm de kan ta hand om. Dammklass L är riskfritt damm, i dammklass M har du typiskt damm för yrkesanvändare och till dammklass H hör cancer- och sjukdomsframkallande damm. Bland våra mest populära dammsugare har de flesta dammklass L, men även dammsugare med M-klassning förekommer.

Det här är våra 5 populäraste grovdammsugare

Vet du inte vilken grovdammsugare du ska välja? Kanske kan du få hjälp och inspiration av att se vilka grovdammsugare andra kunder har köpt och rekommenderar? Det här är våra fem populäraste och mest omtyckta grovdammsugare just nu!

Relaterade artiklar