Bordscirkelsågen är ett effektivt och mångsidigt verktyg om den används rätt. I den här artikeln ger vi dig åtta tips för säkrare, smartare och mer effektiv användning av din bordscirkelsåg.

Bordscirkelsågen, eller klyvsågen som den också kallas, är ett mångsidigt verktyg som hjälper dig kapa och klyva med hög precision. Har du just köpt din första bordscirkelsåg? Här är åtta tips som hjälper dig att komma i gång med din bordscirkelsåg och få ett bättre resultat.

Läs manualen

Många slänger bort manualen i tron om att man kan ”lära sig genom att göra”, men när det kommer till avancerade verktyg som bordscirkelsågar är det ett misstag. I manualen kan du läsa allt om hur du justerar maskinen för optimal prestanda och hur du använder den på ett säkert sätt. Om du skulle slarva bort manualen till ditt verktyg finns den ofta att läsa på tillverkarens hemsida.

Se till att ha det rent omkring dig

En av bordscirkelsågens främsta fördelar är att den kan kapa långa plankor och såga skivmaterial, men för att du ska kunna arbeta effektivt och på ett säkert och kontrollerat sätt behöver du lite svängrum. Om din bordscirkelsåg står inträngd i ett hörn kommer du inte att kunna utnyttja dess kapacitet och arbeta med större material. Beroende på vad du kommer att såga för material kan du behöva flera meter både framför och bakom sågen. En annan anledning att hålla det rent och städat omkring dig är att risken för olyckor minskar.

Det är inte bara sågen som ska få plats i verkstaden. Beroende på vad du kommer att såga för material kan du behöva flera meter både framför och bakom sågen.

Kontrollera så att allting är rakt

Bordscirkelsågens paradnummer är att göra raka och rena snitt – men en förutsättning för att du ska få ett bra resultat är att sågen är korrekt inställd och att alla delar som ska vara vinkelräta är det. Löper klingan helt parallellt med anslaget? Är den vinklad korrekt? Är det lätt att justera vinkelanslaget? En såg med delar som är sneda och skeva ger inte vara sämre snitt – den kan också vara en säkerhetsrisk eftersom materialet riskerar att möta ojämnt motstånd eller klämmas mellan klinga och anhåll. Läs manualen och gör nödvändiga justeringar med jämna mellanrum.

Välj rätt klinga för uppgiften

En av de viktigaste delarna på en bordscirkelsåg är klingan. Allround-klingan som följer med din nya såg fungerar oftast bra till det mesta, men i vissa fall finns det andra, mer specialiserade klingor som gör jobbet bättre. En viktig faktor att titta på är antalet tänder. En klinga med få tänder river sig genom materialet snabbt, medan en klinga med fler tänder lämnar ett renare snitt. Det finns också klingor som är avsedda för specifika material med olika mängd härdat stål i tänderna.

Valet av sågklinga har stor betydelse för det färdiga resultatet. En klinga med få tänder river sig genom materialet snabbare, men en klinga med fler tänder ger ett finare snitt.

Rätt höjd på sågklingan

Det vanligaste felet många gör är att de jobbar med klingan i högsta läget, men när klingan är upphissad arbetar bara några få tänder i materialet. I stället ska du ställa in sågklingan så att maximalt en tand syns ovanför materialet. Då kan sågklingan arbeta effektivt med flera tänder, samtidigt som risken för olyckor minskar.

Använd rätt tillbehör

Att använda en bordscirkelsåg till fullo kräver erfarenhet och kunskap, men du behöver också rätt tillbehör. Påskjutaren – den specialutformade pinne du skjuter fram materialet med – är bara en av alla de produkter som tagits fram för att göra användandet säkrare, effektivare och mer varierat. Tryckblock, olika typer av jiggar, utbytbara vinkelanslag, bordsförlängare, rullbockar, vinkelmätare… listan kan göras hur lång som helst!

Påskjutaren är ett av de viktigaste tillbehören till din bordscirkelsåg, utformad för att skjuta materialet framåt samtidigt som det hålls mot bordet.

Var inte rädd för att såga i omgångar

Bara för att din bordscirkelsåg har en maximal såghöjd på 80 millimeter betyder det inte att du ska kapa din 80 x 80-regel i ett drag. I synnerhet inte om du jobbar med ett hårt träslag och har en motor på 1600 watt. Om sågen går trögt i materialet är det bättre att såga i flera tag och höja klingan lite varje gång. Då kan du arbeta säkrare samtidigt som din såg kommer hålla längre!

Ta hjälp av materialstöd

För att du ska kunna arbeta säkert och få ett bra resultat är det viktigt att du har kontroll över ditt arbete och dina rörelser. En risk när du arbetar med längre material är att det börjar svikta eller tippa när det lämnar bordet, så att du måste trycka det mot arbetsytan samtidigt som du skjuter det framåt. I vissa fall kan du förlänga arbetsytan, till exempel genom att fälla upp en bordsförlängare, i andra fall kan du behöva komplettera med bord eller bockar. Rullbocken är ett bra alternativ eftersom den låter dig rulla fram materialet utan friktion.