Känner du dig fast med ditt gamla badrum? Att byta ut den fasta inredningen är kanske ingenting man gör så ofta, men genom att fokusera på rätt saker kan du med enkla medel fräscha upp ditt badrum och ge det ett ansiktslyft. I den här artikeln ger Henrik på Proffsmagasinet sina bästa tips!

Livslängden på ett badrum beräknas ofta till 15–25 år. På den tiden hinner det hända en hel del. Inte minst när det kommer till trender. Med den bakgrunden är det inte särskilt överraskande att många väljer bort det mest extrema kaklet och istället satsa på neutrala färger och former som står sig över tid. Men att man spelar säkert behöver inte betyda att det inte finns utrymme för kreativitet.

– Visst finns det dem som tar ut svängarna, men generellt är vi ganska traditionella i Sverige med gråa golv och vita väggar. Samtidigt finns det väldigt mycket du kan göra för att förändra hur badrummet upplevs. Ett bra råd till den som vill ge sitt badrum ett ansiktslyft är att fokusera på de små detaljerna som är lättare att byta ut, till exempel knoppar på badrumsmöblerna, krokar och handdukshängare med nya handdukar, toapappershållare eller tvättställsblandare, säger Henrik på Proffsmagasinet.

Med varmare färger och toppskivor med inbyggd belysning kan du få en mer personlig vardagsrumskänsla. På bilden syns Gustavsbergs möbelserie Graphic.

Svart, vitt, grått… och grönt!

Henrik berättar att de mesta som säljs på Proffsmagasinet går i vitt, grått eller svart, men det finns undantag. Ett exempel är kommoderna i Gustavsbergs serie Graphic som även finns i en varm grön färg. Graphic har flexibla moduler med smart förvaring där du kan kombinera de olika badrumsmöblerna så det passar din smak och ditt badrum.

- Den gröna serien lanserades för flera år sedan men det är fortfarande många som väljer den. Mattsvart är trendigt just nu och det kan vara att man har en duschvägg i mattsvart, en takdusch, en blandare eller knoppar. Vi ser också ett stort intresse för detaljer och blandare i mässing.

5 tips för att fräscha upp ditt badrum

  1. Tänk noga igenom hur förvaringsbehovet ser ut.
  2. Välj möbler som är anpassade för badrum.
  3. Fokusera på detaljerna. Du kan göra en stor förändring bara genom att byta blandare, knoppar och handdukar.
  4. Satsa på säkra kort när det kommer till kakel och fasta installationer.
  5. Glöm inte ljuset. Ett bra badrum ska ha både stark belysning och mysbelysning.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Hur mycket förvaring behöver du?

Att inreda ett badrum som står sig över tid handlar inte heller bara om färg och form. Det handlar också om att välja hållbara material som är anpassade för fuktiga utrymmen och om att välja lösningar som täcker de behov som finns.

– För att kunna inreda ett badrum som du trivs i över tid måste du fundera över behovet. Hur mycket förvaring behöver du? Ska det vara öppen förvaring så att alla fina saker visas upp, eller vill du kunna gömma undan handdukar och extra tvålar? Är ni många i familjen behöver ni kanske dubbla blandare och en stor kommod så att två eller fler kan borsta tänderna samtidigt?

Förvaringsbehovet är också avgörande när du väljer spegel. Henrik berättar att det just nu är populärt att sätta upp stora runda speglar för att skapa större rymd i badrummet. Men det sker ofta på bekostnad av de förvaringsmöjligheter som vi förknippar med badrumsskåp.

– Återigen ska du fundera över vad du behöver och låta behovet styra dina val.

Lättstädat och ljust

Även när det kommer till fasta installationer som toaletter och handfat går det trender. Den tunna takduschen ger en känsla av lyx, tunna tvättställ ger ett stilrent intryck och den vägghängda toalettstolen underlättar städning.

– Det blir allt vanligare att man slipper den klassiska spolkanten som finns på de äldre toalettstolarna. Toaletten Hygienic Flush utan spolkant tillsammans med smutsavstötande ytbehandlingar är en toalett som är lätt att hålla ren.

En aspekt som ofta glöms bort när man pratar badrum är ljussättningen.

– Ofta behöver vi mer ljus än vad vi tror, men man ska inte heller glömma bort stämningsbelysningen. Med inbyggd belysning på en toppskiva kan du ge badrummet en trevligare och mer personlig vardagsrumskänsla, avslutar Henrik.

Hos Proffsmagasinet hittar du ett brett sortiment av badrumsprodukter från Gustavsberg, Oras, IFÖ, FM Mattsson, Grohe, Svedbergs och en mängd andra leverantörer.