Att renovera badrummet är ett projekt som kräver tålamod, precision och en hel del fix med små detaljer. Med rätt verktyg och metoder kan du göra mycket av arbetet själv, även om vissa moment kräver specialkompetens liksom erfarenhet.

Det är lätt att luras av ett exklusivt utseende men allra viktigast är vad som döljer sig bakom det vackra kaklet och badrumsinredningen. En närmare titt på fogar och rör kan ge dig en idé om hur väl utfört arbetet är och om du ser några som helst fuktskador eller klinkers som håller på att lossna kan du vara säker på att du måste göra om jobbet från grunden.

Skynda inte från början utan var noggrann med förberedelserna. Du bör ha en färdig idé om hur du vill att badrummet ska utformas och var du vill att toalett, dusch och handfat ska monteras. En del av arbetet måste göras av en behörig hantverkare för att försäkringen ska gälla om skador eller olyckor inträffar. Kontakta ditt försäkringsbolag innan du börjar med renoveringen så att du inte missar något viktigt!

Att trixa med kakelsättning och flytspackling är inte enkelt för den oerfarne men om du jobbar metodiskt och inte har bråttom lär du dig hantverket fort.

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Att säga hur mycket det kostar att renovera ett badrum beror förstås helt på hur stora dina ambitioner är. Börja med att göra en budget utefter dina specifika planer. Du känner säkert någon som nyligen har renoverat och som kan ge dig en uppfattning om hur mycket det kostar. Ju mer du gör själv desto billigare blir det givetvis, men tid är också pengar.  Ett arbete som görs relativt fort av proffsen kanske tar orimligt mycket tid om du gör det själv.

Badrumsinredningen, såsom ett badkar, har inga gränser för vad de kan kosta så här rekommenderar vi att du är tålmodig och väntar till att du hittar det bästa alternativet som både är snyggt, av hög kvalitet och framför allt prisvärt.

Ju mer du planerar att göra om det befintliga badrummet när det gäller monteringen av dusch, handdukstork, lampor etc., desto större arbete krävs för rörmokaren eller elektrikern att dra om rören och kablarna för att de ska kunna kopplas in. Se till att ha allting inköpt och färdigt innan hantverkarna kommer på besök så att du enkelt utifrån både ritningar och fysiska ting kan visa hur du vill att allting ska monteras. På detta sätt kan du slippa onödiga extrakostnader i efterhand.

Generellt kan vi säga att ju bättre dina förberedelser till renoveringen är, desto färre oväntade utgifter kommer du att ha.  

renoverat badrum

Får man renovera badrummet själv?

Ja, du får renovera ditt badrum själv. Inget bygglov behövs men om du ska bygga ett helt nytt badrum måste du göra en bygganmälan till kommunen. Beroende på omfattningen av renoveringen och huruvida du planerar att installera nya elektriska enheter såsom golvvärme eller handdukstork eller koppla om vattenrören kommer du att behöva ta in behöriga elektriker och rörmokare.

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

Liksom kostnaderna är det svårt att uppskatta hur lång tid det tar att renovera badrummet. Om du har för avsikt att flytta på befintliga rör och våtrumszon eller installera ny elektronik i form av lampor, golvvärme och handdukstork så drar tiden förstås iväg. Dessutom beror det på hur stort badrummet är liksom dess symmetri och tillgänglighet till vissa utrymmen.

Om du har en noggrann planering och ett gediget förarbete kan ett badrum bli färdigrenoverat på bara ett par veckor. Om du planerar att göra nästan allt själv kan du räkna upp mot ett par månader eller mer, beroende på hur stor erfarenhet du har.

Vilka verktyg behöver man till en badrumsrenovering?

Här listar vi de essentiella verktygen för en badrumsrenovering, men under arbetets gång kan det dyka upp nya moment som kräver specifika verktyg.

Vi tar det från början, dvs med rivningen:

När du har rivit färdigt är det dags för elektrikern och rörmokaren att göra sin del med diverse specialverktyg.

Sedan är det dags för kakelsättning, fogning och slutligen applicering av silikon. Här följer de viktigaste verktygen för en kakelsättare:

Med dessa verktyg hemma har du goda förutsättningar till att få till det nya badrummet. Kom ihåg att ta en sak i taget och inte stressa i viktiga moment. Att misslyckas är en del av processen och du kommer att bli säkrare i din hantering av verktygen för varje dag som går. Lycka till med renoveringen!