Är du i färd med att hitta en passande och bra borrhammare för dina ändamål? Visst kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. För att göra det lite lättare på traven presenteras här Proffsmagasinets 5 mest sålda borrhammare – som alla har testats av kunder och fått höga betyg. Kanske är det en av dem som får flytta in i din verktygslåda.

En borrhammare behöver du för arbete i riktigt hårda material, du för att borra, demolera och riva. Borrhammaren klarar med rätt borr eller mejsel av att arbeta och borra i betong, sten, kakel och andra keramiska material där en borrmaskin och till och med en slagborr skulle ge vika och kunna förstöras.

Vill du läsa mer?

Den här guiden är skriven för dig som går i tankar på att köpa en borrhammare. Om du har andra frågor eller funderingar har vi fler artiklar om borrhammare i vår kunskapsportal.
Så väljer du rätt borrhammare
10 vanliga misstag när du borrar – och hur du undviker dem
Borra i betong – så lyckas du med din betongborrning
Sätta up tv på väggen - så gör du
Dewalt nyhet: Kraftfull batteridriven borrhammare

Vad är en borrhammare?

För att klara av riktiga grovjobb har hammarborren, förutom den självklara borrningsfunktionen, en inbyggd hammare som slår borret framåt. Slagen, tillsammans med SDS-fästet, gör så att verktyget tar sig igenom materialet enkelt utan att du behöver trycka på med mycket extra kraft.

En borrhammare finns också i olika modeller och storlekar. Beroende på vad du ska använda den till är det såklart riktigt bra om du tänker igenom hur stor eller liten den behöver vara. Vet du att du kommer jobba med borrhammaren över axelhöjd kan det vara svårt och skadligt att ha en stor och tung maskin, i stället kan det då vara bra att ha en med låg vikt. Ska du däremot använda borrhammaren till riktiga grovjobb behöver du kanske ha en som är mer kraftfull och då också i ett större format.

Med en borrhammare kan du göra riktiga grovjobb. Se bara till att ha rätt borr eller mejsel!

Använd rätt borr

För att kunna använda en borrhammare behöver du ha hammarborr! Det här både för att de ska klara av att borra och ta sig igenom tunga material, och för att de ska passa i SDS-fästet. En borrhammare har antingen ett SDS-Plus-fäste eller ett SDS-Max-fäste. Skillnaden är att SDS-max är större och det går fortare vid till exempel grova rivningsarbeten.

För rivning av material som till exempel kakel kan det vara smidigare att använda dig av en mejsel. Det kan du göra om din borrhammare har en bilningsfunktion, alltså att du kan stänga av själva rotationen och enbart ha på hamrandet. Det finns flera olika typer av mejslar som kan användas beroende på vad du behöver för ändamålet.

Sladdlöst dominerar

Batteridrivna borrhammare är populärast bland våra kunder. Faktum är att de fem mest sålda alla går på 18-voltsbatteri. Såklart finns det även borrhammare med batterier på både mer och mindre spänning än 18 v. Bland annat kan du köpa en med 12 v, 36 v eller 54 v.

Att välja en sladdlös maskin ger dig såklart en större frihet i vart du kan jobba. Du slipper krångla med sladdar och förlängningskablar samtidigt som du minskar risken för snubbelolyckor och att maskinen går sönder. Om sladden på ditt maskinverktyg går sönder kan det vara så att du helt enkelt får köpa en ny medan det på den batteridrivna kanske enbart behöver ett nytt batteri.

Att investera i batteridrivet kan också bli en billigare lösning i längden. Många varumärken har serier där du kan använda samma batteri till flera verktyg. Det här innebär att du kan köpa dina verktyg med eller utan medföljande batteri – de utan batteri är förstås billigare!

Något att tänka på när du jobbar med en batteridriven borrhammare, eller ja vilket batteridrivet maskinverktyg som helt egentligen, är ju såklart batteritiden. För att undvika ofrivilliga laddningspauser kan det vara bra att ha två batterier, då kan du alltid ha ett på laddning och redo att användas när det andra tar slut!

Borrhammaren – ett kraftpaket

Är du van att jobba med en vanlig borrmaskin kanske du kommer reagera på att borrhammaren jobbar något långsammare, men det är helt i sin ordning. I stället jobbare den med mer kraft i och med hammarfunktionen.

Värden som kan vara bra att se över på när du väljer borrhammare är slagkraften, alltså joun (J), och hur många slag per minut (bpm) hammaren slår mot borret. Bland våra toppsäljare ligger slagkraften på från 1,2 upp till 3,2 J, och slagfrekvensen mellan 4000 och 6000 bpm.

Här är våra 4 mest sålda borrhammare

Bland de borrhammare som kvalat in på listan som våra topp 5 populäraste ser vi att det främst är väletablerade märken som går hem hos kunderna. Det handlar bland annat om Bosch, Dewalt och Milwaukee.