Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Festool Bordcirkelsågar

Bordcirkelsågen, även kallad bordsåg eller klyvsåg, är ett enkelt men effektivt verktyg som hjälper dig att klyva plankor och såga upp stora skivor med hög precision.
Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
4 produkter
  • 1
Relaterade artiklar:

Välj rätt bordscirkelsåg



Cirkelsågen är bra på många sätt, men när du ska kapa långa brädor och stora skivor behöver du en bordcirkelsåg. I och med att den roterande klingan sticker upp ur bordet är det du själv som matar fram materialet som ska klyvas eller kapas. Genom att föra materialet längs justerbara anhåll kan du försäkra dig om att du får ett rakt snitt och att alla bitar du sågar blir likadana.

Vad kan man göra med en bordscirkelsåg?



Bordcirkelsågen används vanligtvis för att såga mjukare material som trä, plast, spånskivor och plywood. Vanliga användningsområden är när du ska såga en stor skiva till mindre bitar och klyva plankor och reglar, men de många inställningsmöjligheterna gör den mer mångsidig än så. Med lite träning kan du göra allt från att geringskapa till att såga spår. Typiska användningsområden för en bordscirkelsåg är att:

- Klyva plankor
- Såga upp stora skivor i mindre bitar
- Tillverka lister
- Såga spår
- Göra urtag för att sammanfoga bjälkar
- Snedsåga på längden och göra vinklade snitt
- Såga med vertikal geringsvinkel
Läs mer i vår artikel 6 användningsområden för en bordscirkelsåg

Bordscirkelsåg eller cirkelsåg?



Bordcirkelsågen kan liknas vid en upp- och nervänd cirkelsåg som sitter fast vid bordet. Fördelen med en sådan konstruktion är att du slipper gå runt med sågen när du arbetar med större material. En annan fördel gentemot cirkelsågen är att du har en plan yta att lägga upp materialet på, vilket ger dig mer kontroll när du sågar stora skivor och långa plankor. En annan närbesläktad såg är kap- och gersågen. Kap- och ger-sågen är idealisk när du ska kapa plankor och reglar, men så fort du ska klyva ett material på längden är bordscirkelsågen överlägsen.

De främsta nackdelarna med bordscirkelsågar är att de tar upp mycket plats och att de sällan är särskilt portabla. I Proffsmagasinets sortiment finns allt från enklare modeller för hemmafixare till stora bordcirkelsågar för proffsanvändare – men de allra flesta ligger någonstans däremellan.

Läs även: Hur väljer jag rätt cirkelsåg?

Hur stora material ska du kapa?



Den första frågan du behöver ställa dig när du ska köpa bordcirkelsåg är hur breda material du behöver arbeta med. Att såga på frihand utan att använda de justerbara anhållen är verkligen inte att rekommendera och därför är deras placering helt avgörande för hur brett du kan såga. På många bordscirkelsågar kan anhållet dras ut för att förlänga bordsytan. En större bordscirkelsåg kan med utdraget anhåll ha en kapbredd på 60 centimeter, men på mindre bordscirkelsågar är det sällan du kommer upp i en kapbredd över 30 centimeter. För att kapa reglar eller klyva plankor på längden kan en mindre bordscirkelsåg å andra sidan vara ett bra val.

Batteri eller nätdrift?


Liksom många andra stationära verktyg är bordscirkelsågar vanligtvis nätdrivna, men om du behöver arbeta på platser där det inte finns nätström tillgänglig finns det också batteridrivna varianter. De batteridrivna maskinerna använder ofta batterier på 18 eller till och med 54 volt. De starkaste maskinerna har prestanda som är jämförbar med nätdrivna bordscirkelsågar, men batterier kostar pengar och behöver laddas. Om du inte specifikt behöver en sladdlös maskin finns det sällan anledning att välja batteridrivet.

Hur portabel behöver din bordscirkelsåg vara?



Eftersom det är svårt att hitta en bordscirkelsåg som väger mindre än 20 kilo är det svårt att prata om portabla bordscirkelsågar. Däremot kan man snabbt konstatera att det finns bordscirkelsågar i olika storlekar, från enklare modeller runt ovan nämnda 20 kilo till stora och väldigt stationära sågar på över 100 kilo. För att välja vilken modell som är rätt för dig behöver du ta hänsyn till hur stor budget du har, hur mycket plats du har och hur du kommer att använda din bordcirkelsåg. Viktigt att tänka på är att du även behöver lite svängrum för att kunna arbeta effektivt med bordscirkelsågen. Hur mycket golvyta du behöver beror på hur stora arbetsstycken du ska hantera.

Bordscirkelsåg med eller utan stativ?



De allra flesta bordscirkelsågar kan användas både med och utan stativ eller sågbord, men om du inte har en bra yta att ställa sågen på eller använder den på olika platser är ett bord att föredra. En del bordscirkelsågar säljs tillsammans med bord eller ben som kan monteras, men de allra flesta säljs som de är för att du själv ska kunna välja det bord eller stativ som passar dig bäst. Om du ska köpa ett separat sågbord behöver du kontrollera att bordet är kompatibelt med sågen och att skruvhålen passar. Några tillverkare har bord som passar både kap- och gersågar och bordscirkelsågar, men det är ännu vanligare att de passar antingen eller.

Olika typer av arbetsbord



Den stora fördelen med ett arbetsbord är att du kan arbeta med sågen var som helst med bekväm arbetshöjd. Om du dessutom väljer ett hopfällbart bord med hjul kan du enkelt rulla sågen när du behöver flytta på den. Vissa arbetsbord är gjorda för att du ska kunna förvara sågen på högkant, fortfarande monterad, för att spara plats. Köp arbetsbord och rullvagnar här!

Vad kostar en bordscirkelsåg?Bordcirkelsågar finns i olika prisklasser, från enkla budgetmodeller till proffsprodukter för tiotusentals kronor. För en bra bordcirkelsåg av hög kvalitet kan du räkna med att betala från ungefär 5000 kronor och uppåt. För 10 000 kronor får du en mer avancerad bordcirkelsåg med större kapacitet, men de är framför allt avsedda för professionella användare.

Klyv-, kap- och gersågen löser fler uppgifter



Funderar du på om du ska köpa en bordscirkelsåg eller en kap- och gersåg? I så fall kan klyv-, kap- och gersågen vara ett bra alternativ. Klyv-, kap- och gersågen fungerar som en kap- och gersåg som låter dig låsa klingan och "vända" på bordet för att göra det till en bordcirkelsåg. En ännu mer kompakt variant har ett litet men användbart sågbord ovanpå på klingan, som kan fällas upp när du vill ha kap- och gersågsfunktionalitet. Här hittar du Klyv-, kap- och gersågar!


Specifikationer



Det här är de viktigaste specifikationerna som du behöver känna till när du väljer bordscirkelsåg.

    Motoreffekt


Nätdrivna bordscirkelsågars effekt mäts i watt och ju högre wattal desto starkare är maskinen. Hur många watt du behöver beror helt på vad du ska såga i. Om du bara ska såga lister behöver du inte så hög motoreffekt, men om du ska klyva en regel på 2 x 6 tum eller mer rekommenderar vi en bordcirkelsåg på minst 1800 watt. Om du ska såga hårdare trä som ek eller ebenholts behöver du ligga närmare 2200 watt (eller ännu starkare, men då behöver verktyget gå på trefas).

    Varvtal


Bordcirkelsågens varvtal anges i varv per minut (rpm). Eftersom bordcirkelsågar vanligtvis är avsedda för att såga i trä är det ofta bättre ju högre varvtal du har. Klingan brukar rotera med 3500-5000 varv per minut beroende på klingans storlek.

    Geringsvinkel


Geringsvinkeln, eller kapvinkeln, anger hur mycket du kan luta sågklingan åt höger och vänster för att kunna kapa trä med exakta gradtal för hörnmöten, snedkapning och annat. Hur mycket du kan vinkla klingan beror på modell men de flesta kan lutas i mellan 45-50 grader.

    Klingdiameter


Såghöjden, det vill säga hur tjockt material du kan såga, begränsas av diametern på den monterade sågklingan. Större klinga behövs till exempel när du ska kapa tjocka stolpar och inte vill behöva vända på materialet för att komma igenom hela vägen. Därför behöver du fundera över hur tjockt material du kommer att såga innan du gör ditt val.

På Proffsmagasinet säljer vi bordcirkelsågar med klingdiameter från 216 millimeter till 450 millimeter och ännu större. Den maximala kaphöjden brukar vara något mindre än en tredjedel av klingans storlek, men kontrollera alltid den exakta siffran. Viktigt att tänka på när du väljer bordscirkelsåg är att det angivna sågdjupet bara gäller vid sågning i 90 grader, och att sågdjupet blir mindre när du vinklar klingan. Lästips: Expert från Dewalt: 14 tips för säkrare användning av din bordscirkelsåg

Vad är vad på bordscirkelsågen?



    Sågklinga


En förutsättning för att du ska kunna göra rena och fina snitt med din bordscirkelsåg är att du har rätt sågklinga för uppgiften och att den är inställd för det du ska göra. När du köper en sågklinga till din bordscirkelsåg är det viktigt att den har rätt dimension och att den är gjord för bordscirkelsågar. Till skillnad från handcirkelsågen och kap- och gersågen har bordscirkelsågens klinga vanligtvis positiv tandlutning, vilket innebär att klingans tänder är lutade framåt, i sågens rotationsriktning. Ju färre tänder en sågklinga har desto snabbare arbetar den sig genom materialet. En sågklinga med fler tänder arbetar långsammare men gör ett finare snitt.

    Parallellanslag


Parallellanslaget löper parallellt med det du ska såga och kan skjutas åt höger och vänster för att justera sågbredden. Det är viktigt att parallellanslaget är lätt att justera, att det har en tydlig millimeterskala och att det är helt rakt. När du sågar håller du arbetsstycket mot anslaget samtidigt som du för det framåt i en kontrollerad rörelse.

    Vinkelanslag


Om du ska kapa material på bredden kommer du i stället att behöva använda vinkelanslaget. Vinkelanslaget monteras i ett urfräst spår på bordet och justeras för sågning i vinklar.

Viktigt för säkerheten är att aldrig använda båda anslagen samtidigt eftersom materialet riskerar att klämmas eller hamna snett, vilket ökar risken för så kallad kickback (att det fastnar i klingan och kastas tillbaka mot användaren).

    Klingskydd


Nästan alla bordscirkelsågar har ett klingskydd som fälls upp automatiskt när du trycker materialet mot det. Klingskyddets uppgift är naturligtvis att förhindra skador och ska därför användas i den mån det är möjligt. Om du ska såga spår i en träskiva kan det vara nödvändigt att ta bort klingskyddet för just det momentet, men glöm inte att sätta på det igen när du är klar. Klingskyddet är ofta transparent för att du ska kunna se sågklingan.

    Klyvkniv


Bakom klingan sitter klyvkniven, även kallad spaltkniv. Många monterar bort klyvkniven i tron om att den inte fyller någon funktion – men det gör den. I och med att klingan på bordscirkelsågen snurrar mot dig finns det alltid en risk att materialet du sågar kastats tillbaka mot dig i hög fart – i synnerhet om du sågar i ett blött material som går ihop direkt efter klingan.

    lyvkniv


Klyvknivens uppgift är att hålla isär det sågade materialen så att det inte nyper runt klingan och fastnar. När du ska såga spår på undersidan av ett arbetsstycke behöver du ofta montera bort klyvkniven tillfälligt, alternativt sätta på en lägre klyvkniv om tillverkaren har skickat med en sådan. Klyvkniven kan dessutom hjälpa dig hålla kursen när du sågar på frihand!

    Nollspänningsbrytare


Alla bordscirkelsågar på marknaden är utrustade med en nollspänningsbrytare. Nollspänningsbrytarens uppgift är att hindra sågen från att starta efter att strömmen brutits.

    Utsug


Eftersom det blir mycket damm och sågspån av en bordscirkelsåg behöver du kunna koppla på en dammsugare. Då slipper du andas in damm och får lättare städning. Nästan alla bordscirkelsågar har ett centralt dammutsug på baksidan med en diameter på 80-100 millimeter för anslutning av dammsugare eller spånsug. En spånsug, som samlar upp spånen i en stor plastsäck, är ofta att föredra eftersom den inte blir full lika snabbt som en dammsugare. Spånen kan sedan sparas och till exempel användas som vätskeabsorberare. Vissa modeller har också ett utsug vid klingskyddet.

    Bordsförlängare


Ju längre stycken du sågar desto viktigare är det att det sågade materialet stöttas upp bakom sågklingan. Många sågar har därför ett utdragbart stöd som fungerar som en förlängning av bordsskivan. Ju längre det kan dras ut desto bättre. En annan variant är att bordet byggs på med ytterligare skivor för att utöka arbetsytan.

Tillbehör för smartare och säkrare användning av din bordscirkelsåg



Hörselskydd

Det är inte ovanligt att bordcirkelsågen har ljudtrycksnivå runt 100 decibel, vilket är mer än tillräckligt för att skada hörseln permanent. Hörselskydd är därför ett måste.

Skyddsglasögon

Eftersom bordscirkelsågens klinga roterar mot dig finns det en risk att mindre träbitar och flisor följer med klingan och slugas mot dig. Skydda synen med täckande skyddsglasögon.

Ansiktsmask

Allt damm kommer inte att fångas upp av dammsugaren och därför kan det vara bra att ha på dig en ansiktsmask när du arbetar inomhus.

    Påskjutare


För att du ska kunna såga mindre bitar utan att riskera fingrarna ska du ta hjälp av en påskjutare. Påskjutaren är en pinne som är formad för att få tag om materialet och skjuta det mot klingan. De allra flesta bordscirkelsågar levereras tillsammans med en påskjutare, men de kan också köpas separat om du behöver flera eller föredrar en viss utformning.

Dammsugare/spånsug

Det blir en hel del spån och damm när man arbetar med en bordscirkelsåg. Med en dammsugare eller spånsug kopplad till utsuget blir städningen lättare samtidigt som du slipper andas in damm.

Bordscirkelsågens ABC


För att kunna jämföra olika bordscirkelsågar behöver du kunna läsa produktspecifikationerna på rätt sätt. I den här ordlistan reder vi ut de vanligaste begreppen kopplade till bordscirkelsågar.

Bordsförlängare - Utdragbart stöd som förlänger bordsytan.
Dammsugaranslutning - Ofta placerad på sågens baksida.
Effekt - Den nätdrivna bordscirkelsågens effekt mäts i kilowatt (KW). Den batteridrivna bordscirkelsågens effekt mäts i volt (V).
Gervinkel - Anger i hur många grader du kan luta sågklingan/vinkelanslaget
Horisontell gervinkel - Anger hur snäva vinklar du kan såga med vinkelanslaget.
Kaphöjd - Kaphöjden anger hur högt material du kan kapa. Kaphöjden är kopplad till sågklingans storlek.
Kickback - När det sågade materialet fastnar i klingan och kastas tillbaka mot användaren.
Klingskydd - Ett plastskydd som täcker klingan när sågen inte används och lyfts automatiskt när du trycker materialet mot det. Kallas även sprängskydd.
Klyvbredd - Hur breda arbetsstycken du kan kapa med hjälp av parallellanslaget.
Klyvkniv - Klyvkniven sticker upp ur bordet bakom klingan för att hålla isär det sågade materialet och hindra det från att nypa.
Klyvsåg - Annat ord för bordscirkelsåg.
Parallellanslag - Anslag som löper parallellt med sågklingan.
Påskjutare - Tillbehör för att skjuta fram arbetsstycket.
Rullbock - Fristående bock med en roterande vals som hjälper dig att mata fram materialet.
Spaltkniv - Se "klyvkniv"Spindellås – Mekanism som låter dig byta sågklinga utan verktyg.
Stativ - Lyfter upp bordscirkelsågen till bekväm arbetshöjd.
Säkerhetsbrytare - Hindrar sågen från att starta automatiskt efter ett strömavbrott.
Tandvinkel - Bordscirkelsågens sågklinga har i regel positiv tandvinkel.
Trolley - Hjulförsett stativ som kan fälls ihop och rullas.
Varvtal - Anger hur snabbt sågklingan roterar. Mindre sågklingor roterar med fler varv per minut.
Vertikal gervinkel - Anger hur mycket du kan luta sågklingan.
Vev - Veven på sågens undersida använder du för att höja och sänka klingan.
Vinkelanslag - Skjutbart anslag för att såga i grader.
Volt - Den batteridrivna bordscirkelsågens kraft mäts i volt (V)
Watt - Den nätdrivna bordscirkelsågens kraft mäts i watt (W).