Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Fiskars Vattenspridare

Alla tomtägare drömmer om den perfekta gräsmattan. Vare sig du söker en lummig sommaräng eller en stilig, jämn matta så är det viktigt att den sköts rätt. Har du nyss införskaffat en tomt eller vill andas nytt liv i den gamla? Läs om allt du behöver veta för att sköta gräsmattan - månad för månad här!

Efter du har valt grässort och fått grunderna på plats så återstår den viktigaste delen – hur man vattnar gräsmattan rätt. Proffsmagasinet har flera bevattningsmöjligheter för varje tomt, terrass och balkong. Här nedan listar vi roterande vattenspridare, oscillerande vattenspridare, cirkelspridare och fler verktyg för att ta hand om hela din trädgård.
Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
13 produkter
  • 1
Relaterade artiklar:

Att tänka på innan du köper vattenspridare
Det är enkelt att köpa den första bästa vattenspridaren i tron om att det inte gör någon skillnad. Det finns dock bevattningssystem för varje tomt och ändamål. Innan du bestämmer dig så överväg dessa tre punkter.

Hur stor yta?


Börja med att mäta hur stort område som behöver vattnas. Olika vattenspridare räcker olika långt och för att inte skvätta ner ditt eller grannens hus och fram för allt för att inte slösa vatten så köp en vattenspridare i rätt storlek.

Vilken form?


Överväg tomtens form. Är den fyrkantig? Ligger någon del mer i solen än resten? En oscillerande vattenspridare kommer lättare åt hörn än en cirkelvattenspridare medan den senare kan ställas in för att vattna specifika sektorer. Vill du vattna ett jämt område så fungerar alla vattenspridare bra, men då kan du besluta om du vill lägga tid på att flytta dem efter behov eller om du vill satsa på ett automatiserat bevattningssystem så att du slipper tänka på det.

Hur ofta ska gräsmattan vattnas?


Till slut, hur ofta och hur mycket planerar du att vattna gräsmattan? Under de varmaste månaderna behöver gräsmattan mycket kärlek och då kan en vattenspridare som klarar mycket tryck vara lämpligt för att hela trädgården ska täckas. På landställen däremot är det ofta mindre vattentryck och då passar en roterande vattenspridare bättre.

När du har svar på ovanstående punkter så är det dags att titta på varje vattenspridares egenskaper. Här listar vi de viktigaste egenskaperna hos varje modell.

Oscillerande vattenspridare


Denna modell är den mest förekommande. Utformad som en avlång båge pendlar den fram och tillbaka och vattnar ett rektangulärt område. Skurarna faller uppifrån och efterliknar naturligt regn som både är bra för den okomplicerade gräsmattan och dessutom är kul för barnen att springa genom. Den oscillerande vattenspridaren når in i hörn och trånga områden tack vare dess utformning.

Roterande vattenspridare


Även kallad multispridare eller rundspridare. Den klarar både högt och lågt vattentryck vilket gör den lämplig både vid villan och på torpet. Denna modell kan man ofta ställa in olika bevattningsmönster och program på så att den kan placeras både på den robusta gräsmattan och nära de mer ömtåliga rabatterna.

Sektorspridare


Även kallad cirkelspridare eller cirkelvattenspridare. Denna modell är en av de mest mångsidiga utan att blanda in mer komplicerade bevattningssystem. Sektorspridaren kan ställas in för att vattna specifika områden vid olika tillfällen. Den kan täcka stora som små områden och är väldigt lätt att hantera.

Sprinklerslang


Kanske det billigaste och ändå mest effektiva alternativet om du ska vattna ett mindre område som exempelvis rabatten. Bestående av en slang med små hål placeras den i landet eller pallkragen där vattnet kan sippra långt ner i rötterna. Sprinklerslangen täcker ett litet område men ser till att växterna verkligen får sin del. Den kan monteras på vattenutkastet eller på stupröret för att samla upp regnvatten vilket är både miljövänligt och smidigt.

Vattna för hand


Förutom den rätta vattenspridaren så finns det fler tillbehör som underlättar skötseln av din tomt. Köp en enkel regnmätare för att se hur mycket regn som har fallit på senaste tiden och kompensera bevattningen därefter. Ha det regnat mycket så kan du avvakta med att vattna så att gräsmattan inte lockar till sig svamp. Finns det delar som inte fått lika mycket regn eller helt enkelt kräver mer vatten, exempelvis buskar, så kan du vattna för hand. Antingen om du utnyttjar en fin eftermiddag och vattnar med vattenkanna eller om du kopplar på ett munstycke på slangen så att du kan vattna mer på kortare tid. Det finns olika munstycken för olika ändamål, från jetstråle till skonsam dimma.

Bortrest? Inga problem!


Ska du resa bort men vill inte försumma din gräsmatta? Investera då i ett bra bevattningssystem. De finns i alla prisklasser och du behöver inte vända plånboken ut och in för att ta hand om tomten när du inte är där. Det finns både helautomatiska och halvautomatiska varianter, nergrävda och ytliga. Med en bevattningsdator kan du ställa in flera olika program och tidpunkter så att du kan lämna gräsmattan med gott samvete. Det finns även system som styrs via en app som ger dig full insyn i hur din gräsmatta tas hand om.

Vill du veta mer om hur du tar om din gräsmatta? Kika in i vår kunskapsportal och

få tips om vad du behöver för att få din tomt att grönska!