Kliar det i dina gröna fingrar? När trädgårdssäsongen är på ingång kommer denna guide hjälpa dig att hålla reda på när det är dags att plocka fram trädgårdshandskarna och börja plantera, oavsett om det gäller perenner och rosor eller potatis och syrener.

Färgsprakande trädgård, lummig balkong eller prydliga odlingslådor – oavsett hur du väljer att använda dina gröna fingrar så gäller det att veta när och hur du ska plantera de olika växterna. Detta för att plantan ska etablera sig så bra som möjligt och för att öka dina chanser till en god skörd! Se även till att vara utrustad med rätt trädgårdsredskap för att göra jobbet både roligare och enklare.

När ska man plantera rosor?

Vem drömmer inte om en prunkande trädgård med väldoftande vackra rosor i en blandning av starka och pastelliga nyanser? Rosor är en underbar växt som passar lika bra i rabatten som i krukorna på balkongen och de finns både som upprättväxande, storblommiga, klättrande, klasväxande eller buskiga varianter. De rosor som odlats i krukor går bra att plantera under hela säsongen så länge marken inte är frusen. Rekommendationen är dock att göra detta under vår eller höst när det varken är för kallt eller varmt ute för att ge dem gott om tid att rota sig.

plantering

När ska man plantera äppelträd?

Under hösten kan man njuta av skörden från äppelträden och baka smarriga pajer eller göra hemmagjord must. Men hösten är också en utmärkt tidpunkt för plantering av nya fruktträd. Du kan egentligen plantera äppelträd redan från tidig vår ända fram till den första frosten, men varför många väljer att göra det just på hösten är att du ofta slipper vattna lika mycket tack vare allt höstregn.

Se till att gräva ett ordentligt planteringshål som åtminstone är två till tre gånger bredare än själva roten för att skapa en bra grogrund för trädet. Fyll på med mull och håll sedan den nya jordytan fri från ogräs och skydda trädet mot angrepp från skadedjur. Första säsongen kan du dessutom knipsa av blommorna efter att de blommat ut för att låta all kraft gå till att utveckla rotsystemet i stället för att skapa äpplen.

Det finns väl knappast någon växt som förknippas så mycket med sommaren som syrenen? De sprider en otroligt god doft och blommar vackert i vitt och lila i olika nyanser. Du kan plantera syrener så länge det inte är extremt varmt eller tjäle i marken, men de flesta väljer att plantera sina buskar mellan april och juni eller till hösten. Se till att jorden är uppluckrad och lättarbetad och förbättra den genom att blanda med kompostjord för att ge syrenerna gott om näring och en bra start!

När ska man planrera äppelträd?

När ska man plantera perenner?

Perenner är fleråriga växter som kommer tillbaka år efter år och inkluderar alltifrån gräs till blommor. Dessa kan planteras i trädgården under hela säsongen, men helst inte alltför sent på hösten då de behöver få tid att etablera sig innan den riktiga kylan kommer. Ett tips är att välja både perenner som blommar på våren och perenner som blommar på hösten för en längre trädgårdssäsong. Tänk då på att perenner som blommar på hösten ska planteras om på våren och de som blommar på våren planteras om på hösten.

När ska man plantera perenner?

När ska man plantera potatis?

Att odla potatis är både roligt och enkelt! Det enda du behöver för att lyckas är en sättpotatis och ett trädgårdsland eller en pallkrage i soligt läge. Den bästa tiden för att sätta potatis är från mitten på april i de södra delarna av Sverige, medan du kan behöva vänta någon månad till om du bor lite längre norrut. Du kan välja att sätta ner potatisarna tidigare, men då måste du vara beredd på att behöva skydda blasten mot frost med hjälp av en fiberduk. De nya potatisarna har växt klart ungefär samtidigt som blomningen och är då redo att avnjutas!

När ska man plantera potatis?

När ska man plantera tomater?

Det är otroligt poppis att odla sina egna tomater. Dels för att de är fantastiskt goda att äta, men också för att du kan plantera dem på såväl balkongen som i trädgårdslandet. Du kan välja att förodla tomatfrön i små krukor redan under februari-mars, men då måste du tänka på att du behöver plantera om dem minst en eller två gånger till.

De är redo att planteras ut i trädgården eller att ställas ut på balkongen när temperaturen är över tio grader dygnet runt och efter blomningen kommer de små godingarna att börja kika fram. Lika goda att äta som de är eller som ingrediens i chutney eller salsa!

När ska man plantera tomater?

Vill du veta hur du enkelt odlar i pallkrage rekommenderar vi dig också att läsa: Odla i pallkrage – så gör du en egen

Du hittar sortiment för hem, trädgård & fritid på Proffsmagasinet.se