För att ditt äppelträd ska bli stadigt, vackert och ge god skörd är det viktigt att beskära det på rätt sätt. I den här artikeln går vi igenom hur du beskär dina äppelträd och andra fruktträd för att de ska bli ståtliga och ge mer frukt nästa säsong!

Beskärning under äppelträdets första år är viktigt eftersom att det är då du har möjligheten att forma ett hållbart och friskt träd. Unga träd börjar under första året att rota sig och då behöver du inte beskära det lika mycket. Men året därpå är det dags att ta fram redskapen för att börja beskära och klippa äppelträdet.

Trädbeskärning kan låta lite knepigt och är därför något många drar sig för, men med hjälp av några enkla tumregler blir arbetet enkelt utfört!

Varför ska man klippa äppelträden?

Anledningen till varför du bör beskära olika sorters fruktträd är för att det ger starkare och mer hållbara grenar samt en större och jämnare skörd. Genom beskärningen skapar du ett luftigare träd där alla frukter lättare kommer att nås av solen, samtidigt som du ser till att ge all kraft åt friska grenar när du klipper bort de defekta och skadade. Dessutom blir trädkronan mer estetiskt och vacker, vilket ger dig något fint att titta på när du blickar ut över trädgården.

Trots att beskärning av fruktträd medför en mängd olika fördelar är detta ingen naturlig process för trädet, vilket kan leda till att det blir stressat. Det går åt mycket energi till att kompensera för förlorad grönmassa och till att läka snittytorna. Därför är det viktigt att du beskär på rätt sätt och skapar så goda förutsättningar för trädet att återhämta sig som möjligt.

Det finns såklart också anledningar som har ett rent säkerhetsperspektiv. Det kan då handla om att grenar behöver tas bort för att de inte ska bli för tunga och brytas av, för att de inte ska skada byggnader och fasader eller för att de växer för nära telefon- och kraftledningar.

En bra sekatör är ett måste när du ska beskära äppelträd. På bilden syns Gardena Premium BP50.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Bättre resultat med rätt verktyg

För att få ett vackert äppelträd med mycket frukt är det inte bara viktigt att beskära trädet på rätt sätt, utan också att använda rätt verktyg. Använd endast sekatörer, sågar och grensaxar som är riktigt vassa. Slöa verktyg kan krossa barken runt snittytan och få trädet att läka långsammare. Slipa dina verktyg med jämna mellanrum för att göra jobbet enklare och för se till att du får ett bra resultat år efter år.

För att beskära dina äppelträd behöver du:

  • En grensåg eller grensax för att kunna beskära och klippa bort grenar från träd och buskar.
  • En stege som står stadigt så att du kan nå grenar som växer högt.
  • Med en sekatör knipsar du enkelt bort vattenskott samt överblommade blommor och frukter.

Henrik, Proffsmagasinet

Som Proffsmagasinets testchef tar Henrik varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

När ska jag beskära äppelträden?

För yngre äppelträd som ska beskäras under uppbyggnadsfasen är mars-maj en bra period, medan äldre träd som ska underhållas ska beskäras under JAS-perioden, alltså under juli, augusti eller september.

En regel är att fruktträd ska beskäras efter att de har burit frukt. Men varken beskära träden för sent på våren när de börjat gå in i blomningsfas och är fuktiga av sav eller för sent på hösten när det är fuktigt och kallt ute. Det här beror på att det då blir svårt trädet att läka. En del fruktträd vill beskäras under vårvintern så kolla upp vad just ditt träd mår bäst av.

Äppel- och päronträd har också en tendens att klara något hårdare beskärning än exempelvis plommonträd och körsbärsträd.

Underhållsbeskärning av fruktträd bör genomföras varje år för att upprätthålla en god och jämn skörd och för att trädet ska behålla sin vackra form. Vissa beskär mer sällan än en gång per år, men då blir arbetet betydligt mer gediget och krävande när det väl måste utföras. Att kontinuerligt ta bort skadade och döda grenar minskar dessutom risken för att trädet ska angripas av svamp och sjukdomar.

Läs också: Sekatör bäst i test – 5 storsäljare betygsatta

Bra att ha när du beskär äppelträd
Gardena 11501-20 Trädgårdshandske mobilpekfunktion
st
TrädgårdshandskeGardena 11501-20Se liknande produkter
à 155,00 kr
155 kr
Fiskars L78 Grensax med sidoskär och utväxling
st
GrensaxFiskars L78Se liknande produkter
à 649,00 kr
649 kr
Gardena Comfort Sekatör M, sidoskär
st
SekatörGardena ComfortSe liknande produkter
à 265,00 kr
265 kr
Fiskars QuikFit 1000691 Grensåg
st
GrensågFiskars QuikFit 1000691Se liknande produkter
à 380,00 kr
380 kr
Fiskars Grafit QuikFit Skaft 1560 mm
st
SkaftFiskars Grafit QuikFitSe liknande produkter
à 250,00 kr
250 kr
Summainkl. moms
1 699,00 kr