För att ditt äppelträd ska bli stadigt och vackert och ge god skörd är det viktigt att beskära det på rätt sätt. Fortsätt läsa denna guide till hur du beskär dina äppelträd och se fram emot ett ännu ståtligare träd med mer frukt nästa säsong!

Beskärning under äppelträdets första år är mycket viktigt eftersom att det är då du har möjligheten att forma ett hållbart och friskt träd. Under det första året börjar trädet rota sig och då behöver du inte beskära det lika mycket, men under trädets andra år är det dags att sätta igång att klippa och forma kronan.

Trädbeskärning kan låta lite knepigt och är därför något många drar sig för, men med hjälp av några enkla tumregler blir arbetet enkelt utfört!

Varför ska man beskära äppelträden?

Anledningen till varför du bör beskära dina fruktträd är för att det ger starkare och hållbarare grenar och en större och jämnare skörd. Genom beskärningen skapar du nämligen ett luftigare träd där alla frukter lättare kommer att nås av solen, samtidigt som du ser till att ge all kraft åt de friska grenarna när du klipper bort de skadade och defekta. Dessutom blir trädkronan mer estetiskt och vacker, vilket ger dig något fint att titta på när du blickar ut över trädgården.

Men trots att beskärning av fruktträd medför en mängd olika fördelar är detta ingen naturlig process för trädet, vilket leder till att det blir stressat. Det går åt mycket energi till att kompensera för förlorad grönmassa och till att läka snittytorna, så därför är det viktigt att du beskär på rätt sätt och skapar så goda förutsättningar för trädet att återhämta sig som möjligt.

Läs också: Allt du behöver veta för att sköta gräsmattan - månad för månad

Läs också: Odla i pallkrage - så här gör du en egen


Hur beskär man ett äppelträd?

Så hur beskär man då ett äppelträd på bästa möjliga sätt? Du behöver en vass sekatör för att kunna göra rena och raka snitt och för att minska risken för att råka skada trädet. Snitten lägger du strax ovanför den utåtriktade grenen eftersom den kommer fortsätta att växa åt det håll som ögat pekar, och det är viktigt att varken klippa för långt in eller ut från stammen. Det ger en bättre och snabbare läkning.

Klipp bort alla de grenar som konkurrerar eller skaver mot andra grenar samt de som växer inåt i kronan. Försök tänka att du ska behålla de grenar som växer stabilt utåt och ta bort de med så kallade spetsiga grenvinklar som annars riskerar att knäckas när de får mycket frukt.

Ska du beskära ett äldre äppelträd räcker det med en lättare klippning, en så kallad underhållsbeskärning. Fokusera då på att avlägsna skadade, döda eller sjuka grenar som annars kan ta kraft från resten av trädet. Precis som vid uppbyggnadsbeskäring ska du också klippa bort grenar som växer inåt, uppåt eller på något annat sätt i fel riktning för att skapa en luftig, stark och fint formad krona.

En bra sekatör är ett måste när du ska beskära äppelträd. På bilden syns Gardena Premium BP50.


När på året ska man beskära äppelträden?

För yngre träd som ska beskäras under uppbyggnadsfasen är mars-maj en bra period, medan äldre äppelträd som ska underhållsbeskäras med fördel kan genomgå detta under den så kallade JAS-perioden, alltså under juli, augusti eller september. Man bör varken beskära träden för sent på våren när de börjat gå in i blomningsfas och är fuktiga av sav eller för sent på hösten när det är fuktigt och kallt ute eftersom det kan göra det svårt för trädet att läka.

Underhållsbeskärning av äppelträd bör genomföras varje år för att upprätthålla en god och jämn skörd och för att trädet ska behålla sin vackra form. Vissa beskär mer sällan än en gång per år, men då blir arbetet betydligt mer gediget och krävande när det väl måste utföras. Att kontinuerligt ta bort skadade och döda grenar minskar dessutom risken för att trädet ska angripas av svamp och sjukdomar.


Verktyg till beskärning av äppelträd

För att få ett vackert äppelträd med mycket frukt är det inte bara viktigt att beskära trädet på rätt sätt, utan också att använda rätt verktyg när du gör det. Använd endast sekatörer, sågar och grensaxar som är riktigt vassa eftersom slöa verktyg kan krossa barken runt snittytan och få trädet att läka långsammare. Slipa dina verktyg med jämna mellanrum för att göra jobbet enklare och för se till att du får ett bra resultat år efter år.

Andra verktyg som är bra att ha är en bra såg och - så klart - en stege.

Relaterade artiklar