En grön och välmående gräsmatta är resultatet av tålamod och hårt arbete. För att lyckas behöver du kunskap om hur man sköter en gräsmatta, men också rätt utrustning. I den här artikeln går vi igenom 9 maskiner, verktyg, redskap och prylar som hjälper dig att uppnå dina drömmars gräsmatta.

Är grannens gräsmatta grönare än din? Det här ska vi nog kunna ordna! Man ska inte underskatta vikten av att läsa på om gräsmatteskötsel men du behöver också rätt verktyg för de olika momenten. I vissa fall är verktygen helt avgörande. I andra fall är de en snabb genväg till ett snyggare resultat.

Gräsklippare

En bra gräsklippare är grunden i din gräsmatteskötsel. Under sommarmånaderna ska gräset klippas flera gånger i veckan så det gäller att välja rätt. Om du ska välja en åkgräsklippare, en manuell gräskippare, en batteridriven gräsklippare, en bensindriven gräsklippare eller en självgående robotgräsklippare beror på gräsmattans storlek, hur terrängen ser ut och om hur mycket tid och energi du vill lägga på att klippa gräset.

Grästrimmer eller röjsåg

Gräsklipparen är ett måste, men eftersom det finns platser där gräsklipparen inte kommer åt behöver den ofta kompletteras med en grästrimmer. Grästrimmern använder knivar eller roterande trådar för att med hög precision och exakthet skära av gräset. Grästrimmern kan användas för att snygga till gräsmattans kanter, för att klippa nära rabatter eller för att klippa i sluttningar. Grästrimmerns större syskon kallas för röjsåg. Röjsågen drivs ofta på bensin och kan avverka sly, buskar och mindre träd med olika typer av sågklingor. Om du funderar på att köra en grästrimmer eller röjsåg får du inte missa vår guide "Så väljer du rätt grästrimmer och röjsåg".

Kantskärare/grässax

Med moderna robotgräsklippare som klipper lite och ofta har våra gräsmattor blivit snyggare än någonsin. Dessvärre är våra självgående gräsklippare inte särskilt bra på att hantera gräsmattans kanter. För att få raka linjer och snygga kanter kan du använda en grästrimmer, men för bästa precision rekommenderas vi en kantskärare. Kantskärare finns i olika storlekar och utföranden, från manuella kantskärare med ett vasst stålblad till motoriserade kantsaxar och större maskiner.  

Spridarvagn

Oavsett om du ska gödsla din gräsmatta, sprida ut kalk eller så fröer kommer du att få ett jämnare och bättre resultat om du använder någon form av spridare. Handspridaren är ett bra alternativ för den mindre gräsmattan medan spridarvagnen är att föredra för större gräsmattor. Fyll spridarvagnen med önskat material, rulla den över gräsmattan och styr flödet genom att öppna och stänga spridarluckan. Under vinterhalvåret kan du använda samma vagn för att sprida salt och grus.

Vertikalskärare

Din gräsmatta behöver syre, vatten och näringsämnen för att må bra. För att syret ska kunna nå ner till gräsrötterna behöver du lufta gräsmattan en eller flera gånger per säsong. För en mindre gräsmatta kan det räcka med en manuell gräsmattsluftare. Den påminner om en kratta men är utrustad med vassa knivblad istället för pinnar. För en större gräsmatta får du bäst resultat med en motordriven vertikalskärare. Vertikalskärarens knivar tränger ner i jorden och skär i gräsrötterna så att tillväxten stimuleras. Efter vertikalskärningen kan du behöva kratta bort växtrester och stödså med nytt gräs.

Om du har mycket mossa i gräsmattan kan en mossrivare göra underverk. På bilden syns Black & Decker GD300-QS.

Mossrivare

Mossa hindrar både solljus och syre från att nå grässtråna. Det bästa sättet att motverka mossa är att klippa gräset ofta och att gödsla regelbundet, men om du redan har mycket mossa kan en mossrivare göra underverk. Medan vertikalskäraren går djupare och har ett stort mellanrum mellan knivarna använder mossrivaren krokar eller stålfjädrar för att riva upp mossa ur gräsmattan. Vissa maskiner kan dock fungera både som mossrivare och vertikalskärare.

Lövblås

Ingen gräsmatta mår bra av att ligga under ett tjockt lager av blöta höstlöv. Ett enkelt sätt att samla ihop löven är att använda en lövblås. Lövblåsen kan för övrigt användas till en mängd andra saker som att städa bilen, blåsa upp badleksaker eller blåsa bort snö från uppfarten.

Lövräfsa

Ett annat verktyg som hjälper dig att samla ihop löv, kvistar och visset gräs är lövräfsan. Medan en klassisk kratta kan skada gräsmattan är lövräfsan i plast eller metall ett mer skonsamt alternativ. På vissa lövräfsor kan du justera arbetsbredden beroende på vad du ska göra och hur mycket plats du har att arbeta på.

Vattenspridare

Under torra sommarmånader med lite regn behöver du vattna gräsmattan med jämna mellanrum. Det enklaste sättet är att ställa ut en vattenspridare som kan fukta gräsmattan. Den enklaste modellen är en kallad sprinklerslang. Det är helt enkelt en lång vattenslang med många små hål i. För bättre spridning finns oscillerande och roterande spridare, popupspridare och sektorspridare – alla med sina respektive för- och nackdelar.