När du bygger din altan eller trall är valet av trallskruv avgörande för slutresultatet. Med rätt skruv i trallen får du en altan som ser bra ut, är skön att gå på och håller länge. I den här guiden hjälper vi dig välja rätt skruv till ditt altanbygge.

Många lägger tid och möda på att hitta rätt virke till sin altan, men när det kommer till trallskruv är det allt för många som köper första bästa storpack och hoppas på det bästa. Men att välja fel skruv till altanbygget kan bli ett ödesdigert misstag. En skruv som inte håller brädorna på plats eller som rostar kommer få din altan att åldras i förtid – och att rusta upp den blir ofta både dyrt och tidsödande. Viktigt att tänka på är att valet av skruv är viktigare ju större altan du bygger, eftersom en stor altan i regel utsätts för mer rörelse och större påfrestningar än en liten.

Vill du läsa mer?

Den här artikeln riktar sig till dig som ska välja skruv till din trall. Om du har andra funderingar kring trall och altanbygge har vi på Proffsmagasinet skrivit flera andra artiklar och guider:
Bygga altan - vad ska man tänka på?
Skruva trall med dold trallskruv – så väljer du trallverktyg
Skruvguide: använd rätt sorts skruv
12 verktyg som hjälper dig bygga altan och trädäck

Vilken längd på trallskruv?

Hur lång trallskruv du behöver beror i första hand på hur tjockt virke du bygger med. En bra grundregel är att skruven ska gå in lika långt i bitarna du skruvar ihop. Den allra vanligaste tjockleken är 28 mm och då passar en skruv på 55 mm bra. Om du har tunnare trallvirke kan du välja en kortare skruv och om du har tjockare virke behöver du en längre. Tänk på att inte skruva ner skruven för långt, eftersom det då bildas ett litet hål där det kan samlas vatten som tär på både skruven och virket.

Virkets tjocklek Skruvens längd
 22 mm  42 mm
 26 mm  56 mm
 28 mm  55 mm
 34 mm  75 mm

 

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Förborra för att slippa sprickbildning

Det är alltid en god idé att förborra innan du skruvar i trallskruven - i synnhet om du använder hårdare träslag. Om du inte förborrar finns det en risk att det bildas sprickor i träet, där vatten kan tränga in. Om du inte förborrar ska du se till att välja en trallskruv med en vass borrspets.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Vilken korrosionsklass ska skruven ha?

Skruvens korrosionsklass anger hur motståndskraftig skruven är mot rost. Faktorer som påverkar motståndskraften är stålet skruven är tillverkad av och dess ytbehandling. Korrosionsklassen anges i skalan C1-C5, där C1 är lägst och C5 är högst. Trallskruv har i princip alltid C4- eller C5-klassning. Man skiljer också på trallskruv i ytbehandlat kolstål och trallskruv i rostfritt stål. Skruvar i rostfritt stål har beteckningen A2 eller A4, och har alltid korrosionsklass C4 eller C5.

För större altanbyggen rekommenderas ofta en skruv i rostfritt stål eftersom den är mer böjlig och kan utsättas för mer rörelse utan att gå av. Samma sak gäller höga altanbyggen, trappor och altaner i vissa exotiska träslag som rör sig mer. Det är aldrig fel att köpa en skruv med högre klassning, tvärt om kommer den sannolikt att hålla längre än en skruv med lägre korrosionsklass.

C3 – För mindre utsatta miljöer

Det här är en kolstålsskruv med ett enklare korrosionsskydd. Den kan användas på platser om inte utsätts för regn, till exempel i ett kallgarage eller i en altan under tak.

C4 – Skruv som klarar regn och snö

Kolstålsskruv med korrosionsklass C4 klarar regn och snö, och är därför ett bra och prisvärt val till många altanbyggen. Om du ska bygga en större altan rekommenderas en rostfri skruv, eftersom de i regel kan utsättas för mer rörelse utan att gå av.

A2 – Rostfri skruv som klarar det mesta

A2-skruv har korrosionsklass C4, men har ändå bättre skydd och längre livslängd än motsvarande skruv av kolstål. Rostfri skruv med beteckningen A2 rekommenderas till större trädäck och i anslutning till sjöar och pooler.

A4 – Syrafast kvalitet för de tuffaste förhållandena

Den syrafasta A4-skruven har korrosionsklass C5 och klarar riktigt tuffa miljöer, till exempel i kustmiljö med fuktigt och salt klimat.

Hur många trallskruv per kvadratmeter?

Att räkna ut hur många skruv du behöver köpa till ditt altanbygge är inte svårt. Det enda du behöver veta är hur många kvadratmeter du ska bygga och hur brett trallvirke du bygger med. Tabellen utgår från att du har ett regelavstånd på 600 mm.

Virkets bredd

Antal skruv per m2

 95 mm  34 st
 120 mm  28 st
 140 mm  24 st

 

Bygga altan med dold infästning

Allt fler väljer att skruva ihop sin trall med hjälp av dold infästning. Principen är att du använder ett speciellt verktyg för att skruva i trallskruven i en vinkel mellan brädorna. Rent praktiskt finns det inga fördelar, men många tycker att ett golv utan synliga skruvskallar ser proffsigare och snyggare ut. Lär mer om dold infästning i vår artikel "Skruva trall med dold trallskruv – så väljer du trallverktyg."