När du bygger trall till altanen eller uteplatsen behöver du bestämma dig för om du ska skruva ihop trallvirket med dolda eller synliga skruvar. Rent praktiskt finns det inga fördelar med att välja dold infästning, men många tycker att det ser snyggare och proffsigare ut med ett trädäck som är helt fritt från synliga skruvskallar.

Hur fungerar dold trallskruv?

När du ska skruva fast trall med dolt montage behöver du ett speciellt verktyg. Det finns några olika system på marknaden men principen brukar vara ungefär den samma. Du placerar eller klämmer fast trallverktyget över brädan och skruvar trallskruven genom vinklade hål på klämmans utsidor. När du sedan tar bort verktyget är skruvskallarna försänkta i materialet med ingångshål som är gömda mellan brädorna.

Vad ska man tänka på när man väljer trallverktyg?

När du väljer trallverktyg för att skruva trall från sidan är det viktigt att kontrollera så att verktyget är anpassat till trallbrädans bredd. Undantaget är vissa ensidiga trallverktyg där du bara skruvar från ett håll.

En annan viktig aspekt är avståndet mellan trallbrädorna. Många trallverktyg skapar automatiskt ett mellanrum mellan brädorna när du sticker ner skänklarna för att klämma fast det. I vissa fall kan du komplettera med olika distansplattor för att utvidga det.

Det är också en fördel om du vet hur tjocka trallbrädor du kommer att montera, så att du kan säkerställa att skruvarnas längd passar.

Behöver man alltid använda trallskruv från samma tillverkare?

När du ska använda ditt trallverktyg är det viktigt att du använder den skruv som tillverkaren rekommenderar. Om du väljer en annan skruv finns det en risk att skruvhuvudet fastnar i guidehålen, att skruven skruvas i för långt eller att du behöver efterdra den. Gemensamt för nästan all trallskruv avsedd för trallverktyg är att de har ett cylindriskt huvud med torx-spår. Eftersom det är viktigt att använda rätt skruv är det en fördel om det är lätt att köpa skruv.

Trallverktyg för dold infästning

Essve HDS

Essves system HDS (Hidden Decking System) består av ett trallverktyg som kläms fast på trallbrädan, distansplattor och bits till din skruvdragare. Den speciella HDS-trallskruven köps separat och finns i A2-kvalitet och i A4-kvalitet för särskilt utsatta områden. Systemet rekommenderas för tryckimpregnerad trall, kärnfuru, sibirisk lärk, värmebehandlad trall, oljeimpregnerad trall och liknande.

Virkesbredd: 110-150 mm

Tjocklek på virke: 25-34 mm

MFT 400001 trallverktyg

Trallverktyget MFT 400001 har en låsfunktion som låser fast verktyget när du spänt fast det på trallbrädan, vilket enligt tillverkaren ska ge ett stabilare montage. De fasta skänklarna ger ett avstånd på 2,5 millimeter mellan brädorna, och om du vill ha ett annat avstånd följer det med två avståndsmått. Den speciella MFT-trallskruven finns i rostfritt och rostfritt syrafast stål. En specialbits till skruvdragaren följer med i förpackningen.

MFT 400001 är avsedd för montering i vanligt tryckimpregnerat- eller värmebehandlat trallvirke, sibirisk lärk och liknande.

Virkesbredd: 110-155mm

Tjocklek på virke: Anges inte av tillverkaren

Camo MARKSMAN

Fixtursystemet Camo Marksman finns i två olika varianter: Camo MARKSMAN PRO-NB och Camo MARKSMAN PRO-X1 . Vilken du ska välja beror hur breda trallbrädor du ska montera. Verktyget ger ett automatiskt mellanrum på 1,6 mm och lämpar sig för både hårda och mjukare träslag. När du monterar i hårdare träslag behöver du förborra med medföljande bits. Camos egna trallskruv finns i rostfritt stål och med rostfritt ProTech-behandlat stål. Den senare rekommenderas för tryckimpregnerat virke, pvc och komposit.

Virkesbredd:  85-127 mm (Camo Marksman PRO-NB), 133-146 mm (Camo MARKSMAN PRO-X1)

Tjocklek på virke: 19-38 mm

Kreg Deck Jig

Kreg är kända för sina smarta borrjiggar och när du ska skruva ihop dina trallbrädor väljer du altanjiggen Kreg Deck Jig. Kreg Deck Jig skiljer sig från andra trallverktyg eftersom den är enkelsidig och saknar skänklar som trycks ner mellan brädorna. I stället använder du de medföljande distansringarna för att få rätt avstånd. Guiderna av härdat stål kan användas för att borra pilothål (vilket kan vara nödvändigt om du arbetar med hårdare material) eller dra i Kregs skruvar för trädäck.

När du köper Kregs altanjigg får du med en borr, en skruvbits, tre distansringar och stoppkragar som monteras på borren för att begränsa borrdjupet.

Virkesbredd: Anges inte av tillverkaren

Tjocklek på virke: Anges inte av tillverkaren

Heco Decking Tool+

Heco Decking Tool+ är ett komplett system bestående av monteringsverktyg, skruv och bits. Verktyget fungerar ungefär likadant som de andra verktygen på marknaden och kan justeras steglöst för att passa brädor med olika bredd. Avståndet mellan brädorna blir 2 millimeter. Trallskruven Invisible finns C4 och i rostfritt syrafast A4.

Virkesbredd: 95-150 mm

Tjocklek på virke: 28-34 mm