Att putsa och tvätta sina fönster kan vara klurigt. Det finns många olika typer av medel, redskap och tekniker. Även frågan om när fönster ska putsas är vanlig. I den här artikeln svarar vi på Proffsmagasinet på de vanligaste frågorna om fönstertvätt. Vi ger även våra bästa tips på hur du ska gå till väga för bästa resultat.

Hur ofta ska man putsa fönster? 

När vinterns mörka månader börjar övergå till vår och sol är smutsiga rutor ofta något man lägger märke till. Då är det såklart dags att tvätta sina fönster! Men att putsa fönsterna en gång om året kan vara i minsta taget, det gör det också till ett riktigt grovjobb. Se till att i alla fall rengöra dina fönster ett par gånger per år, då är det lätt att underhålla dem och det gör att du alltid har ett fint dagsljus in i ditt hem. 

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

När ska man putsa fönster? 

Du ska såklart putsa dina fönster när de känns smutsiga, men jag har några praktiska tips som du kan ha med dig. 

- Putsa inte dina fönster en varm vår- eller sommardag när solen ligger på. Den varma solen kan helt enkelt göra att fönsterna torkar för snabbt och då kan du få ett flammigt eller randigt resultat. 

- Att tvätta fönster på vintern i minusgrader kanske är något som väljs bort. Men det går faktiskt att göra! Genom att hälla ner en liten skvätt t-röd motverkar du att vattnet fryser på fönsterrutan. Kom bara ihåg att klä dig varmt och ta på ett par vantar under handskarna för att inte frysa. 

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Vad kostar det att putsa fönster? 

Att tvätta fönster behöver inte vara dyrt eftersom du kan göra det själv – och dessutom med redskap och ingredienser du förmodligen redan har hemma. Ofta räcker det med trasor, en skrapa, vatten och lite diskmedel för att få ett fint och skinande resultat. Det finns såklart redskap som gör det enklare för dig att putsa fönster. 

Till exempel har vi på Proffsmagasinet fönstertvätt från Kärcher och Bosch. Fönstertvättar kan vara praktiska och bekväma att använda om du har många fönster att tvätta. Arbetet går fortare och du undviker spill, droppar och ränder! 

Hur putsar man fönster steg för steg? 

1. Börja med att förbereda en hink med ljummet vatten och det medel du ska använda för att rengöra dina fönster. Antingen kan du köpa fönsterputs eller annat passande rengöringsmedel, eller så kan du blanda ditt eget. Ta även fram de redskap du behöver för att putsa fönster, såsom handskar, svamp, trasor och skrapa. 

2. Använd en trasa eller svamp för att blöta ner fönsterrutan. Gnugga och skrubba bort ingrodd smuts och fläckar. Det här kan behöva göras ett par gånger för att få glaset helt rent. 

3. När glasrutan är helt blöt och smutsfläckarna rengjorda använder du skrapan och drar den uppifrån och ner för att få bort vattnet. Efter varje drag torkar du av skrapan med en luddfri trasa. 

4. När du skrapat fönsterna från sida till sida använder du den luddfria trasan och torkar bort vatten som finns kvar längs fönsterkarmen med trasan. 

5. När du ändå är i gång kan du passa på att rengöra och torka av fönsterblecket på utsidan.

Redskap för skinande rena fönster

Putsa fönster med ättika

Det finns många varianter på medel som kan köpas och användas för att tvätta dina fönster. Men du behöver faktiskt inte köpa en massa flaskor med oförståeliga innehållsförteckningar. Gör i stället din egen fönsterputs med ingredienser du har hemma. Det går snabbt, är billigt och miljövänligt!

Har du underhållit dina fönster under året och ska rengöra dem från ytligt smuts kan du bara blanda varmt vatten och några droppar handdiskmedel. Om fönsterna har med ingrodd smuts kan du även använda dig av ättika. Ättikan motverkar också att dina fönster blir flammiga och att streck syns från själva putsningen. 

Putsa fönster med tidningspapper

Att rengöra sina fönster genom att använda tidningspapper är ett gammalt husmorsknep som lever kvar – men som faktiskt inte gör så stor nytta. Förr innehöll tidningspappret ammoniak vilket gav en rengörande funktion. Dagens tidningspapper är fritt från ammoniak, då det anses skadligt, och har därför ingen direkt rengörande effekt. Däremot kan du använda pappret istället för trasor då de inte luddar.