Många köper sina första egna verktyg i samband med att de flyttar hemifrån. Men vad behöver man egentligen? I den här artikeln tipsar vi om sju verktyg som vi tycker att alla borde ha i sina hem. Med dem kan du göra allt från att hänga upp tavlor till att kapa rör!

Att flytta hemifrån är en av de stora livshändelserna. Att ge sig ut i verkligheten kan kännas stort och kanske lite skrämmande, men också spännande. Mycket ska såklart styras upp. Bredbandsavtal ska tecknas, husgeråd ska inhandlas och lampor ska hängas upp. Och hur ska du klara dig utan föräldrarnas välsorterade verktygslåda?

Att bygga upp den perfekta verktygslådan tar tid och ska göras med omsorg. Ett bra tips är att bygga en stabil grund som du sedan kan komplettera när speciella behov uppstår.

7 verktyg att börja med

Ska du själv flytta hemifrån eller letar du efter den perfekta inflyttningspresenten? Här är sju verktyg alla borde ha i sitt hem.

1. En ordentlig skruvdragare

Det första du ska köpa är en skruvdragare, eller rättare sagt en borrskruvdragare. Med en borrskruvdragare med justerbar chuck kan du borra och skruva i en mängd olika material, och med rätt tillbehör får den ännu fler användningsområden . Borrskruvdragaren fungerar utmärkt för att borra trä, men om du har hårda betongväggar bör du komplettera med en slagborr eller en borrhammare.

2. En välbalanserad hammare

Inget hem klarar sig utan en hammare. Eftersom du förhoppningsvis kommer att använda din hammare under många år framöver tycker vi att du ska lägga lite tid på att välja en modell som du trivs med. En lättare hammare räcker ofta för hemmabruk, men det viktigaste är att den ligger bra i handen och känns välbalanserad. En välbalanserad hammare känns alltid lättare än en som är dåligt balanserad.

3. En komplett uppsättning mejslar eller bits

För en lekman kan det vara lätt att tro att det bara finns två skruvmejslar: krysskruv och spårskruv, och att det således räcker med att inhandla en mejsel av varje sort. Men mejseldjungeln är både komplex och förrädisk. Kryssmejslar kommer till exempel i modellerna phillips (som i sin tur delas upp i PH1, PH2 och PH3) och pozidriv. Sedan behöver du torx-mejslar i olika storlekar och minst två spårmejslar (förslagsvis en med 2-3 millimeters klingbredd och en på 3-5 millimeter). Ett alternativ till att köpa olika skruvmejslar är att köpa en bitsskruvmejsel och en välsorterad bitssats.

4. En klassisk fogsvans

Såga behöver vi alla göra ibland. Om du bara ska äga en såg ska du köpa en klassisk fogsvans. Välj en såg med rätt tandtäthet beroende på hur du kommer använda den. Allroundsågar brukar ha runt nio tänder per tum. För grovsågning rekommenderar vi en såg med sju tänder per tum och för finsnickerier ska du välja en såg med elva tänder per tum eller mer.

5. Skiftnycklar, blocknycklar eller hylsnycklar

Skiftnyckeln är en finurlig uppfinning som kommer till användning när du behöver dra åt muttrar. Med två skiftnycklar i olika storlekar är du redo för det mesta, men om du har plats kan det vara värt att investera i en hel blocknyckelsats. Kvalitetsskiftnycklar brukar visserligen fungera bra, men billigare varianter har ibland ett glapp som riskerar att runddra muttrarna. Blocknycklarna sitter tajtare och är därför snällare mot muttern.

Ett annat alternativ är att köpa en hylsnyckelsats. Många hylsnyckelsatser har även kombinationshylsor som du kan sätta bits i. Med spärrskaft och bits kan du komma åt i trånga utrymmen lättare än med en lång skruvmejsel.

6. En polygrip

Ett universalverktyg som alltid är bra att ha hemma är polygripen. Den är lika användbar oavsett om du ska dra ut en deformerad skruvskalle, lossa på en rundsliten mutter eller öppna en envis flaskkork. Man får dock vara lite försiktig så att man inte skadar materialet.

7. En liten bågfil

Rätt som det är behöver du kapa ett rör, såga av en aluminiumlist eller såga av en spik som sticker ut. Då behöver du en bågfil. Om du kommer använda den mycket kan du köpa en med handgrepp, men det finns också enklare modeller med ett litet handtag och ett utstickande blad.

8. En verktygslåda att växa med

Nu är verktygen avklarade. Kvar är själva verktygslådan. Många av oss håller kvar i vår första verktygslåda under många år, så fundera över vad du behöver. Den hårda verktygslådan är en klassiker som finns i många varianter och material. Om du vet med dig att du kommer transportera eller bära omkring dina verktyg kan en mjuk väska med axelrem vara det bästa valet. Läs mer i vår guide ”Så väljer du rätt verktygsförvaring”.