Genom att rengöra ditt trädäck och behandla det med rätt olja eller såpa kan du få det att behålla sin skönhet och hålla längre. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta.

Att underhålla och sköta om din altan eller trädäck är avgörande för att den ska behålla sin skönhet och hålla länge. Ett välunderhållet trädäck kan vara en attraktiv del av din trädgård och till och med öka värdet på ditt hus, medan ett dåligt skött däck kan bli en säkerhetsrisk och en plåga att titta på.  

Här är några grundläggande tips för dig som vill ha trädäck som håller sig i toppskick

Rengör trädäcket regelbundet

Ditt trädäck kommer oundvikligen att samla smuts, löv, pollen och andra avlagringar. Genom att sopa eller blåsa av däcket regelbundet kan du förhindra att dessa avlagringar byggs upp och skadar träet. Det finns också en säkerhetsaspekt att beakta, då smutsigt trä ökar halkrisken.

Tvätta däcket ordentligt minst en gång om året:

Med jämna mellanrum bör du tvätta däcket med ett rengöringsmedel avsett för trall. Använd en grov borste eller en högtryckstvätt för att skrubba bort envis smuts, alger eller mögel. Var försiktig om du använder en högtryckstvätt eftersom ett för högt tryck riskerar få fibrerna att resa sig och skada träet.

Hitta och åtgärda skador

Efter vintern och innan sommarsäsongen bör du noga inspektera däcket. Leta efter lösa brädor, utstickande skruvar eller andra skador som kan vara farliga eller som kan förvärras över tid. Om du upptäcker några skadade eller ruttna brädor, byt ut dem så snart som möjligt. Se också till att dra åt alla skruvar eller spikar som har blivit lösa.

Behandla med såpa, olja eller kisel

Det är viktigt att skydda trädäcket från solens skadliga UV-strålar, regn och snö. De vanligaste metoderna är att använda olja eller såpa, men på senare tid har också blivit populärt att behandla träet med kisel. Du kan givetvis också lacka eller måla träet, men då får du räkna med att underhålla målningen för att dölja slitage.

Olja: Olja ger ett bra skydd, men ger träet en mörkare färg och bidrar till en fet och blank yta. För att träet ska behålla sitt skydd behöver du fortsätta olja ditt trädäck med jämna mellanrum.

Såpa: Medan olja ger ett mörkare trä kommer såpan att ge dig en fin grå yta. En såpad altan drar inte heller till sig lika mycket smuts som en oljad.

Kisel: När du kiselbehandlar trädäcket bleknar det och får en silvergrå färg som många tycker om Till skillnad från de andra metoderna håller kiselbehandlingen i många år, förutsatt att du underhåller ditt trädäck regelbundet.

Oavsett vilken metod du väljer kommer skyddet hjälpa till att bevara träets naturliga färg och skydda det från att bli torrt och sprött.

Skydda mot fukt

Vatten är en av de största fienderna till ett trädäck. Se till att vatten kan rinna av ordentligt och inte stannar kvar på däcket. Se till att det finns luft under krukor och möbler för att det inte ska samlas vatten under dem.

Henny tipsar

Bra att ha när du oljar ditt trädäck

Att olja ditt trädäck blir enklare och roligare om du har rätt utrustning. Här är några tips på vad du kan införskaffa inför den årliga oljniingen!

  • Skyddshandskar: För att skydda händerna från olja.
  • Pensel eller rulle: En bred pensel eller en rulle hjälper dig applicera olja på större ytor. För kanter och svåråtkomliga ställen kan du använda en mindre pensel.
  • Skruvdragare och hammare: För att åtgärda utstickande skruvar eller spikar.
  • Sandpapper: För att jämna ut och slipa bort ojämnheter.
  • Borste: För att rengöra däcket innan du applicerar oljan.
  • Trasa: För att torka av överflödig olja.

Henny, kunskapsansvarig

Vår expert Henny gillar att snickra och fixa, både hemma och i proffsmagasinets testlabb. Som en av de flitigaste skribenterna på Proffsmagasinets Kunskapsportal har hon satt sig in i allt från trädgårdsskötsel till betongborrning.

Olja altan – så gör du steg för steg

1. Förbered trädäcket: Börja med att sopa eller blåsa bort alla löv, smuts och annat skräp.

2. Rengör: Använd ett rengöringsmedel avsett för trädäck för att rengöra ytan från smuts, mögel eller annan beläggning. Använd en borste för att skrubba ytan och slipa om det behövs.

3. Skölj av rengöringsmedlet: Använd en slang eller en högtryckstvätt (se upp för att spruta med för högt tryck) för att skölja bort rengöringsmedlet. Låt däcket torka ordentligt innan du börjar med oljan.

4. Förbered oljan: Rör om oljan noggrant innan du använder den. Ibland kan oljan behöva skakas eller röras om flera gånger under appliceringen.

5. Applicera oljan: Applicera oljan med en pensel. Försök arbeta med träets fibrer och undvik att lägga på för mycket åt gången. Om det samlas för mycket olja på ytan kan du torka av överskottet med en trasa.

6. Låt oljan torka: Följ anvisningarna på förpackningen för att veta hur länge du bör vänta innan du kan gå på däcket eller innan du kan lägga på ett lager till.