Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

Lamputtag

Nedan hittar du lamputtag, takuttag och vägguttag från populära varumärken så som Schneider Electric, ELKO och ABB. Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
55 produkter
  • 1
Relaterade artiklar:
Nedan hittar du lamputtag, takuttag och vägguttag från populära varumärken så som Schneider Electric, ELKO och ABB. Lamputtag är något som för många kan kännas lite otäckt att närma sig, med olika standarder och typer. Läs på och förstå vad som är vad så kommer du få trygghet i hur det fungerar, eller vara insatt när elektrikern är på besök!

Nya standarden med DCL-uttag


De flesta känner nog till hur en vanlig lampropp ser ut. Den har en rund form med en rak kant i botten och är försedd med två eller tre guldiga piggar. Lite mer okänd är dess efterföljare DCL-proppen.

DCL kallas den nya standard som trädde i kraft 2019 och enligt den så ska de nya DCL-uttagen användas i alla nybyggnationer. DCL står för "Devices for Connections of Luminaires". De har en mer kantig form med tre platta piggar. Syftet med standarden är att det ska bli enklare att köpa och sälja lampor inom EU samt förbättra elsäkerheten i länder där stickproppar tidigare var ovanliga. DCL-kontakterna ska vara jordade eller dubbelisolerade samt CE-märkta. Här kan du läsa allt du behöver veta om den nya lampstandarden.

Därför behöver du ett DCL-vägguttag


I och med att lampor vid nyinstallation kommer att kräva ett DCL-uttag, gäller det också att tänka på att installera lamputtag för vägg vid nybyggnation – då du inte längre kan sticka in lampproppen i ett helt vanligt uttag. Därför finns det nu specifika DCL-lamputtag för väggmontering där du kan ansluta din belysning så som golvlampan eller skrivbordslampan.

Gamla lampproppar, nya uttag?


Det finns många orsaker till att köpa lampproppar. Kanske behöver du uppgradera lampproppen på lampan du fyndat på loppmarknaden. Eller flyttar du till en nybyggd lägenhet eller ett nybyggt hus? Vid båda situationerna finns det en hög sannolikhet att du inte kommer att kunna koppla in dina lampor utan att först byta kontakt.

Om dina lampor har en "vanlig propp" medan ditt nya hem är försett med de nya DCL-lamputtagen, behöver du inte misströsta (skulle en lampa gå sönder i flytten kan du givetvis hitta en ny lampa hos Proffsmagasinet). Ett hållbart alternativ är att helt enkelt att byta kontakten som sitter på lampsladden. Här hittar du anslutningar och stickproppar till dina lampor.

Känner du osäkerhet kring att byta propp själv så ta alltid hjälp av en fackman. Läs mer hos Elsäkerhetsverket.

Kroka upp din taklampa


När det gäller uttag för tak så kan man välja mellan att köpa lamputtag med krok eller utan. Ofta är det smidigt med en färdigmonterad krok på takuttaget, så att lampan enkelt kan hakas på efter att du kopplat in stickproppen i uttaget. Det är ju dessutom smidigt om taklampan hamnar centrerat över uttaget.

Ibland kan det å andra sidan vara smidigare med ett uttag utan krok. Välj att placera uttaget i närheten av ett fönster eller en vägg och i stället placera en krok på valfritt ställe där du vill hänga din lampa. Det kan också vara en fördel om du ska ha pendelarmaturer i ditt fönster att välja ett uttag utan krok.