Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 999 kr*

Kap- och gersåg

Funderar du på att köpa en kap- och gersåg? Här hittar du ett brett sortiment med kap- och gersågar från kända varumärken så som Dewalt, HiKOKI, Bosch, Makita och Milwaukee. Vi har även tips och råd för vad du ska tänka på för att hitta just den kap- och gersåg som passar för dina behov.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
95 produkter
Vilket sågbord till kap- och gersågen?
Relaterade artiklar:

Köpguide: Kap- och gersåg

Headshot of Henrik

Skriven av Henrik, testchef


Proffsmagasinet, artikel uppdaterad 2024-08-03

Vill du läsa mer om kap- och gersågar?

Den här artikeln riktar sig till dig som går i tankarna på att köpa en kap- och gersåg. Om du är på jakt efter annan information om kap- och gersågar eller vill ha svar på en specifik fråga har vi flera andra artiklar i vår kunskapsportal:

Sågbord till kap- och gersåg – 5 saker att tänka på
11 tips för att få ut mer av din kap- och gersåg
Bosch-expert: 5 saker att tänka på när du väljer kap- och gersåg
Våra 5 populäraste kap- och gersågar - testade av våra kunder
14 elektriska sågar och vad de används till

Vad är en kap- och gersåg?

En kap- och gersåg är en såg som du använder för att kapa eller såga med raka eller sneda vinklar. Virket läggs eller spänns fast över en vridbar skiva. Genom att rotera skivan och såghuvudet åt höger och vänster kan du ställa in snittets vinkel, men du kan också luta själva sågklingan. Om båda görs samtidigt pratar man om dubbelgering. När du ställt in verktyget och låst inställningarna kan du såga hur många plankor och lister du vill och få samma resultat. Det här är någonting som gör arbetet snabbare, lättare och mer effektivt oavsett om du ska bygga altan, såga lister eller kapa virke.

Jämfört med cirkelsågen, som kan användas till många liknande uppgifter, är kap- och geringssågen mer exakt och lättare att ställa in. I regel gör den också mer precisa snitt. Framförallt kan du lägga upp brädan i normal arbetshöjd och jobba med bra överblick.

Vinklad terminologi

När du väljer kap- och gersåg behöver du titta på vilka vinklar kap- och gersågen kan såga, det vill säga hur mycket du kan rotera såghuvudet åt höger och vänster och hur mycket du kan luta det. Eftersom olika tillverkare använder olika ord för att hålla isär de båda funktionerna kan det till en början vara svårt att förstå vad produkttexterna faktiskt säger. I den här guiden pratar vi för enkelhetens skull om geringskapacitet och lutningskapacitet.

Geringskapacitet och lutningskapacitet

För att få en uppfattning om vad du kan göra med en kap- och gersåg behöver du titta på hur snäva vinklar den kan såga och hur mycket bladet går att luta.

Geringskapacitet

När du ska såga en vinkel vrider du såghuvudet åt höger och vänster. Alla kap- och gersågar kan gera i 45° åt höger och vänster, men vissa modeller låter dig rotera skivan ännu mer.

Fasta geringslägen hjälper dig att ställa in rätt vinkel snabbt. Det är en fördel om sågen har fasta lägen för de vanligaste vinklarna, till exempel 90°, 45° och 22,5°. Vanligtvis behöver du inte heller använda låsskruven för att låsa plattan när du använder de fasta lägena.

Alla kap- och gersågar kan gera i 45° åt höger och vänster, men vissa modeller låter dig rotera skivan ännu mer.

Lutningskapacitet

Lutningskapaciteten anger hur mycket du kan luta sågklingan. På en del kap- och gersågar kan du luta klingan åt två håll medan andra bara kan lutas åt vänster. Du kan alltid uppnå samma slutresultat med en sågklinga som bara kan lutas åt vänster, men om du sågar mycket kan arbetet bli effektivare om du kan luta den åt två håll. Då slipper du nämligen fundera så mycket över hur du placerar virket i sågen. Om klingan kan vinklas åt två håll anges separata gradtal. 45° är ett minimum som alla kap- och gersågar klarar av.

Kaphöjd och kapbredd

Kapbredden avgör hur brett material du kan såga och kaphöjden anger hur tjockt material som kan hanteras. Sågens maximala kapacitet brukar anges i millimeter. Om du bara ska kapa vanliga byggreglar och lister kan du använda i stort sett vilken kap- och geringssåg som helst. Men om du till exempel snickrar möbler och behöver såga hyllplan bredare än 30 cm är valet av såg helt avgörande.

Om den angivna kapaciteten är 342 x 102 millimeter kan du alltså såga ett material som är 34,2 centimeter brett och 10,2 centimeter tjockt. Det är också viktigt att känna till att kapkapaciteten förändras när du vinklar och lutar klingan. När du lutar klingan blir sågdjupet mindre och när du vinklar den minskar den maximala kapbredden. Därför anges ofta kapdjupet för flera olika kombinationer av vinklar och lutningar. Ju större dimensioner din kap- och gersåg kan såga desto mångsidigare är den.

Med eller utan utdrag?

Om kap- och gersågens såghuvud bara kan höjas och sänkas är det sågbladets diameter som avgör hur brett virke du kan kapa. För att du ska kunna kapa större dimensioner har många kap- och gersågar så kallat utdrag. Det innebär att såghuvudet sitter på två guidearmar (även kallade gejdrar) och kan skjutas framåt och bakåt. Kap- och gersågar utan utdrag är framförallt till för lister och mindre dimensioner.

Om såghuvudet är skjutbart längs två guidearmar kan du vanligtvis kapa större dimensioner.

Henrik tipsar

Rengör sågklingan när det behövs

När du använder din kap- och gersåg byggs det successivt upp ett lager av harts, kåda och smuts på sågklingan. En smutsig klinga kan inte bara leda till försämrade snitt. Det kan också leda till ökad belastning för verktygets motor. Det råder delade meningar om vilken rengöringsmetod som är bäst. Blötläggning i vatten och såpa, ugnsrengöring och avhartsningsmedel är några av de vanligaste förekommande tipsen. Fler tips hittar du i artikeln 11 tips för att få ut mer av din kap- och gersåg.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Nätdrift eller batteri?

Många batteridrivna kap- och gersågar kan prestera lika bra som nätdrivna – tills batteriet tar slut. Eftersom kap- och gersågen är ett relativt stationärt verktyg som dessutom kräver mycket kraft, väljer många nätdrivet. Vad du ska välja beror till syvende och sist på hur du kommer att använda din kap- och gersåg. Om du arbetar runt huset och alltid har tillgång till ett eluttag väljer du kanske nätdrivet. Om du däremot åker mellan olika byggarbetsplatser eller bor på en stor gård kan det vara motiverat att lägga pengar på en batteridriven maskin. Det finns modeller som använder ett enkelt 18-voltsbatteri, men det är inte ovanligt med dubbla 18-voltsbatterier, 36-voltsbatterier eller 54-voltsbatterier. De nätdrivna kap- och gersågarnas motoreffekt varierar vanligtvis mellan 1000 och 2000 watt. En kraftfullare motor gör att du kan belasta sågen hårdare.

Hur högt varvtal?

En annan specifikation att ha koll på är sågens varvtal. Kap- och gersågar ligger ofta någonstans mellan 4000 och 6000 varv per minut. Vid högre varvtal får du ett högre vridmoment längst ut på klingan. Vid lägre varv får du ett högre motstånd i klingan som gör att sågen inte orkar lika mycket.

3 smarta funktioner som gör arbetet enklare

Mjukstart

Mjukstart är en funktion som innebär att maskinen varvar upp på 2-3 sekunder istället för att varva upp direkt. Eftersom klingan ska rotera på fullvarv när du sänker ner den har mjukstarten ingen inverkan på snittet, däremot gör funktionen att maskinen inte rycker till när du startar den. Mjukstarten gör maskinen smidigare att arbeta med, men många hantverkare väljer bort den för att spara tid.

Spånuppsamling

Det blir mycket spån och damm när du sågar, så det är en fördel om det finns någon form av automatisk uppsamlingsfunktion som tar hand om spånet. För få kapningar och hemmabruk fungerar en dammpåse, men om du ska såga mycket vill du kunna ansluta en dammsugare.

Med en bra spånuppsamlare behöver du inte lägga lika mycket tid på städning när du är klar.

Lasermarkör

Visst går det att måtta genom att fälla ner klingan, men om du snabbt vill kunna se var snittet kommer att ske finns det mer sofistikerade system. Det är inte ovanligt att kap- och gersågar använder en lasermarkör för att visa var snittet kommer att hamna. Nackdelen med laser är att det kan vara svårt att se linjen i starkt dagsljus och att linjen är oberoende av sågklingan. För att lösa problemet använder vissa sågar led-ljus för att lysa upp stycket och markera snittet med den skugglinje som sågbladet kastar.

Arbeta effektivare med ett sågbord

För att du ska kunna såga exakta snitt måste materialet ligga vågrätt. Om arbetsstycket sticker ut en bit kan du ofta trycka ner det mot arbetsytan, men ju längre virke du hanterar desto svårare blir det. När du hanterar kortare virke kan du ibland förlänga kap- och gersågens anläggningsyta åt sidorna. Men om du ska såga längre, och dessutom vill arbeta med bästa möjliga ergonomi, kan det vara värt att investera i ett dedikerat arbetsbord.

Sågbord är ofta förberedda så att du enkelt kan skruva fast kap- och gersågen på två maskinfästen som kan skjutas åt höger och vänster. När du väljer sågbord är det viktigt att välja ett bord som är kompatibelt med din såg och att det har funktioner som matchar ditt behov. Om du använder sågen hemma i verkstaden behöver du sannolikt ett annat sågbord än den professionella hantverkaren som   åker mellan olika jobb och behöver få in det hopfällbara sågbordet i bilen.

Läs också: Sågbord till kap- och gersåg – 5 saker att tänka på

När du väljer sågbord är det viktigt att välja ett bord som är kompatibelt med din såg och att det har funktioner som matchar ditt behov.

Rätt sågklinga för rätt jobb

Oavsett vilken kap- och gersåg du väljer kommer den aldrig att vara bättre än sågklingan som sitter på. Förutsatt att du lägger rätt tryck på sågen kommer klingan och dess tänder vara helt avgörande för hur fint snittet blir. Vi kommer inte att gå in på allting i den här guiden, men det är bra att känna till att tändernas utformning, antal, vinkling, delning, material, storlek och bredd är faktorer som påverkar det färdiga resultatet.

Klingans storlek

En viktig förutsättning för att du ska kunna använda klingan överhuvudtaget är att den är av rätt storlek. Framförallt är det viktigt att inte välja en större klinga än vad som är avsett eftersom du då riskerar att skada både dig själv och ditt verktyg. Att använda en något mindre klinga kan fungera, men är inte att rekommendera eftersom den kan få för hög rotationshastighet.

Klingans håldiameter

Ett annat mått du behöver ta hänsyn till är klinghålsdiametern, det vill säga hur stort hålet är i mitten av klingan. Om du köper en klinga med för stort hål kan du ofta montera den ändå, med hjälp av insatsringar. I vissa fall följer det med insatsringar när du köper en klinga, men de kan också köpas separat. Det är viktigt att kontrollera så att den monterade klingan sitter som den ska, att insatsringen inte är tjockare än klingan och att låsmuttern täcker hela insatsringen.

Den här sågklingan från Bosch 216 millimeter i diameter, har 48 tänder och en maximal rotationshastighet på 7000 varv i minuten.

Antalet tänder

Hur många tänder klingan ska ha bestäms av vad det är som ska sågas. Generellt kan man säga att en klinga med färre tänder ger snabba och grova snitt och att en klinga med fler tänder arbetar långsammare men ger ett finare snitt.

Klingan som följer med nya kap- och gersågar brukar ha någonstans mellan 24 och 40 tänder, så beroende på vad du ska göra kan det vara lämpligt att komplettera med klinga med 40 tänder eller mer för finare snitt. När du jämför antalet tänder på olika klingor är det viktigt att ha med klingans storlek i beräkningen. En större klinga kan nämligen ha fler tänder utan att avståndet mellan dem förändras.

Maximal rotationshastighet

Om sågklingan har en märkning som anger en maximal rotationshastighet (RPM) är det viktigt att kontrollera att inte sågen har en högre rotationshastighet. Detta är framförallt viktigt att tänka på om du har en såg med ett väldigt högt varvtal.

Tändernas lutning

Det är inte bara tändernas antal som påverkar resultatet utan också deras lutning.

Positiv tandvinkel innebär att tänderna lutar framåt, i klingans rotationsriktning.

Negativ tandvinkel innebära att tänderna lutar lätt bakåt.

De flesta sågklingor som säljs har en tandvinkel mellan 5° negativ lutning och 20° positiv lutning. En sågklinga med positiv tandvinkel gräver sig ner i materialet på ett aggressivare sätt medan en sågklinga med negativ tandvinkel är betydligt mer skonsam. Klingor med positiv tandvinkel lämpar sig för klyvning av trä, gips, spå, plywood och liknande. Klingor med negativ vinkel som lämpar sig för sågning i känsliga material som mjuka metaller, kompositmaterial, plast och laminat.

Klingans tjocklek

Normalt är sågklingor 2-3 millimeter tjocka, men det finns också klingor på 1,6 eller 1,8 millimeter. De går ofta att använda i kap- och gersågar, men är framför allt framtagna för batteridrivna cirkelsågar. En smal klinga har nämligen mindre motstånd i materialet, vilket gör att batteriet räcker längre.

Undrar du fortfarande vilken kap- och gersåg du ska köpa? I artikeln Våra 5 populäraste kap- och gersågar 2021 - testade av våra kunder kan du läsa mer om de modeller vi säljer bäst av just nu.

Headshot of Henrik

Henrik, testchef

Hej! Jag som har skrivit den här artikeln heter Henrik och jag är testchef här på Proffsmagasinet. Jag brinner för att hjälpa dig som kund att hitta rätt verktyg och utrustning för dina projekt. Om du hittar felaktigheter i den här texten eller har förslag på intressanta ämnen att skriva om, är du välkommen att skriva till mig på henrik@proffsmagasinet.se. Tack för ditt engagemang!