Du som är ute efter att såga i vinklar, exempelvis för lister, gör bäst i att titta på en kap- och gersåg. I den här artikeln berättar verktygsexperten Jan Samuelsson på Bosch om vad du ska tänka på när du väljer modell.

Det som skiljer sågar för kapning och gering från andra sågar är i huvudsak just geringsfunktionen. Här kan du kan ställa i vilken vinkel sågklingan ska ta ett tvärsnitt genom materialet på ett 100 procent repeterbart sätt. Det betyder ett perfekt resultat, varje gång.

– Ett av de viktigaste måtten att ha i åtanke vid val av en kap- och geringssåg är den maximala kaphöjden. En list är normalt 70 millimeter hög, och för att kapa den i 45 grader för bruk i ett hörn måste en maskin klara att ta den på höjden. Våra maskiner, till exempel GCM 18V-216, klarar 45 graders gering i 70 mm höga stycken, säger Jan Samuelsson, verktygsexpert på Bosch Professional.

Kap- och geringssågen GCM 18V-216 är emblematisk för Bosch Professionals verktygsutbud år 2022. Förutom att erbjuda möjligheten att såga fullhöga lister och gering i upp till 47 grader åt både höger och vänster kan maskinen kapa stycken i 45 grader på snedden vid behov. Maskinen är batteridriven och nyttjar Bosch Professionals öppna batteriekosystem ProCORE 18V.

– Batteridrivna maskiner är såpass bra idag att man klarar en dags arbete på ett större batteri, utan att behöva göra avkall på prestandan. Med ett 18V-12Ah-batteri från ProCORE-serien klarar vår exempelmaskin GCM 18V-216 upp till 670 kapningar. Den här siffran har vi kommit fram till i tester med rejäla gods, reglar om 45 × 95 millimeter, kommenterar Samuelsson.

Standardiserade batterier och klingor

Vad gäller batterier i ProCORE 18V-serien finns gott om alternativ. Fyra olika kapaciteter, 4, 5,5, 8 samt 12 amperetimmar (Ah) står till buds, samtliga kompatibla med Bosch Professionals övriga verktyg på 18 volt. Värt att ha i åtanke är också att ProCORE 18V numera är en öppen standard, vilket innebär andra tillverkare är fria att nyttja Bosch högpresterande batterier.

En annan standardiserad del är givetvis sågklingan. I fallet GCM 18V-216 är den 216 millimeter i diameter, hos GCM 18V-305 är den 305 millimeter. För optimal prestanda gäller det att välja rätt klinga för rätt material, vilket inte alla gånger är lika lätt som det först kan framstå.

– Välj klinga efter material. Det kan låta självklart, men det är lätt hänt att man nöjer sig med en klinga för trä när man ska kapa upp lister, när det i själva verket finns dedikerade klingor för laminat. Därtill kan vi lägga klingor för olika typer av metaller. Aluminium, stål och rostfritt stål har alla sina egna typer av klingor. Att välja rätt klinga för jobbet innebär finast möjliga snitt, minimalt slitage på själva klingan och att maskinen inte behöver arbeta lika hårt, säger Jan Samuelsson.

Kap- och geringssågen GCM 18V-216 är emblematisk för Bosch Professionals verktygsutbud år 2022. Förutom att erbjuda möjligheten att såga fullhöga lister och gering i upp till 47 grader åt både höger och vänster kan maskinen kapa stycken i 45 grader på snedden vid behov.

Smarta funktioner för ergonomi och arbetsmiljö

Bosch Professional har under senare år satsat hårt på batteridrivna maskiner, men har också tagit täten i arbete med hälsa och ergonomi med initiativ som Bosch Professional Safety Index. Du som är mån om att ha en arbetsplats med minimala mängder damm och en korrekt arbetsställning vid bruk av en kap- och geringssåg kan dra nytta av mångsidiga tillbehör.

– Våra kap- och geringssågar är givetvis utrustade med dammutsug, där användare kan koppla in en passande dammsugare för en behagligare arbetsmiljö. Även säkerhetsfunktioner som klingskydd, mjukstart och motorbroms har givetvis byggts in. Sågarna kan monteras på många av våra GTA-stativ, speciellt anpassade för bruk i fält. En annan sak som gör vardagen enklare och säkrare är verktygslösa klingbyten, kommenterar Samuelsson.

Samtliga verktyg från Bosch Professional backas upp av en treårig garanti. Du med många Bosch Professional-verktyg kan också samla dem i en och samma app för enkel översikt över din maskinpark – där även service kan bokas och skräddarsydda specialerbjudanden delas.

Jan Samuelssons 5 tips när du ska välja kap- och gersåg

  1. Maximal kaphöjd och kapdjup: lister är normalt 70 millimeter höga
  2. Sågklingans användningsområde: välj rätt klinga för ditt material
  3. Batteri- eller nätdrift: dagens batteridrivna maskiner har samma prestanda som nätanslutna – och klarar en hel dags arbete
  4. Ergonomi och säkerhet: dammutsug, motorbroms och verktygslösa klingbyten gör det enklare att arbeta med maskinen
  5. Garantier: proffsmaskiner har generösare garantier med snabb reparation.