Den mångsidiga kap- och gersågen är många villaägare och hobbyfixares favoritverktyg. Har du svårt att välja modell? Det här de fem kap- och gersågar vi säljer mest av just nu. Alla fem har testats och fått toppbetyg av våra kunder, men bara en kan vara bäst i test.

Kap- och gersågen är en av de sågar vi säljer mest av på Proffsmagasinet och det är inte svårt att förstå varför. Med kap- och gersågen kan du såga rakt, vinklat eller snett – alltid med samma höga precision.

Vilken kap- och gersåg ska man då välja? I Proffsmagasinets sortiment hittar du allt från små och enkla modeller till stora och tunga maskiner för proffsanvändare. För att ge dig lite hjälp på vägen har vi plockat ut våra fem populäraste och mest omtyckta kap- och geringssågar.

Nätanslutna sågar vanligast

Inom många verktygskategorier dominerar batteridrivna maskiner, men när det kommer till kap- och geringssågen är våra kunder inte främmande för att köpa nätanslutet. En möjlig orsak är att kap- och gersågen är ett relativt tungt och stationärt verktyg, som dessutom behöver mycket kraft. Därmed inte sagt att det inte går att köra en kap- och gersåg på batteri och i många fall är batteridrift det bästa valet. I vårt sortiment hittar du flera högpresterande modeller utan sladd.

Kap- och gersågen klarar det mesta

Eftersom kap- och gersågens klinga kan lutas och vridas är det ett bra verktyg för att såga lister och annat virke som ska sättas ihop i ändarna. Alla kap- och gersågar kan roteras till höger och vänster i minst 45 grader för att såga vinklar. Huruvida huvudet kan lutas åt ett eller två håll beror på modell. Om du sågar väldigt mycket kan det vara bekvämt att kunna luta den åt två håll, men eftersom du kan få samma resultat genom att vända på virket är det framför allt en fråga om bekvämlighet.

Läs också: Välj rätt kap- och gersåg

Hur stora dimensioner ska du såga?

Desto mer avgörande för ditt val av kap- och gersåg är hur stora arbetsstycken du kommer hantera. Kap- och gersågens kaphöjd och kapbredd avgörs av hur stor sågklingan är och om sågklingan kan skjutas framåt och bakåt längs fasta guidearmar. Bland våra fem populäraste kap- och gersågar hittar du sågar med både större och mindre kapacitet.

Många köper arbetsbordet separat

För snabba och enkla jobb går det bra att ställa kap- och gersågen på vilken plan och stabil yta som helst, men för bästa ergonomi och ett effektivare arbetsflöde behöver du ett arbetsbord. På Proffsmagasinet säljer vi både lösa kap- och geringssågar och paket med såg och bord. Om du ändå ska köpa ett bord kan det färdiga paketet vara en smidig lösning.