Vet du inte vilken mutterdragare du ska köpa? För att hjälpa dig i ditt val har vi på Proffsmagasinet plockat ut de fem mutterdragare vi säljer mest av just nu. De är inte bara storsäljare, utan har även testats och fått toppbetyg av våra kunder. Kanske är en av våra mest sålda också den bästa mutterdragaren för dig!

Med en kraftfull mutterdragare, också kallat momentverktyg eller mutterknackare, kan du göra allt från att lossa på hjulbultar till att dra i stora skruvar. Eftersom mutterdragaren slår runt skruven eller muttern ger verktyget ett högre vridmoment än en vanlig skruvdragare och klarar därför att fortsätta dra när skruvdragaren ger upp.

Det finns såklart flera olika modeller och varianter av mutterdragare. I den här artikeln hittar du våra mest sålda. Läs mer om hur du ska tänka för att hitta rätt mutterdragare för dig och dina ändamål i vår guide ”Så väljer du rätt mutterdragare”.

Kraftfulla verktyg med högt vridmoment

För att byta däck på bilen behöver du inte ett vridmoment som är högre än 130–250 newtonmeter, men våra kunder verkar ha högre ambitioner än så. Gemensamt för flera av våra mest sålda mutterdragare är att de är riktiga kraftpaket.

Bland de topp 5 mest sålda hittar vi både maskiner med batterier på 12 volt (v) och 18 v. Skillnaden är att 12-volts maskinerna generellt har ett lägre högsta vridmoment än 18-voltsmaskinerna, de på topplistan ligger runt 300 Nm respektive runt 1000 Nm. En annan skillnad är vikten. Mutterdragarna på 12 v är mindre och lättare än de med 18 v och kan vara smidiga att använda i trånga utrymmen.

En likhet maskinerna emellan, oavsett spänning, är att vridmomenten kan justeras i flera steg. Det här innebär att verktyget passar för både de enkla och mer tuffa uppgifterna. Inbyggd led-belysning verkar vara en annan populär funktion som storsäljarna har gemensamt. LED-lampan gör det möjligt för dig att använda mutterdragaren och göra jobbet även på mörkare platser.

Ytterligare en sak som kan vara bra att se över när du ska välja mutterdragare är slagfrekvensen, alltså hur många slag per minut (bpm) den genererar. Våra storsäljare ligger mellan 2100 och 4000 bpm.

Batteridrivna mutterdragare dominerar

På Proffsmagasinet säljer vi batteridrivna, nätdrivna och tryckluftsdrivna mutterdragare. Den tryckluftsdrivna mutterdragaren är fortfarande en vanlig syn i många garage och verkstäder, men sett till vår försäljning dominerar nu batteridrivna mutterdragare. En tryckluftsdriven mutterdragare kan fortfarande vara ett bra val om du redan äger en kompressor, men sett till prestanda kan en batteridriven mutterdragare idag tillfredsställa de allra flesta behov som kan uppstå. En sak att ha i åtanke är att batteriet tar slut efter ett tag och då behöver det laddas upp. Ett tips är att ha två batterier för att alltid ha ett laddat!

Köpa med eller utan batteri?

Många varumärken har också serier med verktyg som passar med samma batteri. Har du redan batterier och laddare hemma kanske du kan köpa verktyget utan att batteri och laddare medföljer. Det kan bli billigare i längden att investera i en batteriplattform.

Såklart kan du också välja att köpa maskinverktyg med både batterier och laddare. Om du vill investera i en batteriserie ska du också kolla upp vilka andra maskinverktyg som ingår, det kan nämligen skilja sig mellan märken.

Det här är våra fem populäraste mutterdragare

Våra fem mest sålda mutterdragare just nu är alla från de väl etablerade varumärkena Makita och Milwaukee. Det finns såklart även riktigt bra mutterdragare från andra märken i vårt sortiment.

Har du fler frågor och funderingar om vilken mutterdragare som du ska köpa? Kontakta gärna Proffsmagasinets kundtjänst så hjälper vi att hitta rätt!

Relaterade artiklar