Undrar du vilken portabel AC som är bäst i test? Här listar vi våra 5 populäraste produkter inom luftkonditionering. Alla har dessutom testats och fått toppbetyg av våra kunder.

Det finns mycket att gilla med sommaren, men när inomhustemperaturen passerar 25-strecket och sovrummet känns som en bastu är det svårt att inte längta tillbaka till svalare tider. Den klassiska fläkten kan ge tillfällig lindring, men om du vill kunna sänka den faktiska temperaturen behöver du en AC (även kallad luftkonditionering eller air conditioner) som kan absorbera värmen i luften och föra ut den ur rummet.

Många väljer att köpa en portabel AC, som kan tas fram när behovet uppstår och flyttas mellan olika rum. Även om enheten är portabel ska man dock tänka på att den portabla AC:n alltid är försedd med en ganska rejäl slang som ska leda ut den varma utluften. Om du inte vill göra ett hål i väggen finns det speciella förseglingskit som gör att du kan hänga ut slangen genom ett fönster eller en balkongdörr.

Vilken portabel AC är bäst?

Det absolut viktigaste när du väljer portabel AC är att den har tillräcklig kapacitet för att kyla rummet den ska stå i. Kapaciteten mäts i kilowatt (kW) eller BTU (Brittish Thermal Unit). Genom att multiplicera antalet kW med 10 kan du få en uppfattning om hur många kvadratmeter en portabel AC kan kyla (en AC på 2,6 kW kan alltså kyla ett rum på 26 kvadratmeter). Om du tittar på BTU brukar man räkna med att det behövs runt 350 BTU per kvadratmeter.

När man tittar på de portabla luftkonditioneringsenheter vi säljer mest av på Proffsmagasinet har de flesta kapacitet att kyla mellan 20 och 50 kvadratmeter. Viktigt att tänka på är att portabla AC-enheter fungerar bäst avgränsade rum. Om du går i tankar på att köpa en stor AC för att kyla ner en hel våning kan det med andra ord vara bättre att köpa en mindre AC till varje rum.

Fina omdömen och höga snittbetyg

Eftersom allting handlar om att välja rätt AC till rätt rum är det svårt att säga vilken AC som är ”bäst i test”. Den AC som är bäst för en kund kan vara helt fel för en annan. När vi tittar på de omdömen och betyg som lämnats av våra kunder kan vi dock konstatera att de allra flesta som köpt någon av våra populäraste AC-enheter är väldigt nöjda och att snittbetygen ligger mellan 4 och 5.

Våra populäraste luftkonditioneringsenheter

Undrar du fortfarande vilken portabel AC du ska köpa? Det här är våra 5 populäraste modeller just nu!