Under vinterhalvårets kalla dagar är det lätt att glömma bort hur kvavt det kan bli inomhus om sommaren. Solen gassar, apparater alstrar värme och det är svårt att vädra ut ordentligt. En behaglig inomhustemperatur är viktig för både sömnen och välbefinnandet och behöver inte vara särskilt svår att uppnå.

Med portabel luftkonditionering kan du lätt reglera luftflödet och skapa en behaglig och svalkande inomhustemperatur. Den mobila funktionen gör det smidigt att flytta runt apparaten mellan olika rum, eller att ta den med sig till sommarstugan. Ska du placera din portabla AC i ett sovrum kan det vara bra att leta efter en produkt med lågt decibeltal, dB. På så sätt blir natten både sval och tyst.

Hur fungerar portabel AC?

Till skillnad från en fläkt som blåser runt rumsluften, eller en luftkylare som sänker temperaturen med hjälp av en vattentank, så fungerar en portabel luftkonditionering som ett kylaggregat där ett köldmedium transporteras runt i ett kylsystem. Genom att ändra mediets tryck kommer det i ena delen av systemet absorbera värme, och i det andra avge värme.

Ett högre tryck fås med hjälp av en kompressor medan lägre tryck fås då mediet passerar en expansionsventil. Detta fenomen utnyttjas i en portabel AC, och är i princip densamma teknik som i ett kylskåp. Värmen som produkten ger ifrån sig leds sedan ut genom en luftslang.

När du ska välja rätt för just dina förutsättningar kan det vara en god idé att titta på produktens kylkapacitet. Vill du jämföra kylkapaciteten hos olika modeller ska du därför kika efter måtten kilowatt (kW) och British Thermal Unit (BTU) i produktens tekniska data.

Hur installerar man portabel AC?

Med en portabel luftkonditionering slipper du en avancerad installation. Oftast går det alldeles utmärkt att ansluta stickkontakten till ett vanligt vägguttag. Därefter kopplar du enkelt apparatens frånluftsslang till exempelvis en balkongdörr eller ut genom ett av dina fönster. Du kan även välja att leda ut slangen via ett borrat hål eller en ventil.

För många modeller ingår ett fönsterkitt, så att du lätt kan täppa till området där sladden leds ut och på så sätt förhindra att varm luft strömmar tillbaka in. Olika rum och boenden har olika förutsättningar, men gemensamt för de flesta portabla produkterna är att de har smidiga lösningar som är lätta att använda sig av.

Portabel luftkonditionering

Hur mycket kyler en portabel AC?

Hur mycket en portabel luftkonditionering kyler beror bland annat på dess kylkapacitet. För referens kan en portabel AC med kyleffekt på 2,6 kW vara lämplig för rum mellan 11-20 m², medan en produkt med kylkapacitet på 3,5 kW kan klara ytor upp till 35m². Högre kylkapacitet medför att du kan kyla ner allt större rum, och givetvis tvärt om.

För även om de flesta portabla luftkonditioneringar lätt kan flyttas runt mellan hemmets olika rum kan det vara bra att tänka på att produkten fungerar mest optimalt i ett rum med passande rymd. Kontor och sovrum ställer inte lika stora krav som stora öppna vardagsrumsytor. De senare kräver ofta lite kraftfullare modeller.

Vad kostar en portabel AC?

En portabel AC kostar från några tusenlappar och uppåt. Men precis som med det mesta finns det en stor variation både gällande pris och prestanda. De billigaste varianterna har ofta lägre kylkapacitet och är därför avsedda för mindre rum, medan de dyrare är mer kraftfulla. Ljudnivå, miljöklass, design och extrafunktioner så som luftrening eller luftavfuktning, brukar också påverka i priset.

Vissa modeller kommer med en inbyggd wifi-funktion som gör att du enkelt kan styra din temperatur med hjälp av mobilen. Ofta går det enkelt att jämföra modellernas olika specifikationer. På så sätt skapar du dig enkelt en bild av vad du betalar för och om det finns något du kan tänka dig att göra avkall på.

Vad kostar en portabel AC i drift?

Det är näst intill omöjligt att ge en rättvis bild av vad en portabel luftkonditionering skulle kosta för just dig. För att ta reda på vaden portabel AC kostar i drift måste du ta hänsyn till flera parametrar:

  • Hur stor ytan som ska kylas är
  • Vilken kyleffekt din portabla AC har
  • Vilken komforttemperatur du vill ha
  • Isoleringen i ditt boende
  • Ditt boendes exponering för solen
  • Hur mycket du väljer att använda din AC
  • Hur mycket du betalar för din el

Självklart är det svårt att ge ett enhetligt pris, då olika boenden har olika förutsättningar. Människor har spridda preferenser för vad de anser vara en behaglig rumstemperatur, och väljer därför att använda sig av sin portabla luftkonditionering på olika sätt. Det som däremot ska sägas är att du lätt kan påverka vilken kostnaden blir.

Placera din luftkonditionering smart och dra för gardinerna när solen ligger på som mest. Väljer du en portabel AC med smidig timerfunktion kan du lätt styra din användning. På så sätt slipper du kyla ner din bostad när du inte behöver det.

Du hittar flera olika modeller av portabla luftkonditioneringar hos Proffsmagasinet. Kontakta gärna vår duktiga kundtjänst om du har fler frågor!

Relaterade artiklar