Under vinterhalvårets kalla dagar är det lätt att glömma bort hur kvavt det kan bli inomhus om sommaren. Solen gassar, apparater alstrar värme och det är svårt att vädra ut ordentligt. En behaglig inomhustemperatur är viktig för både sömnen och välbefinnandet och behöver inte vara särskilt svår att uppnå. I den här guiden reder vi ut allt du behöver veta för att välja rätt portabel AC för dina behov!

Med portabel luftkonditionering kan du lätt reglera luftflödet och skapa en behaglig och svalkande inomhustemperatur även under årets varmaste dagar. Den mobila funktionen gör det smidigt att flytta runt apparaten mellan olika rum, eller att ta den med sig till sommarstugan. 

Hur fungerar portabel AC?

Till skillnad från en fläkt som blåser runt rumsluften, eller en luftkylare som sänker temperaturen med hjälp av en vattentank, så fungerar en portabel luftkonditionering som ett kylaggregat där ett köldmedium transporteras runt i ett kylsystem. Genom att ändra mediets tryck kommer det i ena delen av systemet absorbera värme, och i det andra avge värme.

Ett högre tryck fås med hjälp av en kompressor medan lägre tryck fås då mediet passerar en expansionsventil. Detta fenomen utnyttjas i en portabel AC, och är i princip samma teknik som i ett kylskåp. Den varma luften som produkten ger ifrån sig leds sedan ut genom en luftslang.

När du ska välja rätt för just dina förutsättningar kan det vara en god idé att titta på produktens kylkapacitet. Vill du jämföra kylkapaciteten hos olika modeller ska du därför kika efter måtten kilowatt (kW) och British Thermal Unit (BTU) i produktens tekniska data.

Portabel AC från Woods.

Fläkt, luftkylare eller portabel AC?

Ibland står valet mellan att köpa en fläkt, luftkylare eller en portabel AC. Då är det viktigt att känna till vad som skiljer de olika apparaterna åt. Den viktigaste skillnaden är att en AC kyler ner luften med hjälp av ett kylmedel och att luftkylaren kyler ner luften med ångor från en vattentank.

En luftkylare är i regel mer energisnål, lätt att använda och ger skön svalka i utblåsets riktning, men en AC kan på ett mer effektivt sätt sänka den faktiska temperaturen. Den största fördelen med en luftkylare är att du inte behöver leda ut varmluften genom en slang.

Om du enbart vill skapa ett luftflöde utan att du behöver sänka temperaturen kan en fläkt vara ett bra alternativ.

Hur installerar man portabel AC?

Att installera luftkonditionering är Med en portabel luftkonditionering slipper du en avancerad installation. Oftast går det alldeles utmärkt att ansluta stickkontakten till ett vanligt vägguttag. Därefter kopplar du enkelt apparatens frånluftsslang till exempelvis en balkongdörr eller ut genom ett av dina fönster. Du kan även välja att leda ut slangen via ett borrat hål eller en ventil.

Portabel AC utan slang - finns det?

Även om en portabel AC är lätt att installera och flytta mellan olika rum går det inte att komma ifrån varmluftslangen som behöver ledas ut ur rummet. Det går naturligtvis att göra hål i väggen eller leda ut luften genom en befintlig ventil, men de allra flesta leder ut slangen genom ett fönster eller en balkongdörr.

För att förhindra att den varma luften kommer tillbaka in i rummet behöver du se till att det är tätt runt slangen. I de allra flesta fallen behöver du därför köpa ett kit för fönstertätning eller ett förseglingskit. Kittet består av oftast av en duk försedd med dragkedja som som klistras upp med kardborreband.

Ibland följer det med en hård plastskeda som ska fungera som tätning, men dessa är framförallt anpassade för amerikanska eller asiatiska fönster som skjuts uppåt eller åt sidan. Om du har ett fönster som öppnas inåt eller utåt är förseklingskitet alltid ett säkrare kort.

Olika rum och boenden har olika förutsättningar, men gemensamt för de flesta portabla produkterna är att de har smidiga lösningar som är lätta att använda sig av.

Hur mycket kyler en portabel AC?

Hur mycket en portabel luftkonditionering kyler beror bland annat på dess kylkapacitet. Högre kylkapacitet medför att du kan kyla ner allt större rum, och givetvis tvärt om. Kylkapacitet anges anges i kilowatt (kW) eller BTU (British Thermal Unit). Beroende på vilken siffra du tittar på finns det olika sätt att räkna ut hur hög kapacitet du behöver. 

Om du tittar på BTU brukar många tillverkare rekommendera en kylkapacitet på ca 350 BTU per kvadratmeter. 

Räkneexempel:

20 kvm = 7000 BTU

35 kvm = 12000 BTU

50 kvm = 18000 BTU

Om du i stället tittar på kW är knpepet att multiplicera antalet med 10. Då kan du snabbt räkna ut att ditt rum på 26 kvadratmeter behöver en portabel AC med kylkapaciteten 2,6 kW eller mer. Viktigt att tänka på när du väljer portabel AC är att det inte går att överdimensionera och att det alltid är bättre att välja en AC som klarar av rummet med god marginal.

Det enda som kommer att hända om du ställer en kraftfull AC i ett litet rum är att den kommera att sänka temperaturen snabbare och inte behöva vara igång lika länge.

Även om de flesta portabla luftkonditioneringar lätt kan flyttas runt mellan hemmets olika rum kan det vara bra att tänka på att produkten fungerar mest optimalt i ett rum med passande rymd. Kontor och sovrum ställer inte lika stora krav som stora öppna vardagsrumsytor. De senare kräver ofta lite kraftfullare modeller.

Vad kostar en portabel AC?

En portabel AC kostar från några tusenlappar och uppåt. Men precis som med det mesta finns det en stor variation både gällande pris och prestanda. De billigaste varianterna har ofta lägre kylkapacitet och är därför avsedda för mindre rum, medan de dyrare är mer kraftfulla. Ljudnivå, miljöklass, design och extrafunktioner så som luftrening eller luftavfuktning, brukar också påverka i priset.

Vissa modeller kommer med en inbyggd wifi-funktion som gör att du enkelt kan styra din temperatur med hjälp av mobilen. Ofta går det enkelt att jämföra modellernas olika specifikationer. På så sätt skapar du dig enkelt en bild av vad du betalar för och om det finns något du kan tänka dig att göra avkall på.

Vad kostar en portabel AC i drift?

Det är näst intill omöjligt att ge en rättvis bild av vad en portabel luftkonditionering skulle kosta för just dig. För att ta reda på vaden portabel AC kostar i drift måste du ta hänsyn till flera parametrar:

  • Hur stor ytan som ska kylas är
  • Vilken kyleffekt din portabla AC har
  • Vilken komforttemperatur du vill ha
  • Isoleringen i ditt boende
  • Ditt boendes exponering för solen
  • Hur mycket du väljer att använda din AC
  • Hur mycket du betalar för din el

Självklart är det svårt att ge ett enhetligt pris, då olika boenden har olika förutsättningar. Människor har spridda preferenser för vad de anser vara en behaglig rumstemperatur, och väljer därför att använda sig av sin portabla luftkonditionering på olika sätt. Det som däremot ska sägas är att du lätt kan påverka vilken kostnaden blir.

Placera din luftkonditionering smart och dra för gardinerna när solen ligger på som mest. Väljer du en portabel AC med smidig timerfunktion kan du lätt styra din användning. På så sätt slipper du kyla ner din bostad när du inte behöver det.

Henrik tipsar - Proffsmagasinet

Gör inte en här missen när du väljer AC till sovrummet

- Ska du placera din portabla AC i ett sovrum kan det vara bra att leta efter en produkt med lågt decibeltal (dB), men i praktiken finns det egentligen inte någon AC som är så tyst att du kommer vilja ha den i gång när du sover. I stället kan du ställa in AC:n i god tid innan du ska gå och lägga dig och låta den kyla ner rummet ordentligt. Ur den aspekten är det snarare bra att välja en AC med hög effekt som låter mer, eftersom den kommer att kyla ner rummet snabbare. Tänk bara på att du behöver låta AC:n gå så länge att den hinner kyla ner isolering i väggar och tak. Annars riskerar rummet att snabbt bli varmt igen. Läs mer i vår artikel Så kyler du ner ditt varma sovrum med portabel AC.

Henrik, Proffsmagasinet

Som Proffsmagasinets testchef tar Henrik varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framföran kameran i testlabbet.

Wifi låter dig starta AC:n på distans

Det följer nästan alltid med någon form av fjärrkontroll när du köper en portabel AC, men om du vill ha ännu större frihet ska du välja en AC med wifi. Det gör att du kan styra den uppkopplade enheten med hjälp av din telefon – i vissa fall med stöd för röststyrning med Google Assistant, Amazon Alexa och liknande system. Vissa tillverkare låter dig styra deras enheter var du än är i världen, begränsar fjärrstyrningen så att den bara fungerar inom hemmets väggar.

Fler användningsområden med inbyggd luftavfuktare

Många tar fram sin portabla AC när det börjar bli varmt ställer tillbaka den i garderoben när hösten kommer. Om du behöver en avfuktare till källare, badrum eller tvättstuga kan du välja en AC med inbyggd avfuktare och få båda funktionerna i samma enhet.

Lästips! Luftavfuktare - så väljer du rätt modell

Undrar du fortfarande vilken AC du ska välja?

Efter att ha läst den här guiden har du förhoppningsvis kommit ett steg på vägen i ditt val av portabel AC. Om du forfarande står och väger mellan olika modeller kan nästa steg vara att titta på våra mest sålda modeller och läsa recensioner från andra köpare.