Lider du av höga temperaturer och kvalmig luft när du ska sova? I den här artikeln berättar vi vad du ska tänka på när du ska köpa en effektiv AC till sovrummet.

Med sommaren kommer högre temperaturer både utomhus och inomhus. De allra flesta ser fram emot en säsong av sol, bad och uteliv, men det finns en baksida: varma nätter i sovrum som, trots vidöppna fönster, aldrig verkar bli svalare än en genomsnittlig bastu.

När dagar och nätter börjar bli varmare börjar många fundera på att köpa en AC, även kallad luftkonditionering eller airconditioner. Till skillnad från exempelvis fläktar och luftkylare sänker AC:n den faktiska temperaturen i rummet. Detta genom att absorbera värme och leda ut den genom en luftslang.

Vad ska man tänka på när man väljer portabel AC till sovrummet?

Det är inte alltid lätt att veta vilken AC man ska välja, i synnerhet inte om man primärt ska använda den för att sänka temperaturen i ett sovrum. Vi kontaktade experten Rickard Sohlin på Wood’s för att reda ut några av de vanligaste frågorna och få handfasta tips för svala sommarnätter.

Välj en portabel AC med tillräcklig kapacitet

- För att kunna sänka temperaturen i rummet är det viktigt att din portabla AC har tillräcklig kapacitet. Kapaciteten anges i watt eller BTU (Brittish Thermal Unit) och kan enkelt översättas till kvadratmeter. Det enklaste sättet är att multiplicera enhetens kilwatt (kW) med 10. En AC med kyleffekt på 2,6 kW kan alltså kyla ett rum på ungefär 26 kvadratmeter. En annan metod är att räkna med att det krävs ungefär 350 BTU per kvadratmeter. Det är inga exakta mått och det finns en mängd faktorer som påverkar hur din AC kommer fungera i rummet, men båda metoderna ger en bra vägledning.

Det finns ingen tyst AC – men en kraftig AC kyler snabbare

- Att en AC för sovrummet ska vara kompakt och tyst som möjligt kan låta som en självklarhet, men att lägga för stort fokus på decibel är ett misstag. Anledningen är att ingen AC är så tyst att du kommer att vilja ha den i gång när du sover ändå. Om du väljer en ”tyst” AC kommer den däremot ha lägre kapacitet och därmed behöva vara i gång under längre tid för att sänka temperaturen i rummet. Om du tycker att ljudet är jobbigt kan du alltså köpa en mer effektiv AC som kyler rummet i god tid innan du ska gå och lägga dig. Det går inte att överdimensionera!

- Eftersom resultatet kan påverkas av läge, ventilation, stora fönster och annat är det aldrig en bra idé att välja en AC som precis täcker dina behov. Om du har en rum på 25 kvadratmeter ska du hellre välja en AC som klarar 35 kvadrat.

Hitta ett bra sätt att leda ut varmluften

- Många vill ha en AC utan slang, men något sådant finns tyvärr inte idag. En AC bygger på att varm luft leds ut ur rummet och att kall luft stannar kvar. Det går att koppla slangen till en ventil eller göra ett hål i väggen, men de allra flesta hänger ut den genom fönstret.

- För att luften inte ska komma in igen behöver du täta runt slangen. Viktigt att tänka på är att plastskenan som ibland följer med när du köper en portabel AC är gjord för amerikanska eller asiatiska fönster som öppnas uppåt eller dras åt sidan. Till ett typiskt svenskt fönster kan du behöva ett fönstertätningskit detta kit fungerar till alla AC oavsett varumärke. Det är ett tyg med dragkedja som fästs med kardborreband på fönster och fönsterkarm. Det behöver inte vara helt tätt, men ju tätare det är desto bättre kommer din AC att fungera.

- Ett annat tips som få känner till är att du kan få ännu bättre effekt genom att isolera själva slangen så att den inte avger lika mycket värme. Det kan du göra med vanliga frottéhanddukar eller med mer professionell isolering.

Rickard Sohlin, försäljningschef på Wood's.

Kyl ner rummet i god tid innan du ska gå och lägga dig

- Förutsatt att du valt en AC med tillräcklig kapacitet går det snabbt att kyla ner luften i ett sovrum. Därför är det många som sätter i gång den någon timme innan de ska sova och stänger av den när luften känns behaglig. Problemet är att isoleringen i väggarna och taket inte hinner kylas ner och att det därför snabbt blir varmt igen. För att förhindra detta kan du sätta i gång AC:n under några timmar innan du går och lägger dig. Då hinner både väggar och tak kylas ner ordentligt.

Det är svårt att kyla ner flera rum med en AC

- En portabel AC fungerar bäst när du bearbetar ett rum i taget. Om du funderar på en AC som ska hantera en större yta. Kan det vara mest effektivt att köpa en kraftig AC såsom AC Venezia 18K som kyler ner ett rum i taget effektivt och snabbt för att sedan flyttas runt till nästa rum.

Ett annat alternativ kan vara att köpa två mindre AC såsom Wood’s AC Milan för att få ett snabbt och effektivt resultat och slippa flytta runt din AC mellan rummen.