Att rekonda bilen själv är inte svårt. I den här artikeln ger vi dig tips och råd om hur du kan städa bilen invändigt, tvätta bilen själv, putsa fönster och få instrumentpanelen att glänsa.

Ditt hem städar du kanske flera gånger i veckan, men när städade du insidan av bilen senast? Att köra till biltvätten när bilen är smutsig är en självklarhet för många, men få ägnar samma uppmärksamhet åt bilens insida – trots att det är där de tillbringar större delen av tiden.

Ett sätt att ta hand om bilen är att lämna in den på rekond. Rekond, eller rekonditionering, innebär att bilen rengörs grundligt på ut- och insida. Om smutsen är ingrodd och sätena fläckiga kan det absolut vara befogat, men så länge du städar bilen regelbundet behöver det inte alls vara svårt att hålla den fin utan professionell hjälp. Ett lämpligt schema kan vara att dammsuga bilen och utföra enklare rengöring en gång i månaden, och att göra en ordentlig storstädning några gånger om året, till exempel i samband med däckbyte eller efter semestern.

Du behöver inga avancerade maskiner för att städa bilen

Som så mycket annat blir arbetet både enklare och roligare med rätt verktyg. En grovdammsugare kommer att hjälpa dig avsevärt, men om du är försiktig så att du inte suger in någon fukt eller vätska går det bra att använda en vanlig hushållsdammsugare. Specialiserade maskiner som ångtvättar, textilrenöringsmaskiner, fönstertvättar och högtryckstvättar kan underlätta ytterligare, men man ska absolut inte underskatta hur långt man kommer med trasor, såpa och ljummet vatten.

Städa bilen invändigt i 8 steg

Ta ut och rengör golvmattor

Ett bra tips innan du börjar är att se till att du har ordentligt med plats så att du kan ställa upp bildörrarna och röra dig fritt runt bilen. Ett lämpligt första steg är sedan att ta ut eventuella gummimattor och lägga ut dem på marken. Det enklaste sättet att få rent dem är att spola dem med högtryckstvätt, men om smutsen är envis kan du behöva skrubba med borste och diskmedel. Om du inte har en högtryckstvätt duger en vanlig vattenslang eller en hink med vatten. När du ändå har borsten i din hand kan du passa på att rengöra bilens pedaler.

Dammsug hela bilen

När bilen är tömd på mattor, skräp och lösa prylar är det dags för dammsugning. Många dammsuger bilen med sin vanliga hushållsdammsugare, men vi rekommenderar starkt att du använder en grovdammsugare. En vanlig dammsugare är i första hand avsedd för att suga upp damm, medan en grovdammsugare kan ta hand om olika typer av smuts. Det är inte heller ovanligt att bilens interiör är lite fuktig och då är grovdammsugaren ett måste eftersom en vanlig dammsugare kan ta skada om det kommer in fuktig luft i motorn.

Dammsug hela bilen grundligt och glöm inte handskfack, ventiler, bagageutrymme och andra svåråtkomliga platser. Använd ett långt och smalt munstycke för att dammsuga i skarvar och mellan säten. Där kan det gömma sig både ett och annat!

Damma av bilens textiler

Säten och andra textiler kan vara svåra att få rena. En bra arbetsordning brukar vara att först dammsuga och sedan använda fukt för att behandla fläckar och fräscha upp. För dammet rekommenderar vi att du använder en dammsugare med ett lämpligt munstycke för textiler eller möbler. Ett bra knep är att först piska sätena ordentligt med en vanlig mattpiska och sedan dammsuga när dammet lagt sig. För att få upp det allra sista dammet kan du använda en klistrig klädvårdsrulle.

Använder du din vanliga hushållsdammsugare för att städa bilen? En grovdammsugare gör ett bättre jobb och kan suga upp vätskor.

Tvätta säten och behandla fläckar

Nu har det blivit dags att tvätta bilens textiler och behandla fläckar. Ett beprövat knep är att använda två tvättsvampar – en torr och en som är fuktad med ljummet vatten och såpa. Tryck dem mot tyget om vartannat tills du arbetat dig genom hela sätet. För djupare rengöring kan du använda ångtvätt eller en speciell textilrengöringsmaskin. Se bara till att inte dränka in textilerna i vatten. Då kan de bli svåra att torka.

Lasse tipsar - Proffsmagasinet

Var försiktig med skinnklädseln

- Om bilen har skinnklädsel behöver du vara försiktig. Torka sätena med en liten mängd såpa och ljummet vatten eller använd speciella rengöringsmedel för läder. Med jämna mellanrum brukar det också rekommenderas att återfukta sätena med läderbalsam, så att de inte torkar och spricker. Om du är osäker på vad du ska använda är det alltid bra att börja på en liten och undanskymd yta.

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Rengör instrumentpanel och andra ytor

När du rengör instrumentpanel och andra ytor klarar du dig långt på fuktig trasa och lite såpa. Att använda starka medel och kemikalier och ofta helt onödigt. Tuffa fläckar kan du behandla med tandborste eller en liten tvättsvamp.

Vinylglans eller olika typer av vax kan användas för att få ytorna att skina, men ska absolut inte användas på ratt, växelspak eller vred eftersom det gör ytorna hala. Du ska också vara försiktig med displayer och navigationsskärmar. De rengör du säkrast med medel och våtservetter för skärmar.

Putsa fönster och vindruta

Flammiga rutor med flottiga fingeravtryck kan få vilken bil som helst att kännas smutsig. Att putsa bilens fönster invändigt är inte svårt. Det enklaste sättet är att spraya på lite vanligt fönsterputsmedel och gnugga rent glaset med en luddfri trasa eller mikrofiberduk. Du kan också använda en fönstertvätt för att suga upp rengöringsmedlet.

Rengör mattan med tryckluft

Att få upp smuts ur den grova golvmattan brukar vara tidsödande och svårt, men det finns ett knep! Välj ett så smalt munstycke som möjligt och blås med tryckluft rakt ner i mattan så lyfts smutsen underifrån.

Få till den rätta lukten

Få lukter är så åtråvärda som lukten av ny bil. Du kommer sannolikt aldrig att kunna återskapa den ljuva doft du kände när du rullade ut din ögonsten från bilförsäljarens ägor, men det finns många knep för att göra den åtminstone lite mer behaglig.

För det första behöver du ta reda på om den märkliga lukten kommer från bilen i sig, eller från någonting som ligger i den. Om det inte skulle vara ett gammalt bananskal mellan sätena kan du behöva luktsanera bilen. Det enklaste sättet att neutralisera eventuella odörer är att ställa in en kopp med ättika eller ammoniak under natten. Se bara till att vädra ut bilen ordentligt på morgonen, innan du sätter dig bakom ratten.

När den dåliga lukten är avklarad finns det naturligtvis olika luktsprayer, doftgranar och liknande tillbehör som kan hjälpa dig att hitta en lukt du trivs med.

Bra att ha när du städar bilen
PELA 533428 Textilvårdsmaskin mattvätt och textilvårdsmaskin, 1200 W
st
TextilvårdsmaskinPELA 533428Se liknande produkter
à 2 475,00 kr
2 475 kr
PELA 498126 Microfiberdukar 6-pack
st
MicrofiberdukarPELA 498126Se liknande produkter
à 82,00 kr
82 kr
PELA 519781 Tvättsvamp gul, utan schampo
st
TvättsvampPELA 519781Se liknande produkter
à 31,00 kr
31 kr
Summainkl. moms
2 588,00 kr