När måste man ha vinterdäck? När ska man byta till sommardäck? Bästa däcken fram eller bak? När får man ha dubbdäck? I den här artikeln reder vi ut allt du behöver veta om höstens och vårens däckbyte!

Att man behöver byta däck på vår och höst känner de flesta till, men att komma ihåg vilket datum däcken ska bytas är inte lika lätt. Här har vi samlat de viktigaste datumen. Det finns vissa undantag till kravet på vinterdäck, om dessa undantag kan du läsa på Transportstyrelsens hemsida.

När måste man ha vinterdäck?

De flesta fordon, inklusive personbilar, ska vara utrustade med dubbade eller dubbfria vinterdäck från den 1 december till den 31 mars om vinterväglag råder. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det inte du själv som avgör utan polisen. Du kan därför inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen tycker annat.

Lathund för däckbytet

  • Du måste använda vinterdäck 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. 
  • Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april
  • Dubbdäck är förbjudna att använda 16 april - 30 september
  • Vinterdäck får inte ha ett mönsterdjup under 3 mm

När får man ha dubbdäck?

Vinterdäck med dubb får man använda mellan den 1 oktober till 15 april. Dubbdäck får även användas utanför dessa datum om det råder, eller förväntas bli, vinterväglag. Notera att det av miljösskäl kan finnas lokala regler som förbjuder dubbdäck på vissa vägar.

När ska man byta till sommardäck?

Det är förbjudet att använda vinterdäck mellan den 16 april och den 30 september om det inte förväntas bli vinterväglag.

Dubbfria vinterdäck på sommaren?

Det är faktiskt tillåtet att använda dubbfria vinterdäck året om oavsett om det är halt eller inte, men det är inte att rekommendera eftersom de är konstruerade för att prestera bättre vid vissa temperaturer.

Mönsterdjup, vad gäller?

Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, rekommenderat är dock ett mönsterdjup på minst 5 millimeter för att fungera bra i vinterväglag.

För sommardäck är rekommendationen att minst ha 3 millimeter mönsterdjup för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går dock vid 1,6 millimeter.

Bästa däcken fram eller bak?

Man ska aldrig köra bil med dåliga däck, men om du har ett par som är sämre och ett par som är bättre och behöver välja hur de ska placeras ska de bästa däcken sitta bak. Annars ökar du risken för att få sladd. (Källa: NTF)

Var väl förberedd, följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck och ha i åtanke att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid.