Grästrimmern och röjsågen är två utmärkta verktyg för att hålla gräsmattan fin och röja upp i trädgården. Men vad är skillnaden och vilken ska du välja? I den här artikeln reder vi ut skillnaden och ger dig några handfasta tips.

Grästrimmern och röjsågen är båda bra komplement till gräsklipparen eftersom de kommer åt på platser där gräsklipparen går bet. Röjsågar är ofta både större, dyrare och mer mångsidiga än grästrimmrar – men större behöver inte betyda bättre och vad du ska välja beror helt på vad du ska använda din maskin till.

Eftersom de har olika användningsområden är det inte heller alltid fråga om antingen eller – i en stor trädgård med varierad terräng kan du behöva båda en röjsåg och en grästrimmer.

Vad är det för skillnad på en grästrimmer och en röjsåg?

Enkelt förklarat är röjsågen ett större, kraftfullare och tyngre syskon till grästrimmern. Medan grästrimmern är avsedd för just gräs kan röjsågen hantera sly, buskar och mindre träd.

Vad är en grästrimmer?

Grästrimmern är, som namnet antyder, i första hand konstruerad för att hantera gräs. Den smidiga grästrimmern kommer åt när gräsklipparen är för klumpig och är perfekt för att snygga till gräsmattans kanter, vid träd eller runt husknuten. Grästrimmern är ofta el- eller batteridriven och använder antingen trimmertråd eller små plastknivar för att kapa gräset. Både trimmertråd och plastknivar är förbrukningsvaror som byts ut med jämna mellanrum. Ju grövre terräng desto snabbare slits de ut, så vid tuffare jobb är en röjsgåg med tandat sågblad att föredra.

Eftersom grästrimmrar generellt väger mindre än röjsågar brukar de bäras och manövreras utan sele. Det vanligaste handtaget är ett så kallat loophandtag som låter dig manövrera maskinen på ett precist och säkert sätt.

Grästrimmerns för- och nackdelar

+Relativt tystgående

+Låg vikt

+ Smidig vid trimning av gräs

+Ofta batteri- eller eldriven

- Mindre lämplig för buskar och sly

- Begränsad klipptid vid batteridrift

Den smidiga grästrimmern kommer åt när gräsklipparen är för klumpig och är perfekt för att snygga till gräsmattans kanter. På bilden syns den populära modellen Black & Decker STC1820PCB-XJ.

Vad är en röjsåg?

Medan grästrimmern är ett komplement till gräsklipparen är röjsågen är byggd för tuffare arbeten som buskage, snår och sly. Eftersom röjsågar ofta är stora och tunga brukar de ha ett justerbart dubbelhandtag i kombination med bärsele.

Det finns visserligen starka röjsågar som går på batteri, men stora och kraftfulla röjsågar går nästan alltid på bensin. Bensin har fördelen att det ger dig en kraftfull maskin som du kan arbeta med länge. Några av nackdelarna är att du behöver blanda bensin, att maskinerna låter mycket och att de avger avgaser. För att minska röjsågens miljöpåverkan och få en bättre arbetsmiljö ska du välja den renare alkylatbensin framför 95-oktanigt bränsle.

En annan fördel med röjsågen är att den ofta har utbytbart trimmerhuvud. Det innebär att du kan välja mellan trådspole, slyklinga och sågklinga beroende på hur terrängen ser ut. Många röjsågar kan därför användas som grästrimmer, men inte tvärt om.

Röjsågens för- och nackdelar

+ Högre motoreffekt och mer kraft än grästrimmern

+ Utbytbart trimmerhuvud

+ Byggd för att hantera sly och tuff terräng

- Stor och tunga

- Bensindrift är det minst miljövänliga alternativet

- Avger avgaser vid användning

Det finns röjsågar som går på batteri, men stora och kraftfulla röjsågar går nästan alltid på bensin. På bildens syns röjsågen AL-KO BC 500 B.

Multitrimmern – ett verktyg med många möjligheter

Ett alternativ till både röjsågen och grästrimmern är den mångsidiga multitrimmern. Ett multitrimmer är en kraftfull grästrimmer med utbytbart huvud. Olika tillverkare har olika system men vanliga tillbehör är häcksax, grensåg, kanttrimmer, häcksax, slysax och stångsåg. För att kunna hantera vitt skilda uppgifter brukar multitrimmrar vara mer kraftfulla än den genomsnittliga grästrimmern.

Milwaukees multitrimmer M18 FOPH-0 kan utrustas med olika tillbehör för fler användningsområden..

Vi på Proffsmagasinet har ett brett utbud av grästrimmrar, röjsågar och multitrimmrar för olika användningsområden. Vill du veta vilken modell du ska välja? Läs gärna vår guide ”Så väljer du rätt grästrimmer och röjsåg”.

Uppdaterad 2021-04-22