Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

Motorsågar

En bensindriven motorsåg används för att fälla och kapa träd, trimma till kvistar och mycket mer. På Proffsmagasinet erbjuder vi bränsledrivna motorsågar från varumärken som AL-KO och Alpina.Läs mer
  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
7 produkter
  • 1
Relaterade artiklar:
En bensindriven motorsåg används för att fälla och kapa träd, trimma till kvistar och mycket mer. De är det självklara valet för skogs- och markägare som ska avverka träd eller ta itu med tuffare arbeten. Idag finns även mindre bensindrivna motorsågar anpassade för hemmabruk. På Proffsmagasinet erbjuder vi bränsledrivna motorsågar från stora varumärken som AL-KO och Alpina.

Effektiv sågning
Sågarbetet utförs av en sågkedja med vassa skärlänkar som motorn driver medurs runt sågsvärdet. Tapparna mellan länkarna i kedjan smörjs genom att sågen pumpar ut särskild sågkedjeolja till svärdets spår. Kedjan kräver regelbunden filning med en rundfil för att sågförmågan ska kunna upprätthållas. Rundfilar för underhåll av din sågkedja hittar du här. Den effektiva sågtekniken tillsammans med kraften från den bränsledrivna motorn gör att bensindrivna motorsågar kan hantera kraftiga stammar och hårda träslag. Har du mycket grova stammar att kapa är en kedjesåg med lång svärdlängd att föredra.

Planerar du att trimma tunnare grenar eller kapa ved kan du fundera på att istället välja en batteri- eller eldriven kedjesåg. De har betydligt mindre kraft än bränsledrivna varianter men är ofta lättare till vikten och enklare att manövrera. Är du osäker på vilken såg som passar ditt ändamål kan du läsa mer i vår guide "Batteridriven eller bensindriven motorsåg?".

Använd rätt bränsle
För att din motorsåg ska fungera så bra som möjligt ska den användas med rätt bränsle. Alkylatbränsle är det som vanligen rekommenderas för trädgårdsmaskiner men i en del fall kan även 95-oktanig bensin användas. Vilken bensin som passar för ditt verktyg går att läsa i användarmanualen. Har din maskin tvåtaktsmotor är det bra att komma ihåg att blanda i olja i bensinen för att verktyget ska fungera. Detta behöver du inte tänka på om din kedjesåg har fyrtaktmotor.

Tänk på säkerheten
Motorsågen är ett kraftfullt verktyg som ska användas med stor försiktighet. Varje år sker hundratals motorsågsrelaterade olyckor och därför är det viktigt att vidta säkerhetsåtgärder. En viktig försiktighetsåtgärd är att klä sig i rätt skyddsutrustning. Hjälm med visir ger skydd åt huvud och ögon och rejäla handskar ger stadigt grepp. Du bör även använda kraftiga kängor med stålhätta och byxor med sågskydd.

Ska du ut i skogen och fälla träd är det även viktigt att ha rätt kunskap och erfarenhet för jobbet. En rekommendation är att gå en utbildning i trädfällning så att du lär dig hantera verktyget på rätt sätt.