Vilken luftavfuktare är bäst i test? Vi jämför fem riktiga storsäljare som alla har fått toppbetyg av våra kunder, sammanställer recensioner och hjälper dig välja rätt!

Många hör av sig till Proffsmagasinet och undrar vad de behöver för luftavfuktare. Det kan vara för att man vill torka tvätten snabbare, för att det börjat lukta unket i källaren eller för att man vill undvika renoveringskostnader i framtiden.

I stället för att titta sig blind på kvadratmeter, kilowatt och andra specifikationer brukar vi råda våra kunder att i stället fundera över var luftavfuktaren ska stå och välja modell utifrån behov. En kondensavfuktare för badrummet kommer sannolikt inte vara ”bäst i test” om du ställer den i källaren och vice versa, oavsett hur stort arbetsområde de har.

Kondensavfuktare är populärast

Med det sagt är det dags att titta närmare på vilka avfuktare vi säljer mest av här på Proffsmagasinet. Bland de mest sålda luftavfuktarna är i stort sett alla så kallade kondensavfuktare, som kondenserar vattnet med hjälp av ett kylelement och leder ut det till en golvbrunn eller uppsamlingstank. Vid sidan om kondensavfuktaren har du sorptionsavfuktaren. Sorptionsavfuktare torkar i stället ut luften genom en roterande fuktabsorbent och omvandlar den till ånga som leds ut.

För lägenheten, garaget eller badrummet brukar kondensavfuktaren vara det självklara valet, men i en kall krypgrund kan sorptionsavfuktaren vara ett bättre val eftersom den kan arbeta i minusgrader. Allt det här kan du så klart läsa mer om i vår guide Luftavfuktare – så väljer du rätt modell.

Om du vill veta vilka sorptionsavfuktare som är popululära just nu ska kan du läsa vår artikel Sorptionsavfuktare bäst i test - 5 kundfavoriter jämförda.

Garage, krypgrund, badrum eller källare?

Bland våra populäraste avfuktare hittar vi både mindre modeller lämpade för badrum och små ytor, och mer robusta modeller för större garage, tvättstugor och källare. I topp ligger välkända tillverkare som Woods och eeese. Bland de höga kundbetyg som lagts märks kommentarer som ”Otrolig kapacitet”, ”Gör sitt jobb perfekt” och ”Grymt bra maskin!”.

Våra populäraste avfuktare

Svårt att välja avfuktare? Det här är våra populäraste och mest omtyckta modeller just nu. Alla produktomdömen är lämnade via Trustpilot och finns att läsa i sin helhet på respektive produktsida.

1. eeese Otto

Är du ute efter en kompakt, modern avfuktar till hemmet? I så fall ska du titta närmare på eeese Otto! Det här är en kompakt luftavfuktare med relativt låg ljudnivå och bra prestanda. Det riktningsbara utblåset och det speciella avfuktningsläget gör den idealisk för att torka tvätt i badrummet och när den är uppkopplat till wifi kan du styra den med hjälp av mobilen. Med en totaltvikt på bara 10,2 kilo kan du lätt flytta den mellan olika rum och låta den arbeta där den behövs för stunden.

Fördelar

+ Tystgående - endast 35 dB
+ Låg energiförbrukning (145 watt)
+ Wifi-uppkoppling
+ Torkläge

Så tycker våra kunder

Proffsmagasinets kunder gillar eeese Otto och de allra flesta ger den högsta betyg. Framför allt hyllar de dess prestanda. Många uppskattar EEESE Otto för dess effektivitet, låga ljudvolym, och för dess smarta funktioner, inklusive möjligheten att ansluta den till Wifi för mobilstyrning. En användare skriver: "Väldigt enkel produkt och fungerar som tänkt i vår källare. Har kopplat upp den på wifi och kan styra inställningarna från mobilen. Anslutit slangen och låter vattnet rinna ner i ett avlopp".

2. Woods M10G

Woods är ett populärt märke som vi säljer mycket av på Proffsmagasinet. En av de populäraste modellerna är Woods M10G. Det här är en kompakt, smidig och lättanvänd avfuktare som är perfekt för badrum och andra mindre utrymmen. Det rekommenderade arbetsområdet är 4- 30 kvadratmeter. Med sin nätta vikt på 10 kilo är den lätt att flytta mellan olika rum. Automatisk avfrostning och inbyggd timer är några av finesserna.

+ Lätt att flytta
+ Relativt tyst (42 dB)
+ Inbyggd timer
+ 10 liters vattentank

Så tycker våra kunder

Vi har fått in väldigt många recensioner av Woods M10G och de allra flesta som testat den är positiva. Många skriver att den tar bort fukt och hanterar dålig lukt på ett effektivt sätt och att den har löst deras problem. Flera användare skriver att de uppskattar hur tystgående den är. Några kunder har dock nämnt att vattentanken hade kunnat vara större. En användare skriver "En riktigt bra luft avfuktare, speciellt för det priset! Den är enkel att flytta runt på och passar mig då jag behöver ha en i badrummet ibland.".

3. Woods SW22FW

Med kapacitet för ytor på upp till 100 kvadratmeter och tankvolym på 11,4 liter är Woods SW22FW är en bra luftavfuktare även för lite större utrymmen. Till skillnad från många andra kondensavfuktare kan den arbeta ner till +2°C.

+ Hög kapacitet (13,5 liter per dygn)
+ Fungerar ner till +2°C
+ Stor tankvolym (11,4 liter)
+ Kan avfukta större ytor

Så tycker våra kunder

Våra kunder tycker om Woods SW22FW och betonar att den har gjort ett bra jobb - inte minst i källare. Det lyfts också fram att den är enkel att använda, att den är lättskött, att den har en bra ljudnivå. . "Perfekt i en liten källare! Fungerar precis som den ska. " skriver en användare. En annan användare skriver mer generellt om varumärket: "Har haft flera av Woods avfuktare under många år. Fungerar mycket bra och håller i många år."

4. Woods SW22FM

Woods SW22FM är en effektiv luftavfuktare med hög kapacitet som gör den lämplig för exempelvis källare och krypgrunder. Den kan användas i ytrymmen så stora som 100 kvadratmeter men har ett rekommenderat arbetsområde på 10-60 kvadrat. Att den fungerar i så låg temperatur som +2°C är ett stort plus, likaså att den är försedd med robusta hjul.

Fördelar

+ KLarar större ytor (upp till 100 kvadratmeter)
+ Stor vattenbehållare (11,4 liter)
+ Hjul
+ Fungerar ner till +2°C

Så tycker våra kunder

Woods SW22FM är en väldigt uppskattad avfuktare och har fått högt snittbetyg av Proffsmagasinets kunder. Många uppskattar dess effektivite, särskilt i utrymmen som källare och garage. Flera användare nämner att det förhållandevis höga priset vägs upp av produktens prestanda och kvalitet. En användare skriver: "Otroligt bra och effektiv,mitt garage vart fuktfritt på två dygn.".

5. eeese Emil

eeese Emil är en liten och kompakt avfuktare. Den avfuktar 10 liter/dygn och kan användas för ytor upp till 40 kvadratmeter. Det automatiska torkläget gör kläderna torra snabbt efter tvätt. Att luftavfuktaren har en klassisk och elegant design gör att den smälter in bra i hemmet.

+ Automatiskt läge för att torka tvätt
+ Låg ljudvolym (36 dB)
+ Inbyggd timer

Så tycker våra kunder

De allra flesta som har köpt eeese Emil på Proffsmgasinet är nöjda med produkten. Många lyfter dess höga effektivitet som en positiv sak, speciella i mindre rum och källare. Flera betondar att den är tystgående, även om någon enstaka användare tycker att den låter för högt. En väldigt nöjd användare skriver: "Grymt bra maskin funkar utmärkt tar bort lukten i dåliga källare mm och fukt mögel köp den."