Behöver du en batteriladdare till dina verktygsbatterier? I den här guiden berättar vi vad du ska tänka på och vilka varianter som finns.

Uppladdningsbara litiumjonbatterier används idag i allt från gräsklippare till cirkelsågar, och ju fler batterierna blir desto viktigare är det att laddningen är snabb, pålitlig och effektiv. Bara genom att tänka över ditt val av batteriladdare kan du få en enklare och mer produktiv vardag.

Först och främst måste du välja en laddare som är kompatibel med dina verktygsbatterier. I nästa steg behöver du ta ställning till om laddaren ska ha några extra funktioner, om du vill kunna ladda flera batterier samtidigt och om du behöver snabbladdning.

I den här guiden hjälper vi dig hitta rätt laddare för dina behov.

Idag är nästan alla verktygsbatterier litiumjonbatterier

Eftersom moderna verktygsbatterier nästan alltid är av litiumjon-typ är det den typen av batteriladdare vi hänvisar till i den här guiden. Om du behöver en laddare till äldre verktyg med nickelkadmium- eller nickelhybridbatterier kan du vända dig till verktygets tillverkare. Om du undrar om en batteriladdare är avsedd för litiumjonbatterier brukar det ofta stå ”Li-Ion” eller liknande på laddaren.

Batteri och laddare från samma tillverkare?

Det finns visserligen både universalladdare och olika typer av batteriadaptrar på marknaden. Men genom att välja batteri och laddare från samma tillverkare kan du enkelt säkerställa att de kommer att fungera bra tillsammans. Oavsett om du ska ha en universalladdare eller en ”märkesladdare” behöver du veta vad det är för märke på ditt verktyg för att hitta en lämplig laddare.

Batterityp och voltstyrka

Att du har hittat en batteriladdare från samma tillverkare som ditt verktyg är dock ingen garanti för att den kommer att fungera med dina batterier. Du behöver också kontrollera så att laddaren är byggd för rätt voltstyrka och att den tar emot rätt typ av batterier.

Slidebatteri eller insticksbatteri?

Batterier är vanligtvis antingen slidebatterier eller insticksbatterier. Många tillverkare som erbjuder båda varianterna har speciella laddare som kan ladda båda batterityperna samtidigt. Om du använder flera olika batterityper inom samma batteriplattform kan du med andra ord spara både plats och pengar genom att tänka över ditt val. Vissa tillverkare erbjuder även batterier med trådlös laddning. För att det ska fungera behöver både batteriet och laddaren vara gjorda för det.

Vad har batteriet för voltstyrka?

För att du ska kunna ladda ett batteri måste laddaren ha samma voltstyrka som batteriet. Det kan till exempel vara 10,8V, 12V, 14,4V, 18V eller 54V. Många laddare kan användas för flera olika voltstyrkor, och i de fallen är det tydligt specificerat på laddaren vilka voltstyrkor den kan ladda.

Bosch är en av tillverkarna som erbjuder verktyg med trådlös laddning. Verktygen laddas enkelt genom att placeras på laddstationen.

Extrafunktioner

Nu har du förhoppningsvis hittat några laddare som passar ditt verktyg. Nästa steg är att fundera över vilka extrafunktioner du behöver. Det här är några av de vanligaste:

Snabbladdning

Många av de stora verktygstillverkarna erbjuder två eller fler olika hastigheter på sina laddare. Snabbladdaren fyller batteriet snabbare med hjälp av en högre laddström på fler ampere (A). Om standardladdaren som följer med ditt verktyg kan ladda ett 18-voltsbatteri på 4 Ah på 80 minuter kan en snabbladdare ofta ladda samma batteri på 50 minuter. Om du behöver snabbladdning eller inte beror på hur du använder dina verktyg. För de allra flesta har laddtiden ingen större betydelse – men om du arbetar hårt och länge med verktyg som drar mycket ström kan en snabbladdare vara avgörande för din produktivitet.

Billaddare

En bra lösning för dig som kör runt i ett arbetsfordon är att investera i en billaddare. Billaddaren kopplas enkelt till bilens cigaretttändaruttag och ser till att dina verktyg är redo att användas när du kommer fram.

Billaddaren kopplas enkelt till bilens cigaretttändaruttag och ser till att dina verktyg är redo att användas när du kommer fram. På bilden syns Milwaukee M12-18 AC.

Usb-uttag

Vissa batteriladdare har usb-uttag för att du ska kunna ladda mobiltelefonen eller surfplattan medan du jobbar.

Möjlighet att ladda flera batterier samtidigt

På en arbetsplats där flera personer arbetar med batteridrivna verktyg kan det vara lämpligt med en laddare som kan ladda flera batterier åt gången. Det är en fördel om laddaren laddar i sekvenser så att den fyller ett batteri i taget.

Väggmontering

Många laddare kan väggmonteras för att inte vara i vägen.

Laddindikator

Det är en fördel om batteriladdaren har en tydlig laddningsindikator som kan visa laddningsnivå eller varna för strömproblem