Undrar du hur lång drifttid ett verktygsbatteri har? I den här artikeln och filmen reder vi ut de vanligaste frågorna kopplade till batteritid.

Har du någon gång undrat varför vi inte skriver ut hur lång batteritid olika verktyg har? För en lekman kan det låta konstigt, men sanningen är att inte ens verktygets tillverkare kan förutspå hur länge du kommer att kunna använda din skruvdragare innan det är dags för laddning.

Ett verktygs batteritid beror nämligen på en mängd olika faktorer. Några faktorer som spelar in är vad det är för batteri, hur nytt batteriet är, vad du sätter batteriet i för maskin och hur du belastar maskinen. Om du sätter ett batteri i en cirkelsåg och kör i furu som är ett relativt mjukt träslag håller batteriet garanterat längre än om du kör samma cirkelsåg i ek, som är ett hårdare trä. Ju mer maskinen belastas desto mer drar batteri drar den.

En annan faktor som påverkar batteritiden är temperaturen på batteriet. Om du har lämnat batteriet i bilen över natten och det är minusgrader kommer du med största sannolikhet få lite kortare batteritid.

Amperetimmar – Batteriets bensintank

Du har säkert sett att det står Ah på alla verktygsbatterier. Ah är en förkortning av amperetimmar (Ah) och används för att beskriva hur stor kapacitet ett batteri har. När man pratar om mindre batterier används i stället milliamperetimmar (mAh) – tusendels amperetimmar.

Att ett batteri har 2 Ah innebär att en strömstyrka på 2 A kan tas ut konstant under 1 timmes tid, alternativt kan 1 A dras under 2 timmars tid. Man skulle kunna likna antalet amperetimmar vid bensintanken på en bil: ju mer du gasar desto snabbare kommer tanken ta slut. I teorin håller ett batteri på 4 Ah dubbelt så länge som ett batteri på 2 Ah vid samma belastning, även om det inte är hela sanningen. Andra faktorer som spelar in är hur batteriet är konstruerat och om batteribankarna är seriekopplade eller parallellkopplade.

Ska du köpa ett stort batteri eller två små?

Många lockas av tanken på att köpa ett batteri med så många amperetimmar som möjligt för att slippa ladda det så ofta, men i många fall är det smartare att köpa två mindre batterier. Batterier med många amperetimmar kostar mer, men framför allt är de stora och tunga. Som exempel kan vi ta ett ProCore-batteri från Bosch: Batteriet på 4 Ah väger 515 gram. Om du väljer samma batteri med 12 Ah har du plötsligt 1350 gram att bära på – ett extra kilo som sannolikt kommer kännas ännu tyngre efter en arbetsdag. Om du har flera batterier kan du också undvika avbrott genom att alltid ha ett på laddning.

Hur lång tid tar det att ladda ett verktygsbatteri?

Hur lång tid det tar att ladda ett verktygsbatteri beror även det på flera faktorer. Framför allt hur snabb laddaren är och hur hög kapacitet batteriet har. Ett batteri på 4 Ah tar i regel dubbelt så lång tid att ladda som ett likvärdigt batteri på 2 Ah, och så vidare.

Många av de stora verktygstillverkarna erbjuder två eller fler olika hastigheter på sina laddare. Om standardladdaren som följer med ditt verktyg kan ladda ett 18-voltsbatteri på 4 Ah på 80 minuter kan en snabbladdare ofta ladda samma batteri på 50 minuter.

Olika batteriladdare laddar batterierna olika snabbt. Snabbladdaren Miwaukee M12-18 FC laddar ett 18-volts 4 Ah-batteri på 47 minuter.

Hur många laddningar klarar ett verktygsbatteri?

En annan vanlig fråga är hur länge ett verktygsbatteri håller, men även den frågan har det tråkiga svaret ”det beror på”. Hur många gånger ett batteri kan laddas innan det tappar kraft och behöver bytas ut mäts i antalet laddningscykler, men tyvärr går få tillverkare ut med hur många laddningscykler deras batterier är beräknade att klara. När man väl hittar siffran visar det sig att många batterier klarar tusentals laddningar, vilket i praktiken innebär många års användning. Många stora tillverkare erbjuder upp till tre års garanti på sina batterier.