Har du tröttnat på att trassla in dig i sladdar och att alltid behöva dra förlängningskablar dit du ska jobba med ditt projekt? Då är det hög tid att du satsar på batteridrivna verktyg! I den här artikeln har vi på Proffsmagasinet pratat med Tobias Waern från Dewalt om deras 18V XR-system.

Batteridrivna verktyg har idag flera fördelar. Förutom att du slipper reda ut sladdhärvor och riskera att snubbla över dragna kablar kan du enkelt och smidigt bära med dig verktyg med batteri vart du än ska jobba.

När du ska investera i en batteriplattform är det såklart viktigt att du först kollar vad du faktiskt behöver och kommer ha användning av. I Dewalts 18 volt XR-serie ingår över 250 maskiner och verktyg som du kan använda med ett och samma batteri.

- När du har dina batterier och laddare kan du köpa maskiner utan batterier, oftast betecknade ”SOLO”, och på så sätt hålla nere kostnaderna, säger Tobias Waern, säljare Dewalt.

Att ha en uppsättning på två till tre batterier förenklar ditt arbete i längden. Du har alltid ett batteri laddat och redo att användas. På så sätt behöver du inte ta några ofrivilliga pauser.

Batteriernas drifttid

En sak att tänka på när du ska välja batterier är drifttiden – det vill säga batteriets amperetimmar (Ah). Dewalts 18V-batterier finns i 2, 3, 4 och 5 Ah. De batterierna med 2 Ah har kortast drifttid medan de med 5 Ah har längst. Något att ha i åtanke är att storleken på batterierna varierar beroende på Ah.

Förutom drifttiden påverkar också Ah storleken och tyngden på batteriet. Ett batteri med 2 Ah är alltså lättare än ett med 5 Ah.

- Att ha ett lättare batteri gör jobbet skonsammare och du sparar på kroppen samtidigt som det kan vara lättare att komma åt på vissa ställen. Ett alternativ kan vara att ha en uppsättning batterier med olika Ah för att klara alla typer av jobb och projekt.

Med Dewalts 18-voltsmaskiner kan du kombinera deras bakåtkompatibla 54-voltsbatteri XR FLEXVOLT.

Hållbarhet och underhållning

Hur länge ett batteri håller varierar och beror på hur det har använts och hanterats.

- Det gäller att hålla ordning på dem och förvara dem tryggt och säkert. Använd batterierna, då underhålls de!

Skulle ett batteri vara på väg att ge upp märker du det på att det inte laddar upp fullt eller att det inte håller laddningen. Det kan även synas på laddaren att lampor blinkar eller liknande.

För de tunga jobben

När du ska jobba med riktigt kraftfulla maskiner kanske 18 volt och max 5 Ah känns lite. Med Dewalts 18-voltsmaskiner kan du faktiskt kombinera deras bakåtkompatibla 54 volts-batteri XR FLEXVOLT.

- Det här är bra om du vet att du ska stå och jobba länge och kräver kraftfulla maskiner med lång drifttid, säger Tobias Waern.

XR FLEXWOLT-batterierna finns med Ah 6, 9 och 12. Det gäller alltså att du även när du väljer det här batteriet tänker på hur du arbetar och vad som är viktigt för dig.