För att få en fin form på dina växter, träd och buskar kan du klippa ned dem. Beskärning är även ett sätt att exempelvis undvika sjukdomar, öka blomningen eller få fruktträd att ge en så bra skörd som möjligt. I den här artikeln går vi på Proffsmagasinet igenom varför, hur, vad och när du ska beskära. 

Varför ska jag beskära? 

Att beskära dina växter, buskar och träd är bra både för det estetiska och för att de ska må bra. Genom att klippa buskar, träd och växter kan du forma höjd, omfång och hur du vill att den ska växa samtidigt som växten får in mer ljus vilket i sin tur minskar risken för bland annat svampsjukdomar. Beskärningen bidrar också till ökad blomning och mer frukt på fruktträden.

Hur ska jag beskära?

När du ska beskära dina växter ska du tänka på att klippa så lite som möjligt. Börja med att rensa och skära bort döda grenar. Sen fortsätter du med grenar som går i kors och grenar som går snett. 

Lasse tipsar

Undvik att beskära för hårt

Skulle du beskära för hårt blir växten stressad och reagerar ofta med vattenskott, det vill säga grenar som växer rakt upp. Har det här väl hänt kan du inte bara ta bort alla vattenskott och få det överstökat – då kommer de bara att växa ut igen. I stället behöver du ta lite i taget. 

Börja med att ta bort en tredjedel av vattenskotten. Låt resten av skotten vara kvar men klipp ungefär en tredjedel på längden. Nu får du låta tiden gå och helt enkelt vänta in nästa säsong. 

När det är dags igen kan du ta bort hälften av skotten helt. Om skotten har förgrenat sig ska du spara dem men inte låta dem växa mer på höjden. 

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Vilka redskap ska jag använda vid beskärning?

Beroende på grenarna du ska klippa kan det vara lämpligt att ha olika beskärningsverktyg. Om grenarna är mindre och mjukare räcker det med en sekatör. Är grenarna däremot hårda och grova kan det vara enklare att använda en grensax eller grensåg.

Ska du beskära ett träd eller större växter och buskar där det kan vara svårt att komma åt och nå behöver du såklart en stege. Du kan också fästa ett teleskopsskaft på ditt redskap för att nå bättre. Se bara till att teleskopsskaftet passar med ditt redskap. 

För att skydda dina händer ska du såklart också använda ett par handskar

När ska jag beskära?

Beskära dina växter kan du göra nästan när som helst egentligen – förutom på våren för det är då de växer som mest. Såklart finns det undantag och vissa träd, buskar och andra växter som faktiskt kan klippas på våren. 

Allt som blommar under våren kan som bäst beskäras efter blomningen. Har du växter, träd och buskar som blommar senare under sommaren eller hösten kan de faktiskt beskäras på våren. 

Generellt mår växter bra av att beskäras under JAS-perioden, alltså under juli, augusti och september. Växter som är känsliga ska man absolut ta hand om under den här perioden för att de ska kunna läka så bra som möjligt. Exempel på känsliga träd och buskar är exempelvis björk, lönn, körsbär, bok och magnolia. 

En grensax kan vara bra att ha om grenarna som ska beskäras är grova.

Beskära fruktträd

Fruktträd som äppelträd och päronträd kan du egentligen göra när helst under året – undvik bara de allra kallaste dagarna. Att göra det just på vintern kan vara smidigt då du ser hur grenarna växer och vad som behöver klippas bort. Läs mer i artikeln ”Beskära äppelträd – så här gör du”.

Beskära rosor

Rosor ska beskäras på våren när all risk för frost är borta eftersom snittytorna kan få frostskador.

Kapa grenarna vid en förgrening eller vid en bladknopp, också kallat öga. Lägg snittet i ungefär 45 graders vinkel vänt neråt, då rinner vattnet av lättare och du minskar risken för att svampsjukdomar kan bildas. Klipp heller inte för nära ögat så att det skadas.

Hur mycket du beskär rosor beror på vilken typ av ros du har. Till exempel kan du beskära rabattrosor hårdare än klätterrosor, som bara ska beskäras lite.

Beskära Syrén

Syrén är allra bäst att beskära direkt efter blomning, ofta i slutet på juni. De bildar nämligen blomknoppar på sensommaren och beskär du då under vintern eller våren riskerar du att inte få några blommor på din Syrén kommande säsong. 

Har du gamla Syréner som blivit kala nedtill kan du föryngra den genom att kapa de äldsta grenarna. Kapa då ungefär var tredje gren cirka 30 centimeter från marken. Beskär du Syrén för hårt kan rotskott bildas – rotskott är dock bra om du vill plantera nya Syréner.

Beskära körsbärsträd, plommonträd och andra stenfruktsträd

Under det första året ska stenfruktsträd som plommonträd beskäras väldigt lite. Under andra året börjar du forma kronan. Ta då bort döda grenar och grenar som växer rakt upp eller inåt. De första åren ska körsbärsträd och plommonträd beskäras under våren, äldre beskärs under JAS-perioden för att undvika sjukdomar. 

När du underhåller exempelvis körsbärsträd eller plommonträd ska inte själva stammen klippas. Klipp bort grenar för att få kronan luftig och så att det kommer in ljus, även detta för att undvika sjukdomar. Använd en vass och rengjord sekatör och klipp ovanför en förgrening eller öga. Klipp inte för nära ögat utan spara själva grenkragen – då läker snittet fortare. 

Beskära hallonbuskar och andra bärbuskar

Bärbuskar som hallonbuskar och björnbärsbuskar ska glesas ur varje år för att ge en så bra skörd som möjligt. Låter du dem växa år för år utan att beskära blir de för täta och risken för sjukdomar ökar – det blir också svårare att plocka bären. 

Hösten är en bra tid att beskära björnbärsbuskar och hallonbuskar till exempel. Grenar som är två till fem år gamla brukar ge den bästa skörden. När du klipper grenarna kan du då tänka att du tar bort en gammal gren vartannat år, då föryngras busken regelbundet.