Luktar det kallt, unket och instängt i källaren, krypgrunden eller garaget? Det är bara ett av alla tecken på hög luftfuktighet som på sikt kan orsaka skador på både hälsa och egendom. Här listar vi sex tecken på att du kan behöva en avfuktare.

En hälsosam luftfuktighet är en förutsättning för att både vi och våra hem ska må bra. För låg luftfuktighet kan orsaka torr hud och svidande ögon – för hög luftfuktighet kan leda till mögel, jordbakterier och fuktskador.

Många nyblivna husägare oroar sig över just fuktskador eftersom de i vissa fall kan leda till stora ingrepp och dyra renoveringar. Så, hur vet man när man behöver en avfuktare? Här är sex tecken att hålla utkik efter!

Dålig lukt

Du kanske tycker att en källare ska lukta lite skumt, men den dåliga lukten i din källare kan faktiskt bero på fukt, mögel eller jordbakterier. Om det är jordbakterier som luktar kan det räcka med en avfuktare (det finns ingenting jordbakterier ogillar mer än avfuktare!), men om det är mögel behöver du först ta bort möglet och sedan använda avfuktaren för att slippa problem i framtiden.

Mögel- och svampangrepp

När du ser färgförändringar eller mörkare områden i närheten av fönster, i taket eller på andra platser i hemmet kan det vara tecken på en begynnande fuktskada. Om du ser svarta fläckar är det troligtvis mögel. I badrummet ska du hålla utkik i tak och takhörn och runt golvbrunnen. Mögel är varken bra för ditt hem eller din hälsa och bör tas på allvar.

Kondens på fönster

Om du får kondens i form av imma eller vattendroppar på dina fönster är det ett tecken på att du har för hög luftfuktighet i hemmet. På moderna fönster ska det aldrig bildas någon kondens.

Flagnande färg och lösa tapeter

När fukt tränger in i väggar och blir till ånga kan den få färg att flagna och tapeter att släppa från väggen. I badrummet kan kakel och klinkers börja släppa i fogarna.

Hygrometern visar högt

Du behöver inte begränsa dig till dina fem sinnen när du ska kartlägga höga fuktnivåer. Ett annat sätt är att använda sig av en luftfuktighetsmätare – en hygrometer. En enkel hygrometer, som bara kostar en eller ett par hundralappar, kan ge dig en bild av den relativa luftfuktigheten i hemmet.

Man brukar säga att den relativa luftfuktigheten ska ligga någonstans mellan 35–50 %. Mögel behöver 72 % relativ luftfuktighet och 6 °C för för att kunna växa och frodas, men det finns jordbakterier, kvalster och annan ohyra som kan utvecklas vid något lägre luftfuktighet.

Tvätten blir aldrig torr

Du väntar och väntar… men tvätten torkar aldrig! Att hänga tvätten och låta kläderna torka på en ställning i tvättstugan eller badrummet är ett skonsamt alternativ till torktumlaren, men om luftfuktigheten är hög kan det ta väldigt lång tid. Idag är det många som köper en luftavfuktare just för att torka tvätt och många modeller är konstruerade för ändamålet med ett uppåtriktat utblås.

Med en avfuktare i badrummet kan du torka kläderna snabbare efter tvätt. Många avfuktare är konstruerade för just detta ändamål. På bilden syns en avfuktare från Woods.

Så kan en luftavfuktare hjälpa dig

Du kan inte få bort mögel eller återställa skadat material med hjälp av en avfuktare, däremot kan du bli av med dålig lukt och överflödig fukt, och därmed undvika problem i framtiden. Det är också viktigt att fundera över vad som har orsakat problemet. Orsaker till hög luftfuktighet kan till exempel vara läckande rör, dåligt tätande fönster eller dålig dränering av regnvatten.

När du väljer vilken luftavfuktare du ska köpa är det viktigt att fundera över hur och var du kommer att använda den. Valet mellan sorptionsavfuktare och kondensavfuktare brukar inte vara så svårt, men det finns mycket som skiljer de olika modellerna åt inom samma kategori. Läs mer i vår guide Luftavfuktare – så väljer du rätt modell!