Ska du köpa krysslaser, korslaser, linjelaser, cirkellaser eller kombilaser? Här listar vi några av våra populäraste och mest omtyckta modeller. Alla har fått toppbetyg och strålande recensioner av våra kunder.

Krysslaser, linjelaser, cirkellaser, korslaser, 360-graderslaser, kombilaser… att navigera de olika tillverkarnas utbud av laserverktyg är inte helt enkelt. Inte heller att hitta rätt produkt för det du ska göra. Därför vill vi först och främst tipsa om vår stora guide ”Så väljer du rätt krysslaser, kombilaser eller cirkellaser”. När du vet vilken typ av laserverktyg du behöver är det dags att jämföra olika modeller och reda ut vilken laser som är ”bäst”.

Läs också: Så väljer du rätt krysslaser, kombilaser eller cirkellaser.

Enkel, rejäl och lättanvänd korslaser

När vi tittar närmare på några av våra mest sålda laserverktyg här på Proffsmagasinet kan vi konstatera att det också är produkter som har fått höga betyg och fina omdömen av våra kunder. Betygen som kommit in via Trustpilot visar på ett högt snitt nära 5.0 – och recensionerna är positiva. I omdömena märks kommentarer som ”Bra ljus i solljus”, ”stark och tydlig”, ”ruskigt mycket pang för pengen” och ”enkel, rejäl och lättanvänd korslaser”.

Övervikt på grön laser

Vad är det för lasermätverktyg våra kunder väljer? Bland våra populäraste lasrar märks stora tillverkare som Bosch, Dewalt och Leica. Det är en viss övervikt på grön laser men även röd laser förekommer. Grön laser har fördelen att det gröna ljuset uppfattas upp till fyra gånger bättre, även i starkt solljus. Produkter med röd laser kostar i regel mindre och har aningen längre batteritid. Vid arbete inomhus är laserns färg framför allt en fråga om tycke och smak.

Statistiken visar också att många väljer cirkellaser framför enklare linje- och korslaser – gärna med tre 360-graderscirklar för maximal flexibilitet.

Våra populäraste lasrar

För att du lättare ska kunna välja vilken krysslaser som är bäst för ditt behov har vi jämfört några av de lasrar vi säljer mest av just nu och sammanställt kundomdömen lämnade via Trustpilot. Produktomdömena kan läsas i sin helhet på respektive produktsida.

1. Bosch GCL 2-50 G

En av våra allra populäraste korslasrar den senaste året är också den som har fått högst betyg av våra kunder - och våra experter på Proffsmagainet håller med om att det här är en vinnare. Det här är en riktigt bra kombilaser. Att det är en kombilaser innebär att den ritar upp både linjer och lodpunkter, vilket gör den användbar i många lägen. Just det här paketet innehåller dessutom allt du behöver: ett robust stativ, fyra AA-batterier, lasermåltavla, roterande fäste och en väska. En höjdare!

Fördelar

+ Komplett paket med allt du behöver
+ IP 64-klassning
+ Medföljande stativ, måltavla och fäste
+ Både linjer och lodpunkter
+ Grön laser med hög synlighet

Så tycker våra kunder

Proffsmagasinets älskar Bosch GCL 2-50 G och ger den toppbetyg och fantastiska recensioner. "Väldigt mycket för pengarna", "Lättanvänd och tydlig, även i solljus." och "Bra stativ och fäste för rotation" är några av kommentarerna.

2. Dewalt DW088CG

Den här välbyggda och robusta korslasern från Dewalt är en storfavorit både bland våra kunder och våra verktygsexperter på Proffsmagasinet. Med IP 54-klassat hölje med skyddande kåpa och tjockt glas står den pall för det mesta, samtidigt som vi alltid kan lita på dess noggrannhet.

Fördelar:

+ Grön laser
+ Självnivellerande upp till 4°
+ IP 54-klassat hölje
+ Upp till 16 timmars batteritid

Så tycker våra kunder

Våra kunder är riktigt nöjda med Dewalt DW088CG. I deras produktrecensioner hyllas den starka laserlinjen och den robusta byggkvaliteten. "Lätt att använda", "Bra pris, kraftig laser" och "Klockren för en elektriker" är några av de kommentarer som skrivits.

3. Dewalt DCE089D1G

Dewalt DCE089D1G är en mer avancerad korslaser som i första hand riktar sig till till mer professionella användare, och kanske inte till hemmafixaren som ska sätta upp tavlor. Medan många andra korslasrar använder AA-batterier drivs den här av ett kraftfullt litiumjonbatteri på 10,8 volt. Den ritar upp tre 360-graders laserlinjer och har ett arbetsintervall på hela 30 meter. Den klarar fall på upp till två meter och har skyddsklass IP65.

Fördelar:

+ Tre 360-graders linjer
+ IP 65
+Arbetsintervall på 30 meter (60 med mottagare)
+ Självnivellerande upp till 4°
+ Låsfunktion för att förhindra skador vid transport

Så tycker våra kunder

Våra kunder som köpt och testat Dewalt DCE089D1G har gett den höga betyg och fina recensioner. Framför allt hyllar de det starka batteriet som ger längre batteritid än AA-batterier, de tydliga laserlinjerna och att den är lätt att jobba med. På den negativa sidan nämner de att den är i största laget och att den saknar ratt för finjustering. Några av kommentarerna som lämnats lyder: "Klockren att få vågen runt hela badrummet", "Smidig och lättanvända tack vare magnet och skruvfäste", "Suverän när man ska regla upp en vägg, sparar tid" och "Bra synbarhet".

4. Bosch GLL 3-80 CG

Bosch GLL 3-80 CG är en avancerad krysslaser som i första hand riktar sig till yrkesanvändare med höga krav på kvalitet och funktion. Den målar upp tre gröna laserstrålar i 360 grader och har ett arbetsintervall på 30 meter utan mottagare och 120 meter med mottagare. En fördel med Bosch modell är att den kan drivas både med AA-batterier och ett litiumjonbatteri på 12 volt.

Fördelar
+ Stativgängor på 1/4" och 5/8"
+ IP 54
+ Både AA-batterier och litiumjon
+ Arbetsintervall på 30/120 meter i diameter
+ Pendellås
+ Fjärrstyrning med bluetooth

Så tycker våra kunder
De allra flesta av våra kunder som testat Bosch GLL 3-80 CG ger den 5/5 i betyg och omdömena är väldigt postiva. Många tycker att den gröna laserstrålen syns väldigt bra, att den är smidig att använda och att den känns proffsig. "Bästa på marknaden just nu. Mycket nöjd!" och "Väldigt nöjd med kvaliteten" är några av kommentarerna.

Milwaukee M12 3PL-401C

Om du behöver en pålitlig korslaser med riktigt bra batteritid ska du titta närmare på Milwaukee M12 3PL-401C. Med det medföljande 12-voltsbatteriet på 4 Ah får du en drifttid på mer än 15 timmar. Det här är för övrigt en riktigt trevlig laser med grönt ljus för bästa synbarhet i dagsljus. Men en vågrät och två lodräta 360-graderslinjer täcker den de flesta vanligt förekommande behov. Med i paketet får du laddare, batteri, målplatta, takfäste och väska.

Fördelar

+ Fantastisk batteritid
+ Grön laser för bästa synlighet
+ Dubbla stativgängor och magnetfäste
+ Laddare, måltavla och väska följer med
+ IP 54

Så tycker våra kunder

Det här är en riktig kundfavorit! Flera användare skriver att den är lätt att arbeta med, att den är praktisk och att det är lätt att se laserlinjen.

Jämförande tabell

Egenskap Bosch GCL 2-50 G Dewalt DW088CG Dewalt DCE089D1G Bosch GLL 3-80 CG Milwaukee M12 3PL-401C
Laserfärg Grön Grön Grön Grön Grön
Laserklass 2 2 2 2 Klass 2
Arbetsområde (m) Upp till 15 20 (inomhus) 30 (inomhus) 30 38
Arbetsområde med mottagare (m) Upp till 50 - 60 120 (diameter) 50/100
Nivelleringsnoggrannhet (mm/m) ± 0,3 +/- 3mm / 10m ± 0,3 ± 0,2 0.3
Självnivelleringsintervall ± 4° 4 ° ± 4° ± 4°
Nivelleringstid (s) 4 - - 4 3
Skyddsklass IP 64 - - IP 54 IP 54 + 1 m fall
Strömförsörjning 4 st. 1,5 V-LR6 (AA) 3 x AA 10,8V AA eller 12V litium M12 4,0Ah-batteri
Stativgänga 1/4" 1/4" 1/4" 1/4", 5/8" 1/4", 5/8"
Vikt (kg) 0.58 0.55 4.4 0.9 -
Låsfunktion Nej Nej Ja Ja Ja