Ska du dekorera väggen, sätta upp köksskåp eller bygga trall? I så fall kommer du ha stor nytta av en korslaser, kombilaser, linjelaser eller cirkellaser! I den här artikeln berättar vi hur du kan gå till väga när du använder ditt laserverktyg och vad du ska tänka på.

Många som köper en korslaser gör det med ett specifikt projekt i åtanke, men inser snabbt hur mycket man faktiskt kan använda verktyget till. För många blir korslasern en självklar del i verktygsarsenalen, vid sidan om tumstock, hammare och skruvdragare. I den här artikeln tipsar vi om fem smarta användningsområden för krysslaser, kombilaser, linjelaser och cirkellaser.

Sätta upp hyllor och skåp

När du ska sätta upp hyllor och skåp är det viktigt att allting blir rakt. Det är naturligtvis särskilt viktigt om det handlar om köksskåp eller liknande eftersom en felberäkning kan göra luckorna svåra att öppna och stänga. För det är korslasern det perfekta verktyget.

Håll upp skåpet eller hyllan och bestäm dig för hur högt den ska sitta. Placera lasern en bit från väggen och justera höjden så att den ritar upp en vertikal linje i hyllans under- eller överkant. Om stativet inte är högt nog kan du alltid ställa upp det på ett bord. Nu kan du markera linjen med en penna, eller använda laserlinjen som vägledning. Sedan är det bara att borra eller skruva, beroende på hur väggen är konstruerad.

Ska du montera hyllor i ett skåp? Montera lasern på insidan av skåpet och vipps har du en perfekt vågrät linje att utgå från.

Läs också: Så väljer du rätt krysslaser, kombilaser eller cirkellaser

Håll upp skåpet eller hyllan och bestäm dig för hur högt den ska sitta. Placera lasern en bit från väggen och justera höjden så att den ritar upp en vertikal linje i hyllans under- eller överkant.

Kontrollera att marken är plan

När du förbereder för en husgrund, lägger golv eller snickrar altan är det viktigt att det blir rakt. För perfekt resultat när du finjusterar höjd och lutning behöver du ett laserverktyg. Ställ upp lasern så att den når ett så stort område som möjligt så att du inte behöver flytta den under arbetets gång. Sedan går du fram och tillbaka med en mätstång eller avvägningsstång och kontrollerar höjden där lasern träffar. När du har samma mått i alla hörn har du en vågrät grund att bygga vidare på.

Om du arbetar utomhus eller över stora avstånd där det är svårt att se laserlinjen kan du behöva använda en mottagare. Då monterar du mottagaren på en avvägningsstång (eller en rak planka) så att den signalerar när lasern träffar mittpunkten. Om det inte skulle vara rakt kan du enkelt utläsa av displayen hur mycket du behöver höja eller sänka underlaget.

När vi ändå befinner oss ute i trädgården. Ska du bygga staket eller en mur? Använd korslasern för att säkerställa att allting hamnar i rätt höjd!

Om du arbetar utomhus eller över stora avstånd där det är svårt att se laserlinjen kan du behöva använda en mottagare.

Dekorera väggen med ränder och mönster

Att måla om är ett enkelt sätt att ge sin bostad ett ansiktslyft, men varför nöja sig med helfärgade ytor när man kan måla linjer och mönster? Allt du behöver är lite färg, maskeringstejp och en korslaser! Som alltid när det kommer till målning är ett noggrant förarbete a och o. Mät väggen och planera hur linjerna ska sitta innan du börjar tejpa med hjälp av laserns horisontella och vertikala linjer. Välj vilken färg du ska grundmåla med och använd en eller flera andra kulörer för att skapa spännande kontraster. Glöm bara inte att lossa på maskeringstejpen innan färgen hunnit torka.

Mät väggen och planera hur linjerna ska sitta innan du börjar tejpa med hjälp av laserns horisontella och vertikala linjer.

Hänga upp lampor på rad

Lampupphängning är ett krävande jobb som ofta involverar klättrande på stolar och opålitliga ögonmått. Som tur är kan en lämplig kors-, punkt- eller cirkellaser lösa många av dina problem.

Om du vill centrera taklampan över matbordet är punktlasern din bästa vän. Mät ut var mitten på bordet är. När du placerar lasern så att den nedre punkten hamnar i krysset kommer punkten i taket att visa exakt var lampan ska sitta.

Om du ska sätta upp lampor som ska linjera med varandra eller markera hål för spotlights kommer korslasern göra jobbet. Ställ in den vertikala linjen för att markera lampornas position och den horisontella linjen för att markera eventuell höjd på lamporna.

Ställ in den vertikala linjen för att markera lampornas position och den horisontella linjen för att markera eventuell höjd på lamporna.

Kakla väggar och golv

Oavsett om du ska kakla ett golv eller en vägg kommer ditt laserverktyg väl till hands. Montera eller placera lasern så du får några raka linjer att utgå från när du placerar plattorna. Om du vill underlätta ytterligare väljer du en speciell laser som är anpassad för just kakel och klinkers. Kaklingslasern ställs på golvet eller monteras på väggen och har, förutom två 90-gradiga laserlinjer, även en 45-gradig linje för noggrann och snabb sättning i alla riktningar.

Montera eller placera lasern så du får några raka linjer att utgå från när du placerar plattorna.