Med en luftfuktare i ditt hem kan du få ett trevligare och mer hälsosamt inomhusklimat. Undrar du vilken luftfuktare som är bäst i test? Vi har jämfört tre av våra populäraste luftfuktare och sammanställt betyg och omdömen från våra kunder. 

Lider du av torr hud på vintern? Känner du irritation i hud, hals och näsa? I så fall kan du må bra av att ha en luftfuktare hemma. Att luften blir torrare under vinterhalvåret beror på att den kalla utomhusluften inte kan bära inte bära lika mycket vatten, och att den blir ännu torrare när den värms upp i hemmet.

När luftfuktaren används korrekt kan den höja den relativa luftfuktigheten i hemmet och skapa ett behagligare inomhusklimat för den med luftvägsbesvär eller hudproblem. Det är dock viktigt att underhålla luftfuktare, för att förhindra tillväxt av mögel och bakterier.

Ultraljudsavfuktare och evaporativa luftfuktare

Det finns huvudsakligen två olika typer av luftfuktare.

  • Ultraljudsfuktare: Använder ultraljudsvibrationer för att ge ifrån sig en fin vattendimma som sprids i luften. Dessa fungerar ofta bra i mindre rum. De höjer luftfuktigheten snabbt, men kan också lämna kalkrester i form av ett vitt damm.
  • Evaporativa luftfuktare: Använder en fläkt för att blåsa luft genom ett vått filter. När luften passerar genom det våta materialet, avdunstar vatten och ökar luftfuktigheten. Evaporativa luftfuktare sprider inga kalkrester, men har ett filter som behöver bytas med jämna mellanrum.

För att du ska kunna mäta resultatet och nå en eftersträvansvärd luftfuktighet på 40-60 % är det en fördel om luftfuktaren har inbyggd hygrometer. Om den inte har det kan du köpa en separat hygrometer för att hålla koll på luftfuktigheten.