Klyvyxan är tveklöst ett av de mest klassiska verktygen vi säljer på Proffsmagasinet. Yxan är specifikt utformad för att klyva ved, det vill säga att dela stockar i mindre bitar som är lättare att hantera. Medan vanliga yxor är designade för att hugga i träets fiberriktning, är klyvyxan designad för att dela stockar längs med fibrerna. För att få träet att dela sig längs sina naturliga sprickor är klyvyxans huvud tyngre och eggen bredare.

Att tänka på när du köper klyvyxa

När du jämför olika klyvyxor finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. En av de viktigaste är yxans vikt och storlek. En större yxa ger mer klyvkraft, men kräver mer styrka av användaren. Många klyvyxor vi säljer på Proffsmagasinet finns i olika storlekar för att du ska kunna välja rätt yxa för just dig.

Jämförelse: Klyvyxa bäst i test – 3 kundfavoriter

För att du lättare ska kunna välja vilken klyvyxa som är bäst för ditt behov har vi jämfört några av de klyvyxor vi säljer mest av just nu, och sammanställt kundomdömen lämnade via Trustpilot. De fullständiga produktomdömena kan läsas i sin helhet på respektive produktsida.

1. Fiskars X-series X27

Det här är en riktig storsäljare och det är inte svårt att förstå varför. Det lätta kompositskaftet gör den lätt at hantera. En fördel är att det ingår bärhölster.

Fördelar:

+ Lätt skaft i kompositskaft
+ 35° konvex fasvinkel
+ Ingår bärhölster

Så tycker våra kunder

Recensionerna talar sitt tydliga språk – Proffsmagasinets kunder älskar klyvyxan Fiskars X-series X27. Här är det toppbetyg och fina omdömen som gäller för hela slanten. En användare skriver: ” Galet bra klyvyxa. Vedklyven får vila mer och mer och yxa går betydligt fortare.”. En annan skriver ”Fin klyvyxa som klyver även stora klossar med kvistar!”. En tredje skriver. ”Har kluvit 10 travade kubikmeter färsk 50 cm ved med yxan hitintills. Yxan klyver väldigt bra med liten ansträngning.”

2. Bahco SUS-2.0-800

Det här är en rejäl klyvyxa med askträ i skaftet och hög vikt. Det breda huvudet hjälper till att trycka isär vedbiten effektivt.

Fördelar:

+ Längd på 800 mm
+ Väger 2,6 kg
+ Skaft i askträ

Så tycker våra kunder

Enligt Proffsmagasinets kunder är Bahcos klyvyxa SUS-2.0-800 en riktig höjdare. Betygen är genomgående höga och omdömena positiva. ”Bra yxa till ett bra pris” och ”Motsvarar förväntningarna” är några av kommentarerna.

3. Bahco MES-3.5-900FG

Den här yxan har två funktioner. På ena sidan har du klyvyxa och på den andra har du en slägga. Det långa skaftet i glasförstärkt polypropen ger en ordentlig sving!

Fördelar:

+ Klyvyxa och slägga i ett
+ 900 mm lång
+ Yxhuvudet har krok för stockar
+ 900 mm långt skaft

Så tycker våra kunder

Det är svårt att hitta någonting negativt att säga om klyv- och släggyxan Bahco MES-3.5-900FG – och varför skulle man vilja det? Det är är en riktig favorit bland Proffsmagasinets kunder, och flera har delat ut högsta betyg. En användare skriver ” Bra, tung yxa som gör jobbet. Det händer att jag missar och träffar kubben med skaftet med full kraft. Det verkar som att skaftet naturligtvis inte tål det så bra, men det håller fortfarande.”