Trappströmbrytare, enpolig strömbrytare eller. kronströmbrytare? När du köper strömbrytare på Proffsmagasinet måste du veta vilken typ av strömbrytare du behöver. Här går vi igenom de vanligaste typerna.

1-pol/trapp

Den 1-poliga strömbrytaren är den vanligaste strömbrytaren, och används för att tända och släcka en lampa. Om den också har trappfunktion kan en lampa tändas från två olika platser, till exempel i ändarna av en lång korridor eller längst upp och längst ner i ett trapphus. Därför kallas den för trappströmbrytare.

Kron/dubbeltrapp

Kronströmbrytare har två lampknappar och kan därför tända och släcka två olika lampor. Om den har dubbeltrappfunktion kan den användas som trappströmbrytare och tända eller släcka ljuset från två platser. Kallas också dubbeltrappströmbrytare.

Kors

En korsbrytare eller korstströmbrytare används tillsammans med två trappströmbrytare för att skapa en belysningsstyrning från tre eller fler ställen. Korsbrytare kan vara användbara i större bostäder eller på kontor.

2-pol

En 2-polig strömbrytare bryter eller ansluter båda ledarna i en krets samtidigt. Detta gör dem särskilt lämpliga för användning i applikationer där separation från kraftkällan är nödvändig för säkerhets- eller serviceändamål.

Dimmer

En dimmer är en typ av strömbrytare som låter dig justera ljusstyrkan efter behov. En dimmer kan bidra med både mysstämning och energibesparing.

Byta strömbrytare själv - vad säger reglerna?

Strömbrytare räknas som en fast installation. Därför behöver du anlita en behörig elektriker för att installera en ny strömbrytare. Däremot får du byta ut en befintlig strömbrytare, förutsatt att

  • du vet hur man ska göra,
  • strömbrytaren inte överstiger 16 ampere
  • strömbrytaren är placerad i en egen kapsling eller dosa.

Om du är det minsta osäker på hur det ska göras bör du kontakta ett auktoriserat elinstallationsföretag. Felaktiga kopplingar kan innebära allvarliga risker och livsfara.

Läs mer i vår artikel Vad får man göra själv med el?