Försiktighet och kunskap är a och o när vi gör elarbeten i hemmet. För många arbeten behöver du anlita en behörig elinstallatör. Men det finns faktiskt några enklare saker man får göra själv med el, förutsatt att man vet hur man ska göra. I den här artikeln ger vi exempel på 8 saker du får göra – och 4 saker som du absolut inte får göra.

För en händig hemmafixare kan det vara lockande att installera fast utomhusbelysning, byta ett ojordat vägguttag mot ett jordat eller lägga lite golvvärme på semestern. Men just de projekten behöver du faktiskt lämna bort till en behörig elinstallatör. Felaktigt hanterad el kan leda till brand, personskador eller till och med döden.

Att göra enklare arbeten i hemmet som involverar el alltså inte att rekommendera om du inte har rätt kunskaper, men om du vet hur man gör och tar de rätta försiktighetsåtgärderna finns det några arbeten du får göra själv (att du får göra det betyder inte att du ska göra det, så om du är det minsta osäker ska du anlita en elektriker).

Kolla alltid med Elsäkerhetsverket

Informationen från den här artikeln är hämtad från Elsäkerhetsverkets hemsida i september 2020. Innan du sätter ingång med ditt projekt kan det vara bra att dubbelkolla så att reglerna fortfarande gäller. Som villaägare eller boende i en lägenhet är du ansvarig för att elen och att bryta mot reglerna är straffbart.

Vi vill också tipsa om Elsäkerhetsverkets tjänst Koppla säkert där du kan kontrollera om du får göra just ditt projekt själv eller om du behöver anlita en elektriker.

Glöm inte att göra området strömlöst

Oavsett vad du ska göra är det viktigt att stänga av elen först.

8 elarbeten du får göra själv

Byta trasig proppsäkring och återställa utlöst automatsäkring

Om du har många apparater igång samtidigt kan det hända att en propp eller en automatsäkring löser ut i elcentralen. Detta får du åtgärda själv, men om säkringen fortsätter gå tillsynes utan anledning ska du kontakta en elektriker. Då kan det finnas fel som behöver åtgärdas.

Byta glödlampor

Att byta ut en trasig glödlampa själv är helt okej. Vanligtvis är det bara att skruva loss den gamla och skruva på en ny. Kontrollera så att effekten på den nya lampan matchar den som anges på armaturen.

Byta lamphållare

Du får byta ut ljusarmaturen själv så länge den sitter i en torr och ej brandfarlig miljö. Glöm inte att stänga av strömmen först.

Montera skarvsladdar

Du får byta skarvuttag på en sladd förutsatt att det är du själv som ska använda den. Om du planerar att sälja eller ge bort den måste den CE-märkas.

Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar

Det är tillåtet att ta bort den del av sladden som är trasig och ersätta den med en liknande, men du får till exempel inte byta en del som är ojordad till en jordad.

Montera sladdströmbrytare och stickproppar

Du får byta stickpropp själv, men om du inte gör det på rätt sätt kan stickproppen bli livsfarlig. När du ska montera en strömbrytare på en befintlig sladd tillhörande en flyttbar armatur får du inte glömma att dra ur stickproppen innan du sätter igång.

Byta befintlig strömbrytare för högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa

Du får byta ett fast installerat vägguttag förutsätt att det har likvärdig funktion och utformning. Tänk på att alltid bryta strömmen!

Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa.

Att byta ut ett vägguttag är okej så länge du inte byter från ett ojordat vägguttag till ett jordat. Du får inte heller flytta vägguttaget.

4 saker du inte får göra själv med el

Elsäkerhetsverket ger också fyra exempel på saker du absolut inte får gör utan att ta hjälp av en auktoriserad elinstallatör.

• Förändringar i fasta installationer

• Byte av ojordat vägguttag mot jordat

• Installation av 230 volt golvvärme och värmekabel

• Förläggning av kabel i mark.

Du har väl jordfelsbrytare?

Jordfelsbrytare bryter strömmen om en produkt i hemmet skulle bli strömförande och är därför en billig livförsäkring. Att det ska finnas jordfelsbrytare är ett krav på nyproducerade lägenheter, men om du bor i villa eller i en äldre lägenhet behöver du kontrollera så att det finns. Om du inte har en är det hög tid att låta en behörig elektriker installera en. Jordfelsbrytaren ska också kontrolleras regelbundet genom att trycka på test-knappen.

Extra säkerhet med portabel jordfelsbrytare

Det finns även portabla jordfelsbrytare som ansluts mellan vägguttaget och produkten. En portabel jordfelsbrytare ersätter inte en fast men kan vara bra som extra skydd eller om du till exempel arbetar med nätdrivna elverktyg utomhus

Du har väl inte missat att Proffsmagasinet har ett stort sortiment av el-produkter? Om du behöver hjälp är du välkommen att kontakta kundservice.