Att stå och krångla i proppskåpet med händerna upptagna och ficklampan inkilad mellan tänderna, eller att försöka lysa upp den mörka vägen du går längs med mobilficklampan. Det finns nog situationer där alla på något sätt fått fippla med ficklampan samtidigt som man behövt båda händerna till annat. Med en pannlampa lyckas du med det omöjliga – att smidigt se i mörkret.

En pannlampa är näst intill beroendeframkallande, den är helt enkelt bra att ha till allt! Om du så ska ut och springa i mörkret, slå upp tältet i skymmande skog eller rota fram något i garaget är en pannlampa det smidigaste sättet för dig att se och fortfarande ha händerna fria. 

Men pannlampor finns i flera olika modeller och vilken som passar dig bäst beror på just ditt ändamål. Petzl har en pannlampa som passar alla!

Ta med pannlampan ut i skogen och tälta!

Vilken pannlampa är rätt för mig?

Att välja rätt pannlampa kanske kan kännas svårt och för ett vardagligt användande passar de flesta. Det är om du behöver en lampa för ett specifikt ändamål som det kan vara bra och praktiskt att djupdyka i specifikationerna och se vad lamporna är lämpade för.

Att tänka på när du väljer pannlampa

  • Tänk på vad du ska använda pannlampan till och när. Kanske ska den mest användas i när du jobbar med olika projekt i verkstaden eller garaget, eller är det främst vid utomhusaktiviteter den kommer användas.

  • Se över specifikationerna. Beroende på ändamålet kan du behöva tänka på olika saker. Vid jobb och projekt kan det vara extra bra om pannlampan tål stötar, damm och smuts medan det vid aktiviteter kan vara bra med lätt vikt och att den tål alla väder.

  • Hur viktigt är ljuset? Pannlampor lyser såklart alltid upp så att du ser bättre i mörkret men vissa av Petzls lampor har en Reactive Lighting-teknologi som anpassar ljuset efter vad du gör.

  • Ha en uppladdningsbar pannlampa. Petzls pannlampor har ett uppladdningsbart batteri så att du slipper lägga pengar på att köpa nya batterier hela tiden. Men du kan också välja att använda vanliga batterier om du kommer befinna dig någonstans utan möjlighet att ladda.

Pannlampa för arbete och hemmafixare

En pannlampa kan vara bra att ha när du arbetar dit ljuset inte alltid når, både för professionellt bruk och för hemmaprojekt. Petzls pannlampa Swift RL Pro är designad för att jobba med i verkstaden, garaget eller för mindre underhållsjobb på olika ställen. Den är stöttålig och tolererar mer smuts och damm än en vanlig pannlampa och har även fästen så att den går att fästa på en hjälm.

När du ska ha en pannlampa för arbete kan det vara bra att kunna anpassa ljuset efter hur du ska jobba. Swift RL Pro har ett ljusflöde på 900 lumen. Pannlampan har också en inbyggd Reactive Lighting-teknik som gör att ljusstyrkan inte är densamma hela tiden, utan anpassas automatiskt efter miljön du jobbar i. Med ett ljusflöde som anpassar sig efter hur och vart du jobbar håller också pannlampans batterier längre.

Petzl har pannlampor som passar för allt - oavsett om det är jobb eller friluftsaktiviteter.

Anpassad belysning utifrån omgivning

Petzls högteknologiska Reactive Lighting-teknik gör att lampan automatiskt, beroende på miljön, ställer in det ljus som krävs för att du ska kunna se ordentligt när du arbetar i mörker. Sensorn analyserar ljuset och avståndet när du arbetar och anpassar ljusstyrka och strålmönster efter det. Exempelvis känner sensorn då av om du jobbar nära eller på avstånd. Närhetsbelysningen är bred och med mindre ljusstyrka, för avstånd är ljusstrålen smalare men mer kraftfull.

Att låta ljuset automatiskt anpassa sig efter miljön du arbetar i sparar också på batteriet eftersom pannlampan då inte lyser med ett starkt ljus i onödan.

Vad är lumen?

  • Lumen är det mått som används för att beskriva pannlampornas ljusflöde.

  • Ju högre lumen, desto kraftfullare ljusstråle. Tänk på att anpassa lumenenheten efter vad du ska använda din pannlampa till. Du behöver kanske inte det allra kraftfullaste för att pannlampan ska fylla sin funktion.

  • Lumentalet som presenteras på lamporna motsvarar ljuseffekten i maximalt läge. Ett högre lumen avtar snabbare och lyser enbart under en kort tid med maximaleffekt.

Pannlampa för aktiviteter

Det finns också pannlampor som är gjorda och anpassade för att vara praktiska när du är aktiv. Om du så vandrar i skogen, är ute på löprundan, i skidspåret, eller ska slå upp tältet i mörker behöver pannlampan vara praktisk och smidig.

En pannlampa ska användas när du till exempel springer i skogen ska kännas lätt och smidig. Några faktorer att tänka på är vikt, batteri, och liksom när du använder pannlampan för arbete är det också viktigt att tänka på ljusflödet.

Petzls Actik Core är en bra pannlampa som passar för användning vid olika typer av utomhusaktiviteter. Den är väderbeständig och tål regn, väger 79 gram och har ett ljusflöde på 450 lumen. Själva bandet går att ta av och tvätta.

På Actik Core kan du även ställa in röd belysning.

På Petzls pannlampor kan du ställa in ljuset så att det anpassar sig efter omgivningen!

Hybridkoncept med både laddbart batteri och standardbatterier

Med Petzls pannlampor ingår alltid batterier. Vilken typ av batterier det är varierar beroende på vilken modell du köper.

Till vissa pannlampor ingår Petzls uppladdningsbara core-batteri. Det laddas smidigt upp med en USB-kabel och laddningen tar cirka 3 timmar. Att kunna ladda upp ett och samma batteri är smidigt då du inte behöver byta hela tiden. Ska du jobba eller vara utomhus i kyla funkar ett core-batteri bra eftersom det tål lägre temperaturer bättre än vanliga batterier.

Att inte behöva byta och slänga batterier hela tiden är snällt mot både miljö och plånbok men ibland kan det vara bra med andra alternativ. Petzls pannlampor kan även komma med vanliga AAA-batterier. Att använda standardbatterier kan vara bra om du ska du campa, vandra längre turer, eller göra andra saker där det inte finns ström och möjlighet att ladda upp batteriet.

Alla lampor där AAA-batterier medföljer har ett inbyggt hybridkoncept vilket innebär att pannlampan är kompatibel med både vanliga batterier och Petzls core-batteri. Core-batteriet finns att köpa separat.

Ljusflödets jämnhet varierar beroende på vilket batteri du använder. Används AAA-batterier sjunker styrkan redan från start. Medan det tillhörande Core-batteriet ger en mer jämn ljusstyrka som sjunker märkvärt först när batteriet närmar sig urladdning.