Stopp i handfatet eller tvättstället? Förmodligen är det bara vattenlåset som behöver rensas och göras rent. Här berättar vi steg för steg hur du ska göra för att rengöra ditt vattenlås.

Med tiden kommer hår, smuts och fett som samlas i avloppet leda till dålig avrinning eller till och med stopp i handfatet. Oftast är det dock ingen fara. Att skruva isär och rengöra vattenlåset tar inte mer än några minuter och genom att göra det regelbundet kan du förebygga stopp.

Läs även: “Rinnande toalett – vanliga fel och åtgärder för reparation”

Så gör du för att rengöra ditt vattenlås steg för steg

  • Placera en hink under vattenlåset. När du skruvar loss vattenlåset ska du vara beredd på att det kommer att rinna ut lite vatten. Välj en stor hink så att du kan spola mycket vatten utan att behöva tömma den.

När du ska rengöra ditt vattenlås behöver du en hink.

  • Fotografera vattenlåset. Att sätta ihop vattenlåset igen är inte särskilt svårt, men det är viktigt att rätt del hamnar på rätt plats. Ta ett foto för att ha som referens.
  • Skruva loss den nedre delen av vattenlåset och töm ut vattnet i hinken.

Skruva loss botten på vattenlåset.

  • Lossa på de två plastmuttrarna som sitter ovanför och bakom vattenlåset och avlägsna vattenlåset.

Plocka isär ditt vattenlås.

  • Rengör de olika delarna i handfatet (med hinken under så klart). Använd diskmedel för att lösa upp fettet och en tandborste för att borsta rent där det är svårt att komma åt.

Rengör de olika delarna med en tandborste.

  • För att rengöra silen i handfatet kan du peta ner med någonting långt och smalt samtidigt som du spolar vatten.

Använt någonting långt och smalt för att rengöra silen.

  • Rören under handfatet kan du torka ur med lite papper.

Torka ur rören med papper.

  • När delarna är rena sätter du tillbaka dem där de satt. Kontrollera så att packningar och o-ringar är hela och att de sitter som de ska. Spola lite vatten för att kontrollera att det inte läcker någonstans.

Sätt ihop vattenlåset igen.

  • Klart!

Om det fortfarande är stopp eller rinner dåligt

Om du fortfarande får stopp i handfatet kan problemet sitter längre ner i avloppet. Här kan det vara läge att göra en serviceanmälan om du bor i hyresrätt eller kontakta en fackman. Om du själv har anledning att rensa avloppet kan en handrensmaskin vara till stor hjälp.

Har du allt du behöver? På Proffsmagasinet hittar du ett brett vvs-sortiment med det mesta du kan behöva för ditt badrum.