Vill du att dina nya hörselskydd ska hålla bättre än dina gamla? Vi frågade Göran Hellberg på hörselskyddstillverkaren Hellberg Safety vad man kan göra för att få sina hörselskydd att hålla sig fräscha, hela och välfungerande så länge som möjligt.

Dåligt skötta hörselskydd riskerar inte bara att bli en sanitär olägenhet. Misskötseln kan också leda till att hörselskyddets funktion och prestanda försämras.

Utförlig information om hur du ska ta hand om dina hörselskydd finns alltid i produktens manual, och att följa tillverkarens instruktioner är ett enkelt sätt att försäkra sig om att hörselskyddet lever upp till sina specifikationer. Men det finns också mer generella tips och råd för den som vill ta väl hand om sina hörselskydd. I den här artikeln delar Göran Hellberg på hörselskyddstillverkaren Hellberg Safety med sig av sina bästa tips.

5 bra tips för att få hörselskydden att hålla länge

Byt hygiensats minst två gånger om året

- Det bästa du kan göra för att hålla dina hörselskydd fräscha är att byta hygiensats med jämna mellanrum. En typisk hygiensats består av ljudabsorbenter, hjässkudde och tätningsringar, det vill säga hörselskyddets mjuka delar. Om du använder hörselskyddet dagligen brukar vi rekommendera att du byter hygiensats minst två gånger om året för att säkerställa funktion och komfort.

Rengör hörselskyddet regelbundet

- Många hörselskydd är byggda för att klara tuffa miljöer och lite smuts kommer inta påverka dem nämnvärt. Men det är aldrig fel att rengöra dem utvändigt med mild tvål och ljummet vatten. Då ser du också om någon del är utsliten och behöver bytas. Doppa inte ner produkten i vatten eftersom det kan skada elektroniken.

Använd inte trasiga hörselskydd

- Kontrollera hörselskydden regelbundet och byt ut skadade delar direkt. Att tejpa en sprucken hjässbygel låter kanske inte som en stor grej, men det kan påverka funktionen negativt om trycket mot huvudet förändras. Torra och spruckna tätningsringar kan i sin tur leda till försämrad dämpningsförmåga.

Ta ut batterierna om du inte ska använda dem på länge

Moderna batterier behöver inte laddas på något speciellt sätt för att hålla länge. Om hörselskyddet har utbytbara batterier skadar det inte att ta ut batterierna om du inte kommer använda dem på länge.

Byt mikrofonskydd när det behövs

- Ett vindskydd på bommikrofonen minskar vindbruset samtidigt som det håller mikrofonen ren och hygienisk. Kontrollera att mikrofonskydd är hela och sitter rätt monterade på produkten. Används hörselskyddet i smutsiga miljöer kan du behöva byta mikrofonskyddet oftare. Samma sak gäller vindskyddet som sitter på medhörningsmikrofonerna.

Uppdaterad 2021-05-19