Japansåg, fogsvans eller bågfil? Vi tog ett snack med Henrik Mårtensson på Hultafors för att reda ut vilken såg du ska använda när och vad du ska tänka på när du jämför olika modeller.

Oavsett vad du ska såga kommer du att få ett bättre resultat till mindre ansträngning om du väljer rätt såg för jobbet. Hultafors har ett komplett sortiment av handsågar, från den minsta gipssågen till en betongsåg som kan ta sig igenom lättbetongblock. Däremellan finns japansågar för möbelsnickeri, fogsvansar, metallsågar och grensågar – ofta i olika längder och prestandanivåer.

- Om du ska såga av en gren behöver du en såg med tunt blad och grov tandning som avverkar materialet snabbt. För finsnickeri behöver du en helt annan precision. Även inom fogsvansar har du olika tandningar beroende på vad du vill ha för resultat. Ju fler tänder desto finare snitt, säger Henrik Mårtensson på Hultafors.

Ta hand om din såg så håller den längre

Att ta hand om en såg är enkelt – torka av den om den är blöt och förvara den inomhus. Den största risken uppstår när du använder den. Alla handsågar är mer eller mindre känsliga och kommer att skadas om du sågar i material som sågen inte är konstruerad för. Typexemplet är när du sågar i trä och stöter på en spik.

- Om du sågar mycket kan det vara en bra idé att ha en slit-och-släng-såg och en finare såg som du är mer försiktig med. Sågtänder generellt är härdade och håller väldigt länge om du bara sågar i mjukare träslag som furu och gran.

Henrik påpekar också hur viktigt det är att använda bladskyddet.

- Bladskyddet skyddar dig, men också sågens tandning när du lägger ner den i verktygsväskan. Välj en såg som har ett bladskydd som är lätt att ta på och av. Då är det större chans att du använder det.

Jakten på den perfekta sågen

Handsågar är ett relativt nytt område för Hultafors, som länge varit kända för sina mätstickor och tumstockar. När de började utveckla sågarna för tio år sedan insåg de hur mycket arbete som ligger bakom en riktigt bra såg.

- Sågen ska givetvis ligga bra i handen och kännas bra när du sågar, den ska också ha en tandning som ger så bra avverkning som möjligt. Vi fick lära oss allt från grunden och byggde en testmaskin för att mäta hur många drag det krävs för att ta sig genom ett material. Idag kan jag säga att HBX är en av de absolut bästa sågarna som finns för att såga i trä.

6 favoriter från Hultafors

Handsåg

Den klassiska fogsvansen har nästan alla nytta av. Hultafors bästa modell heter HBX. Den har en ytbehandling för minimal friktion och avancerad slipning för effektiv avverkning utan flisning. Sågen finns med 7, 9 eller 11 tänder per tum. Fler tänder ger lägre avverkning med ett finare snitt. Sågen är 55 centimeter lång, men finns även som kortsåg som får plats i en verktygsväska eller hink. Om tänderna skulle skadas kan du byta ut bladet. Det smarta bladskyddet har en snabbkoppling som gör att du kan ta bort och sätta på skyddet med en hand.

Handsågen Hultafors HBX-22-9

Japansåg

Japansågen har blivit väldigt populär de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Sågen, som har ett tunt blad med vassa tänder, kan användas för många olika typer av sågning och är perfekt när du behöver komma riktigt nära och såga längs med träet. Hultafors japansåg har två olika slipningar för att kunna såga tvärs över och längs med träets fiberriktning.

Japansågen Hultafors PSX

Bågsåg

Bågsågen använder du i trädgården när du ska såga grenar eller klyva ved. När bladet är utslitet byter du enkelt ut det i stället för att köpa en ny såg. Hultafors populära bågsåg BSL  finns i fyra olika längder, från 30 centimeter till 76,2 centimeter. Ju längre såg du har desto mer avverkar du i varje drag.

Bågsågen Hultafors BSL-24

Bågfil

Bågfilen är till för att såga i metall och finns i olika utföranden. Gemensamt för dem är att du spänner fast ett filtandat sågblad på en bågram. Hultafors standardbågfilar heter HMX-12 och HMS-12. Det som skiljer dem åt är att HMX-12 är lite mer kompakt, tack vara en annan infästning. Om du behöver en riktigt kompakt bågfil har vi HMW-6 som får plats i en större ficka. Eftersom längden på bågfilsblad är standardiserad till 6 och 12 tum passar i princip alla sågblad till alla bågfilar med samma längd.

Hultafors HMX-12

Betongsåg

Betongsågen ser ut som en vanlig fogsvans men har härdade tänder i hårdmetall för sågning i lättbetong och andra porösa material.

Hultafors betongsåg

Gipssåg

Gipssågen är en av de minsta och smidigaste sågarna – så liten att den ryms i ett knivhölster. Gipssågen använder du till exempel när du ska såga hål i gipsväggen för att installera vägguttag, men den kan också användas för små grenar i trädgården eller enklare sågning i trä. Hultafors gipssåg JS går att köpa i ett smidigt dubbelhölster tillsammans med en universalkniv.

Gipssågen Hultafors JS