Kontakta ossChattVanliga frågorGratis frakt över 625 kr*

Hultafors

10 000 gånger. Så många gånger kan du fälla in och ut en tumstock från Hultafors. Det är exceptionellt många gånger för att vara en tumstock. Ända sedan Hultafors uppfann tumstocken år 1883 har de jobbat för en bättre och effektivare arbetsdag för dig som professionell hantverkare eller hobbysnickrare. De erbjuder ett brett urval av handverktyg. Hos oss på Proffsmagasinet hittar du bl.a. följande från Hultafors: måttstockar, handsågar, hantverkarknivar, måttband, vinkelhakar, vattenpass, hammare och smygvinklar. Då som nu utvecklas verktygen i nära samarbete med sina användare. Produkterna designas för bästa möjliga funktionalitet, kvalitet och precision så att du kan fokusera på din uppgift eller nästa mästerverk. Läs mer.

  • Sortera efter
  • Varumärke
  • Produkttyp
  • Pris
  • Produktstatus
449 produkter

Det var en gång..

En man som hette Karl-Hilmer Johansson Kollén. Men om vi backar bandet ytterligare: människan har alltid haft ett behov av att mäta avstånd. Ur detta tar berättelsen om Hultafors sitt avstamp. År 1883 uppfinner den unga ingenjören, som senare kommer att bli Hultafors grundare, Karl-Hilmer Johansson Kollén, en mätanordning för att kunna använda det nya mätsystemet med centimeter. Det har officiellt införts i Sverige några år tidigare. Mätanordningen blir en slags linjal, dock för lång för att vara praktisk. Han utvecklar linjalen till att bli vikbar – den nya tumstocken är född. Idag tillverkar Hultafors tumstockar i sin fabrik i Hultafors by, som ligger mellan Göteborg och Borås. Utöver tumstockar framställer Hultafors andra tillförlitliga handverktyg designade för professionella hantverkare världen över. De erbjuder ett urval av tillförlitliga produkter för att mäta, märka, såga, hamra och nivellera samt spett och bräckjärn.

Proffsen får säga sitt

Hultafors involverar riktiga hantverkare i utvecklingen av nya verktyg och arbetar med en grupp testare som arbetar inom olika hantverksområden. När de är på väg att utveckla ett nytt verktyg, eller förbättra ett befintligt, börjar de alltid med professionella användare – pratar med dem, lyssnar på deras behov och observerar dem under arbetsdagen. Allt med målet att uppfylla eller överträffa deras förväntningar. Produkterna är färdiga först när alla i testgruppen är nöjda med resultatet.

Tumstocken du känner igen med förbundna ögon

Hultafors klassiska tumstock med sina röda ändar är något av en diskret kändis. Inget som påkallar stor uppmärksamhet, men som många har stött på och känner igen. Varje dag passerar 400 000 delar genom fabriken och förvandlas till 40 000 färdiga måttstockar.

Alla delar tillverkas lokalt. Materialet är av glasbjörk från Dalarna eller glasfiberförstärkt polyamid och anodiserad aluminium. För att tumstocken ska tåla både slitage och fukt lackeras varje del före monteringen, även under varje skarv. Lederna tillverkas av svenskt stål och smörjs på tre ställen för att de ska glida på rätt sätt. Stålet värme- och epoxibehandlas för optimalt rostskydd.

Tumstockarnas mätskala anger centimeter och millimeter eller tum. Standardlängderna är 1 och 2 meter.  Alla Hultafors tumstockar är kalibrerade till allra högsta precisionsnivå och uppfyller EU-kraven för ledande mätstänger av klass III. Det innebär att en 2 m-tumstock har en avvikelse på högst ±1,4 mm och att en 1 m-tumstock har en avvikelse på högst ±1 mm. Måtten över de ledade skarvarna har en avvikelse på högst ±0,5 mm.

Under tillverkningsprocessen fotograferas varje del av tumstocken två gånger med höghastighetskameror och kontrolleras mycket noggrant av erfarna medarbetare tre gånger. Vid minsta lilla fel kasseras delen.

Att nörda ner sig i handsågens tandgeometri

Att såga lätt och ledigt är en konstform i sig. Det underlättar så klart om du har rätt såg för rätt ändamål. Hultafors erbjuder ett brett sortiment av handsågar för olika hantverk. De tillverkar bågsågar, bågfilar, och olika specialsågar för kapning av de flesta material, som metall, betong, trä, gips och plast. Men för att lyckas med sin sågning krävs mer än så och det har Hultafors närstuderat. De har utvecklat en ny slipning för du ska kunna såga snabbt, rakt och säkert med snygg snittyta, varje gång. I processen har det ingått att skapa en tandgeometri av högsta klass med en unik 3-fasslipning där tänderna slipas i tre olika vinklar. Med denna speciella design blir sågen mer effektiv och det krävs mindre kraft för att göra precisionssnitt utan flisning. Att hitta den perfekta vinkeln mellan handtag och blad är en annan viktig del Hultafors har lagt mycket tid på. Så även att utveckla stadiga bladskydd som skyddar både hantverksproffset själv som hens omgivning.

Hantverkarknivar för grovjobb och finlir

Med en kniv kan man tälja och skära, men den kan också vara en mer mångfacetterad hjälpreda än så. Hultafors har tagit tillvara på att olika typer av hantverkare använder hantverkarknivar på varierande sätt. Snickaren behöver en kraftfull kniv som kan bryta, stämma och hacka. Rörläggaren använder ofta sin kniv som fil för att ta bort grader från ledningar. Genom att studera hur hantverkare använder sina knivar under en arbetsdag och genom att lyssna till hantverkarens behov har Hultafors utvecklat olika knivmodeller. Resultatet är ett unikt knivsortiment med produkter som är skräddarsydda efter hur användarna faktiskt jobbar istället för universalmodeller som kompromissar med alla funktioner i en och samma produkt.

Gemensamma nämnare för knivarna är att bladen är tillverkade i härdat japanskt kolstål, känt för hög kvalitet. Eggen slipas i flera steg med en avslutande bryning på läderstrigel. Knivens livslängd kan dessutom förlängas genom omslipning. Både skaftet och hölstret är tillverkade av extra slitstark polypropen (PP-plast). Det kraftiga skaftet har en form som ger ett säkert och bekvämt grepp. En unik funktion är att hölstret inte lossnar från knappen på byxan, samtidigt som det är enkelt att ta bort.

Mätinstrument för de kräsna

Utöver tumstockar erbjuder Hultafors ett generöst sortiment av olika mätinstrument. Mätverktygen är för dig med krav på hög precision oavsett om du arbetar som hantverkare eller är hobbysnickare. Få till raka linjer med vattenpass, finns allt från minivarianter till digitala vattenpass. Utför kopiering och överföring av vinklar till arbetsstycke med hjälp av smygvinklar. Mät avstånd med måttband i längder från 3 meter och uppåt. Vinkelhakar i olika modeller hjälper dig att dra och överföra raka vinklar.

 

Hultafors bussiga sortiment

Hultafors har ett generöst sortiment av produkter och artiklar utöver dem som nämns ovan. För att få en översikt över Proffsmagasinets sortiment från Hultafors kan du ta dig en titt i vårt digitala skyltfönster.