Oavsett om du just har köpt din första grästrimmer eller om du är en erfaren trimmare finns det anledning att se över din teknik. Genom att hantera maskinen på rätt sätt kan du klippa effektivare och få ett snyggare resultat.

Du har fått hem din nya grästrimmer, monterat ihop alla delar och tagit på dig rätt skyddsutrustning. Du startar motorn, beträder gräsmattan och… ja, vad nu? För att uppnå önskat resultat behöver du inte bara ha rätt utrustning utan också rätt teknik. I den här artikeln går vi igenom det mest grundläggande.

Grundtekniken - Utnyttja rotationsriktningen och arbeta från höger till vänster

Det mest grundläggande sättet att arbeta med en grästrimmer är att arbeta från höger till vänster i en halvmåne. Eftersom maskinen oftast roterar motsols innebär det att det klippta gräset hamnar på den klippta sidan.

Klippning i högt gräs

När du ska trimma riktigt högt gräs kan du behöver kapa gräset två gånger. När du går från vänster till höger klipper du ner halva gräset, sedan klipper du närmare roten på vägen tillbaka. Att få till rätt sving kräver övning men när tekniken sitter kommer du att trimma ner det höga gräset snabbt och effektivt

Det mest grundläggande sättet att arbeta med en grästrimmer är att arbeta från höger till vänster i en halvmåne.

Klippa i sluttningar

När du trimmar gräs på mark med kraftig sluttning gör du bäst i att klippa i horisontella längder parallellt med sluttningen. När du har trimmat en rad går du tillbaka på det nyklippta gräset och börjar med nästa rad för att sakta arbeta dig uppåt. Fördelen är att du kan gå på det nyklippta gräset och att gräset slungas till den klippta ytan.

Kantklippning

När du ska snygga till kanten på gräsmattan och få raka snygga linjer kan du vinkla trimmern så att trimmerhuvudet arbetar vertikalt. Vissa modeller har vinklingsbart huvud och hjul för att underlätta klippning nära kanter.

Klippteknik vid klippning mellan träd och buskar

När du klipper nära träd och buskar är trimmertråd att föredra framför knivar och sågklingor eftersom tråden ger dig bättre precision och inte gör lika stor skada om du skulle komma för nära. Utnyttja trådskyddet och cirkla runt området. Vissa grästrimmrar har en nedfällbar stålbygel (ofta kallat plantskydd, buskskydd eller liknande) som kan hjälpa dig att komma nära utan att skada växterna.

När du ska trimma riktigt högt gräs kan du behöver kapa gräset två gånger. När du går från vänster till höger klipper du ner halva gräset, sedan klipper du närmare roten på vägen tillbaka. På bilden syns en grästrimmer från Al-Ko.

Klippning av stora ytor

När du klipper stora ytor är det en fördel att i förväg bestämma dig för ett mönster att klippa efter. Då har du kontroll över vilka ytor du har klippt och slipper gå fram och tillbaka i onödan. Ett bra tips är att dela in större ytor i ett antal mindre kvadrater. Sedan arbetar du med en kvadrat i taget, till exempel genom att arbeta dig utifrån och in.

3 saker att tänka på när du använder din grästrimmer

Ge jämn gas

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man gasar ojämnt och stötvis. Tekniken ger visserligen en känsla av kontroll, men det är varken det bästa för motorn, batteriet eller för det färdiga resultatet. Istället ska du ha en jämn gas och avverka hela ytan på en gång.

Det är trimmertrådens topp som ska göra jobbet

En spridd missuppfattning är att så mycket som möjligt av trimmertråden eller trimmerkniven ska vara i kontakt med gräset för att få så bra avverkning som möjligt. I själva verket är det bara toppen på tråden som ska arbeta eftersom det bara är den som rör sig tillräckligt snabbt.

Grästrimmern är inte alltid det bästa valet

Grästrimmern är på många sätt ett fantastiskt och mångsidigt verktyg, men ibland behöver du inse att det finns bättre verktyg för jobbet. Om du står och kämpar med sly och grovt ogräs kan en röjsåg vara ett bättre alternativ. Om du ska klippa en stor och plan gräsmatta kommer du att få ett jämnare resultat med en gräsklippare. Vill du få till en perfekt kantklippning? Då kan en kantskärare eller en motordriven grässax ge dig ett snyggare resultat på kortare tid.

4 tips för säkrare användning

Använd rätt skyddsutrustning

Det spelar ingen roll hur litet område du ska klippa, du ska aldrig använda en kraftigare grästrimmer iförd kortbyxor och sandaler. Skyddsglasögon, långbyxor och ordentliga skor är att föredra.

Kontrollera marken innan du sätter igång

Stenar och andra objekt kan förvandlas till farliga projektiler när de slungas iväg av grästrimmern

Var försiktig med sladden

Om du använder en nätdriven grästrimmer och går fram och tillbaka föra att avverka en större yta måste du vara försiktig så att du inte skadar sladden.

Håll ett ordentligt säkerhetsavstånd

Tänk på att objekt som slugas iväg från grästrimmern kan vara minst lika farliga för någon som står några meter bort. Projektiler behöver till exempel en viss sträcka för att nå ögonhöjd.