Protimeter surveymaster II är ett populärt instrument som kan användas vid fuktmätning i olika material. I den här videon visar Sven Isaksson från Elma Instruments hur du använder verktyget.

Att upptäcka fukt i olika material är enkelt om du använder rätt verktyg. Protimeter Surveymaster II funkar som två fuktmätare i en – du kan använda den för både stift- och indikeringsmätning. De olika funktionerna gör den smidig att använda för mätning av fukt i flera olika material.

Mät med stiften

Stiften används när du ska mäta fuktkvoten i materialet. Protimetern har ett standardläge som är anpassat för furu. Om du mäter i andra träslag behöver du veta vilket läge som är rätt. Det kan du göra genom en medföljande tabell som hjälper dig att översätta värdet till just den träsorten, exempelvis har gran bokstaven c i tabellen.

Med stiften kan du även söka efter fukt.

Mät med indikeringsfunktionen

Indikeringsfunktionen använder du för att upptäcka fukt. Du börjar med att mäta där materialet är helt torrt. Se till att notera värdet för att kunna jämföra och se om fuktvärdet är förhöjt någonstans.

Referensfunktionen – för mätning på stora ytor

Att notera och komma ihåg värdet kan vara enklare sagt än gjort, särskilt om du ska fuktsöka på större ytor. För att göra jobbet enklare kan du då använda dig av protimeterns referensfunktion. Funktionen registrerar ett referensvärde som den sen jämför övriga värden med.

Tillbehör

För att göra Protimeter Surveymaster II ännu mer användbar finns det en del tillbehör. Till exempel två olika prober för mätning i trånga utrymmen eller djupa material.

En hammarelektrod kan vara bra att ha när du behöver ta reda på varifrån fukten kommer. Fukten mäts bara på stiftens spetsar, ökar värdet desto djupare i materialet stiften är kan du vara säker på att fukten kommer från andra hållet.

Det finns också en kalibreringsbricka som kan användas för att se att din fuktmätare mäter rätt.

Vill du veta mer om fuktmätning kan du läsa vår guide "Mät fukt på rätt sätt".