Villalarmet hjälper dig när inbrottstjuven slagit till, men om du vill upptäcka misstänkt aktivitet och arbeta förebyggande är kameraövervakning ett bra alternativ. I denna guide lyfter vi fram tre övervakningssystem - med eller utan wifi - särskilt utformade för kameraövervakning i hemmet.

Planerar du en semesterresa? Eller kanske vill ha extra koll på sommarstugan när du inte är där? Modern kameraövervakning hemma erbjuder smarta övervakningskameror med rörelsesensorer. Dessa kameror notifierar dig vid upptäckt rörelse och spelar in den misstänkta aktiviteten. Via en app eller webbläsare kan du enkelt och smidigt kolla läget när som helst.

Wifi-uppkoppling ofta ett krav

För många system är en stabil wifi-uppkoppling ett krav. Installationen av kameraövervakning hemma är oftast enkel. Men vissa system tillåter även inspelning direkt på minneskort. Utöver själva kamerorna kan en gateway eller basenhet behövas.

Fristående eller del i ett större system?

När du bestämmer dig för vilken eller vilka övervakningskameror du ska köpa behöver du ta ställning till om du ska köpa fristående kameror, eller om du vill integrera dem i ett större system för ditt smarta hem. Fördelen med att använda samma system är att du kan använda samma app och att de olika delarna kan kopplas ihop och dra nytta av varandra. En uppkopplad övervakningskamera kan till exempel börja spela in när huslarmet aktiveras.

Lagliga aspekter av kameraövervakning hemma

Som privatperson får du kameraövervaka din egen tomt och ditt hem utan särskilt tillstånd. Men var medveten om var du placerar kameran - undvik att filma grannens tomt eller offentliga platser. Och tänk på att inte publicera filmat material utan medgivande från inspelade personer.

Även om det inte är ett krav, kan en synlig skylt om kameraövervakning hemma fungera avskräckande för oönskade besökare.

3 smarta övervakningskameror på Proffsmagasinet

Imou kamerakit

Imous kamerakit med basenhet och fyra kameror innehåller allt du behöver för att övervaka ditt hem eller din sommarstuga, inklusive 18 meter kabel till varje kamera. Eftersom materialet spelas in och lagras på en inbyggd hårddisk kan systemet användas även där det inte finns internet, men när systemet är uppkopplat kan du även titta på det i mobilappen eller webbgränssnittet via Imous molntjänst. Kamerorna har inbyggd rörelsedetektor och kan ställas in så att de börjar spela in när rörelse upptäckts, samtidigt som en notis skickas till din telefon.