Wiser är Schneider Electrics nya smarta hem-system för bostadsägare och slutkonsumenter, som ger dig ett säkrare, energieffektivare och mer unikt hem. Vi berättar hur det fungerar, vilka enheter som finns och hur du ska tänka när du bygger ditt smarta hem med Wiser.

Att kunna styra hemmets lampor med en app eller rösten har för många blivit en självklarhet och nu står resten av hemmet på tur att automatiseras. Idag pratar man om det smarta hemmet – en plats där elektroniken är ansluten till internet och enheterna pratar med varandra.

Ju fler enheter du vill kunna koppla upp och koppla ihop, desto viktigare är det att välja ett utbyggbart och stabilt system med många olika produkter. För en tid sedan lanserade Schneider Electric sitt kompletta smarta hem-system Wiser. Systemet bygger på att en gateway kopplas till din router och att de olika enheterna sedan kan kommunicera med varandra över nätet. Idag består systemet av allt från belysningsstyrning och jalusibrytare till produkter för ett säkrare hem, såsom vattenläckagedetektor, brandvarnare och övervakningskameror.

- Wiser från Schneider Electric är byggt för att ta hand om ditt hem, men också för att ditt hem ska kunna ta hand om dig. Vi har försökt göra det så enkelt och användarvänligt som möjligt, säger Per Jespersson, säljare av Wiser.

Ett utbyggbart system med stora möjligheter

Det är lätt att bli överväldigad av alla tillbehör och funktioner, men det är viktigt att påpeka att Wiser är ett utbyggbart system. Du kan börja i liten skala eller bygga stort direkt. Och du har alltid möjligheten att bygga på med fler funktioner, scenarier och automationer efter hand som behovet ökar.

- Många uppskattar möjligheten att skapa olika scenarier för tacokvällen, för lördagsmorgonen eller för vad som ska hända när du går till och från hemmet. Men när du börjar koppla ihop flera olika typer av enheter är möjligheterna snudd på obegränsade, säger Per.

Gör ditt hem mer smart och hållbart

Wisers slogan är ”Smart and sustainable homes”, vilket återspeglas i de lösningar systemet erbjuder. Tanken är att du men hjälp av flöden och automationer ska kunna effektivisera ditt hem, få kontroll över din elförbrukning och på så sätt kunna minska din elförbrukning. Exempelvis kan lampor tändas och släckas beroende på solens upp- och nedgång. Rörelsedetektorer ser till att dina lampor inte är tända i onödan och med inbyggda energimätare i eluttagen kan du se hur mycket el varje inkopplad apparat i ditt hem förbrukar. Systemet är alltså bra för både dig, miljön och plånboken.

- Vi vill göra våra kunder medvetna om vad som händer i hemmet och få koll på vart energin tar vägen. Att man glömmer lampan på i garaget eller har tv:n i standby-läge är kanske inte så farligt, men de små bäckarna blir till en stor flod till slut. När man bygger nytt idag, varför skulle man inte vilja ha koll på elförbrukningen i sitt hem?

Med en Smart plug koppad till vägguttaget kan du följa uttagets energiförbrukning för inkopplad apparat, styra inkopplade apparater på distans och skapa automationer.

Uppkopplade produkter i Sveriges mest kompletta apparatserie

En av fördelarna med Wiser är hur sömlöst produkterna integreras i ditt hem. Många av produkterna går att köpa kompletta, det vill säga uppkopplade med inbyggd puck, i Schneider Electrics Exxact-serie, som är Sveriges vanligaste apparatserie med det bredaste sortimentet. Du har också möjlighet att låta elektrikern installera en fristående puck bakom vilken apparatserie som helst, förutsatt att den har återfjädrande tryckknapp, till exempel Renova-serien.

- Hur svårt systemet är att installera beror på vad du ska göra. Att koppla in en gateway, en smart plug och en kamera kan du göra själv, men för andra delar behöver du ta hjälp av en elektriker med yrkesmässig kunskap, till exempel för att installera strömbrytare eller dra matning till ett nytt vägguttag, säger Per Jespersson.

Ett system som kommer hålla länge

Kompatibilitet och framtidssäkerhet är två frågor som ofta dyker upp när man pratar om smarta hem. Per berättar att många Wiser-köpare tycker det känns tryggt att Schneider Electric är ett stort företag med fler än 128 000 anställda och har verksamhet i fler än 100 länder. Det är med andra ord ett system som kommer finnas kvar och utvecklas i många år.

- De kan lita på att det är ett system som kommer att hålla länge och att vi kommer fortsätta utveckla det och lägga till nya produkter. Vårt mål är att hitta nya funktioner som våra kunder ser ett värde i.

En annan fördel är att systemet bygger på Zigbee 3.0 som är ett framtidssäkert protokoll som många smarta hem-aktörer jobbar med. Tredjepartsintegrationer finns till Amazon Alexa, Google Assistant och Siri för Iphone-användare. Det innebär att du kan skapa widgets eller styra systemet med rösten. Att kommunikationen är krypterad med 128-bitars AES-kryptering skyddar enheterna genom att försvåra eventuella försök att hacka systemet.

Ett system för smarta hem är aldrig bättre än appen som kontrollerar det. I Wisers fall har man jobbat hårt för att göra appen Wiser by SE så användarvänlig och enkel som möjligt, utan att begränsa användarens valmöjligheter.

Plus i kanten för användbar app

Ett system för smarta hem är aldrig bättre än appen som kontrollerar det. I Wisers fall har man jobbat hårt för att göra appen Wiser by SE så användarvänlig och enkel som möjligt, utan att begränsa användarens valmöjligheter.

- Som användare kan du lägga in egna bakgrundsbilder, personifiera och lägga in bilderna på apparaterna du installerat. Om du har ytterligare en gateway i sommarstugan eller fjällstugan kan du sömlöst växla mellan hemmen och dela dem med andra användare, som till exempel familjemedlemmar, säger Per Jepersson.

Vad händer om internet ligger nere?

Om din gateway skulle tappa kontakten med internet kommer den att vänta på en nätverksanslutning. Om den inte får kontakt med nätet inom 30 minuter skickas en offline-notis från Wisers servrar för att berätta att ditt Wiser-nätverk ligger nere.

När du saknar uppkoppling kan du fortfarande tända lampor och aktivera smarta uttag med hjälp av fysiska knappar. Delar av systemet fungerar också lokalt. Brandvarnare och vattenläckagedetektor kommer fortfarande att larma med en hög ljudsignal, med skillnaden att du inte kommer få någon notis i din telefon.

Enheterna som bygger Wiser-systemet

Gateway

Gateway-enheten är själva navet i systemet och gör så att du kan styra enheterna med hjälp av din telefon. Gatewayen kopplas till vägguttaget och kan sedan användas trådlöst eller med sladd till routern. Varje gateway låter dig ansluta 64 enheter. Om inte det skulle räcka kan du ansluta flera gateways.

Smart belysning

Många börjar titta på smarta hem-system för att de vill kunna styra belysningen med hjälp av sin mobiltelefon. I Wiser-systemet finns kompletta uppkopplade dimrar, strömställare och dimmerpuckar för olika behov. Med systemet kan du dimra, schemalägga, styra med hjälp av astrofunktioner, skapa scenarier (favoritinställningar) för tacokvällen och bestämma vad som ska hända när du kommer hem eller lämnar hemmet.

Rörelsedetektor

Med hjälp av rörelsedetektorer kan du se till att inga lampor är tända i onödan – eller bara få en lite lyxigare tillvaro. När du länkar sensorn till en specifik lampknapp eller hela hemmet sätter du själv villkoren och bestämmer vad som ska triggas under vilka förhållanden. Att inte behöva tända och släcka när du går in i din klädkammare eller går upp på natten känns snabbt som en självklarhet. Eftersom detektorerna mäter hur ljust det är i rummet kan du säkerställa att lamporna bara tänds när de behövs.

Magnetkontakter

Med magnetkontakter kan du enkelt kontrollera om fönster står öppna eller bestämma vad som ska hända när kontakterna bryts. Här är det bara din egen kreativitet som sätter gränserna för vad du kan göra!

Temperatur- och luftfuktighetssensor

Wisers temperatur- och luftfuktighetssensor kan placeras var som helst och kan ställas in för att starta automationer och skicka notiser. Kanske vill du få en notis om det är under 10 grader i sommarstugan eller starta avfuktaren i tvättstugan när den relativa luftfuktigheten överstiger 50 procent?

Vattenläckagedetektor

Läckage och fuktskador kan bli dyra historier om de inte upptäcks i tid. Med en vattenläckagedetektor bakom tvättpelaren, under diskmaskinen eller vid skvallerröret kan du känna dig trygg i att larmet går och att du får en notis när det läcker.

Brandvarnare

Brandvarnaren är det senaste till skottet till Wiser-familjen. Brandvarnaren tjuter som vanligt när den detekterar brand, men om den är ansluten till gatewayen kan du även få notiser och skapa automationer som till exempel tänder alla lampor i huset. Brandvarnarna kan länkas ihop med varandra och har inbyggt batteri med livslängd på tio år.

Uppkopplade vägguttag och smart plug

Få smarta hem-uppgraderingar ger lika många möjligheter som ett uppkopplat vägguttag. Det uppkopplade vägguttaget gör att du kan följa uttagets energiförbrukning för inkopplad apparat, styra inkopplade apparater på distans och skapa automationer. Med andra ord kan du få kaffekokaren att starta när du går upp på morgonen eller bryta strömmen till elsparkscykeln efter exempelvis schemalagd tid när den är färdigladdad. Om du inte skulle ha telefonen till hands finns det en fysisk knapp på uttagen. Om du inte vill installera smarta vägguttag finns en smart plug som sätts i det befintliga vägguttaget.

Jalusibrytare

Vill du att markiserna ska gå ner automatiskt när det blir för ljust, eller att rullgardinen ska åka ner när du ska kolla på film? Jalusibrytare finns både som komplett uppkopplad produkt i Exxact-serien och som puck.

IP-kameror

Med uppkopplade kameror kan du hålla koll på uppfarten eller hemmet. Wiser-systemet har i dagsläget två olika kameror. Inomhuskameran kontrolleras via appen och kan panoreras i 340 grader och tiltas i 75 grader. Utomhuskameran är fast fixerad, men har bredare synfält. Båda kamerorna har full hd-upplösning och mörkerseende, rörelsedetektering och möjlighet att spela in på minneskort. Kamerorna skiljer sig från många andra Wiser-produkter i och med att de fungerar utan gateway genom att kommunicera via användares wifi.

Trådlösa tryckknappar                     

Ibland vill man kunna styra sina enheter utan att behöva ta fram mobiltelefonen, till exempel om du vill starta ett scenario från sängen eller dimra belysningen när du står i köket. Lösningen är en trådlös tryckknapp som ansluts till systemet och programmeras med olika scenarier eller en enskild belysningsgrupp. Wisers trådlösa tryckknappar finns både med dubbelvippa och enkelvippa.