Mobiltelefoni i all ära. På många arbetsplatser är den klassiska komradion fortfarande ett ovärderligt kommunikationsverktyg. För den som vill slippa bära med sig en extra enhet finns det dessutom hörselskydd med inbyggd komradio. I den här artikeln berättar vi om hur det fungerar

Den som trodde att gratis mobilsamtal skulle leda till komradions omedelbara död har mycket att lära. I många branscher, där kommunikationen behöver vara direkt, pålitlig och lättillgänglig är komradion fortfarande ett viktigt verktyg för att kommunicera inom en avgränsad grupp.

Det finns många olika komradior för jägare och yrkesfolk. Dessa kan ofta anslutas till hörselskyddets aux-ingång, men när det kommer till hörselskydd med inbyggd komradio är utbudet mindre. De allra flesta som börjar undersöka marknaden stöter på 3M Peltors LiteCom-serie.

3M Peltor LiteCom med inbyggd komradio

LiteCom är ett samlingsnamn för alla 3M Peltors hörselskydd med inbyggd komradio. Hörselskydden finns i olika utföranden och med olika funktioner, från den enklaste modellen med AA-batterier och få funktioner till toppmodellen med analog och digital komradio, aktiv medhörning, litiumjonbatteri och bluetooth.

Varför komradio?

Även om det har hänt en del på detaljnivå när det kommer till frekvensband och kanaler har radiotekniken hållit sig relativt oförändrad genom åren. En komradio, eller kommunikationsradio, är helt enkelt en radio som kan sända och ta emot radiosignaler. Till skillnad hur det fungerar i ett mobilsamtal kan bara en person prata åt gången, ofta genom att trycka in en sändningsknapp (simplextrafik).

Låter det gammalmodigt? Även om mobiltelefonen har många fördelar är komradion oslagbar när det kommer till direkt och snabb kommunikation i mindre eller större arbetslag. Den som behöver säga någonting kan få omedelbar kontakt med alla som befinner sig på samma kanal, utan att behöva bläddra i adresslistor och tålmodigt vänta på att mottagaren ska lyfta luren. En annan fördel med komradion är att det inte krävs någon extern operatör för att det ska fungera.

En större arbetsplats kan delas in i mindre grupper där varje grupp har en egen kanal. Den som behöver kommunicera med en annan grupp byter snabbt kanal med ett knapptryck.

PTT och röststyrning med VOX

För den som vill ta ordet finns det två sätt att starta kommunikationer från ett par LiteCom-hörselskydd: med PTT-knappen (Push to talk) eller med röststyrning. Röststyrningsfunktionen, eller VOX som den kallas, innebär att kommunikationen startar automatiskt när du höjer rösten. Tekniken brukar fungera väldigt bra förutsatt att mikrofonen är placerad nära munnen. Den som pratar hör sedan sig själv svagt i bakgrunden, som en bekräftelse på att sändningen fortfarande är igång. Om någon annan råkar starta röststyrning samtidigt får den personen en upptaget-signal i sina hörselskydd.

Det licensfria PMR-bandet

Att komma igång med komradiokommunikation är förbluffande enkelt, åtminstone om användaren väljer det licensfria frekvensbandet PMR 446 (Private Mobile Radio, 446 MHz). PMR 446 är godkänt i hela Europa och kan användas utan tillstånd från Post- och telestyrelsen. För användaren är det bara att plocka upp komradion eller hörselskydden ur lådan, välja en av de sexton kanalerna och sätta igång. 3M säljer fortfarande hörlurar som stöder det äldre LPD-bandet, men för nya användare är det framförallt PMR-bandet som används.

För- och nackdelar med PMR-bandet

En potentiell nackdel med att använda det licensfria PMR-bandet är att det är helt öppet. Du skulle alltså kunna få kontakt med företaget vägg i vägg om de skulle använda samma kanal. Det behöver inte vara svårare än att ni kommer överens om vem som ska byta. Men för en kranförare som förlitar sig på noggranna instruktioner kan det bli stora problem (tänk om körskolläraren ett kvarter bort skulle instruera sin elev att hålla mer åt höger!). En annan potentiell nackdel med PMR 446 är att du inte får ansluta tillbehör som externa antenner och basstationer, vilket kan vara nödvändigt om din verksamhet kräver längre räckvidd.

För att använda egna frekvenser behöver du det programmerbara hörselskyddet LiteCom Pro, och tillstånd från Post- och telestyrelsen.

Räckvidd

Oavsett vilken LiteCom-modell användaren väljer är räckvidden på PMR-bandet ungefär den samma – det vill säga väldigt beroende av omgivande faktorer. I en typisk industrimiljö med maskiner och några våningsplan kan räckvidden ligga runt 300 meter, men på ett öppet fält kan motsvarande avstånd vara 2-3 kilometer. Att komradion är inbyggd i hörselskyddet är ingen nackdel eftersom en sändare som sitter på huvudet inte riskerar att bli avskärmad av kroppen.

Analog eller digital komradio?

Den senaste tiden har det talats en del om digital radiokommunikation (DMR). Kanske framförallt ute världen och i stora städer där det börjar bli trångt på frekvensbanden. Med digitala sändningar kan man nämligen gå ner i frekvensstorlek och få plats med två digitala grupper på samma plats som en analog.

I teorin öppnar den digitala tekniken upp för många spännande funktioner. Men för den typiska användaren, som vill ha enkel kommunikation i en grupp, spelar det idag inte så stor roll om man väljer analog eller digital teknik.