När du ska investera i en korslaser, linjelaser, cirkellaser eller rotationslaser behöver du förr eller senare bestämma dig för om linjerna ska vara gröna eller röda. Ofta sägs det att den gröna lasern syns bättre och har längre räckvidd, men för att göra rätt val behöver du ta hänsyn till flera faktorer. I den här artikeln går vi igenom de fyra viktigaste skillnaderna.

Laserverktyg har i alla år kommit med den karaktäristiska röda färgen på linjerna, men på senare år har det skett ett skifte. Allt fler tillverkare har lanserat laserinstrument med grön laser och grunden för detta är både enkel och genial. Människans ögon uppfattar nämligen den gröna färgen bättre än den röda. Faktiskt, upp till fyra gånger bättre. Det gör att linjerna från den gröna lasern kan uppfattas mycket tydligare än den röda, även i starkt ljus.

Att grön laser på många sätt är att föredra har man visserligen vetat länge, men tidigare har tekniken stått i vägen. Historiskt sett har man nämligen behövt göra en konverteringsprocess och konvertera den röda lasern till en grön för att skapa en grön laser. Processen krävde otroligt mycket ström och gjorde verktyget mycket större – och framför allt gjorde det själva laserlinjen mycket otydligare. Så i stället för att vara en fördel, blev den mycket mer opraktisk. 

Idag har man lyckats med att skapa rena gröna laserdioder, som gör processen mycket mer effektiv, både när det kommer till strömförbrukning och storleken på produkterna. Linjerna blir även klarare och tydligare. Man kan även, precis som med den röda lasern, använda en extra mottagare om man så önskar, vilket ofta är önskvärt om avstånden är längre. 

Läs också: Så väljer du rätt krysslaser, kombilaser eller cirkellaser

Synlighet

Problemet med otydliga röda linjer är välkänt bland de som ofta använder dessa utomhus eller vid montering av fönster. Vid dessa situationer måste man oftast använda extra utrustning i form av röda glasögon eller försöka att skapa skugga där linjen träffar. Här har den gröna lasern en klar fördel eftersom den enligt studier syns upp till fyra gånger bättre, även i starkt ljus. Därmed inte sagt att en röd laser inte skulle gå att använda vid altanbygget - den syns bara lite sämre.

Vinnare: Grön laser

Henrik tipsar

Bättre sikt med laserglasögon

Under vissa förhållanden kan det vara svårt att se laserlinjen. Ett sätt att göra den synligare är att ta på sig ett par laserglasögon som förstärker ljuset från lasern. Laserglasögon finns för både grön och röd laser och underlättar avsevärt när du jobbar det det finns mycket ljus som stör. Fler smarta tillbehör hittar du i vår artikel Tillbehören som gör din korslaser bättre.

Henrik, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets testchef Henrik tar varje tillfälle han kan få att klämma, känna och testa de senaste produktnyheterna i sortimentet - inte sällan framför kameran i testlabbet.

Räckvidd

Eftersom många tillverkare lanserar sina populäraste modeller med både röd och grön laser är det lätt att jämföra dem sida vid sida. Då blir det snabbt tydligt att den gröna lasern i regel har ett arbetsområde som är några meter längre än den röda. Det skiljer oftast inte mer än några meter, men å andra sidan kan det vara just de metrarna du behöver. En bra grundregel är att alltid köpa en laser som har lite längre räckvidd än du behöver.

Vinnare: Grön laser

Batteritid

Mycket talar för den gröna lasern, men när det kommer till batteritid är det den röda lasern som går vinnande ur striden. Grön laser kräver mer energi vilket förkortar batteritiden avsevärt. Eftersom laserinstrument i regel har ganska bra batteritid behöver det inte vara ett problem, men om bra batteritid står högt på din kravlista kan du undersöka vad du vinner på att välja samma verktyg med röd laser i stället för grön.

Vinnare: Röd laser

Leica Lino L2-1 med röd eller grön laser? Modellen med grön laser har 36 procent kortare batteritid men når 10 meter längre.

Pris

Mätverktyg med grön laser är i regel dyrare än motsvarande verktyg med röd laser, vilket motiveras av att grön laser är svårare (och därför dyrare) att tillverka. Hur stor prisskillnaden är varierar från produkt till produkt, men när samma verktyg finns med både grön och laser är det inte ovanligt att alternativet med grön laser är 20-25 % dyrare.

Vinnare: Röd laser

Slutsats

Sett till ovan nämnda kriterier har grön och röd laser sina respektive för- och nackdelar, så tyvärr kan vi inte ge dig något enkelt svar på vad du ska välja. Allting handlar om hur du kommer använda ditt mätverktyg och vad du har för budget. Om du utför professionellt arbete utomhus kan grön laser vara det bästa valet, men om du ska sätta upp tavlor och göra andra arbeten i hemmet kommer ett verktyg med röd laser att fungera precis lika bra.

Någonting annat som du bör ta hänsyn till när du gör ditt val är vad just du föredrar att jobba med. Hur lätt vi har att se olika färger är till viss del individuellt och även om den gröna lasern har ett tekniskt övertag är det möjligt att du skulle föredra den röda. En del användare föredrar till exempel röd laser utomhus eftersom den särskiljer sig mer från naturens färgpalett.